Bývalý tenisový reprezentant a podnikatel Milan Šrejber před budovou Vrchního soudu v Praze v roce 2001. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Bývalý tenista a sponzor ODS Šrejber musí exmanželce vyplatit tři miliony

  • 16
O vypořádání majetkových vztahů mezi bývalými manželi Šrejberovými rozhodl v pondělí Obvodní soud pro Prahu 6. Exmanželka bývalého tenisty a podnikatele Milana Šrejbera chtěla vypořádání za movité věci, ale také za Šrejberovy obchodní podíly v některých společnostech. Soud jí přiřkl tři miliony korun.

Ani jeden z bývalých manželů se vyhlášení rozsudku osobně nezúčastnil. Soudkyně Kateřina Melková rozhodla jen o movitých věcech, které Šrejberová v žalobě přímo jmenovala. O obchodních podílech nerozhodla, Šrejberová se jich může domáhat další žalobou.

Bývalý tenista a v 90. letech také sponzor ODS si tak může nechat několik desítek věcí, jejichž cena byla odhadnuta na šest milionů korun. Musí ale polovinu této částky uhradit exmanželce, a to do 30 dnů od pravomocného rozhodnutí. Mezi věcmi, o nichž soud rozhodoval, jsou například starožitné svícny, sedací souprava Armani, bar u bazénu, lampy značky Versace či vybavení dětského pokoje.

Šrejberová chtěla také podíl z exmanželových firem. Její právní zástupkyně Sára Zavoralová uvedla, že svůj majetek Šrejber nepochybně rozmnožil právě v době trvání manželství. Hodnota jeho obchodního podílu může podle ní sahat až ke čtyřem miliardám korun.

Soudkyně však o těchto penězích nerozhodla. „Soud poznamenává, že skutečně další předměty nebyly učiněny předmětem vypořádání,“ vysvětlila Melková v odůvodnění rozsudku. Šrejberová podle ní neuvedla, že chce například peněžní prostředky na účtu, byť neznámém, nebo hodnotu obchodního podílu, i když její výši nezná.

Šrejberova exmanželka však po pondělním rozhodnutím soudu o svůj nárok nepřišla. Bude o něj ale muset žádat jinou žalobou než tou o vypořádání společného jmění manželů. „Vlastnické právo se nepromlčuje,“ řekla k tomu její právnička. Dodala, že teprve po písemném vyhotovení rozsudku spolu s klientkou zváží, zda se proti němu odvolat, nebo podat novou žalobu.

Vyjádření Šrejbera či jeho právního zástupce se redakci získat nepodařilo, k soudu nepřišli. Pondělní rozhodnutí není pravomocné.

Peníze si vydělal tenisem, později je investoval

Šrejber je bývalý profesionální tenista, v 80. letech patřil ke světové špičce. Na olympijských hrách v Soulu v roce 1988 získal bronzovou medaili. Na začátku 90. letech svou profesionální kariéru ukončil a peníze, které vydělal, investoval. Založil fond Šrejber Tennis Investing a spravoval tisíce kupónových knížek. Následníkem fondu je akciová společnost ŠTI Holding, ve které je Šrejber předsedou představenstva.

Později působil v předsednictvu akciové společnosti Pankrác, která vznikla v roce 1994. Šrejber tam byl předsedou představenstva až do roku 2010. Základní kapitál této společnosti je podle obchodního rejstříku 1,2 miliardy korun. Podle odhadů dosahuje Šrejberův majetek v současnosti částky zhruba 5 miliard korun.

Šrejber v minulosti otevřeně podporoval ODS a v roce 1995 jí poskytl dar ve výši 7,5 milionu korun (více o Šrejberově vztahu k ODS čtěte zde). V roce 2001 soud uznal vinným z toho, že roku 1996 vytuneloval fondy, které spravoval, a obohatil z nich svoji společnost Šrejber Tennis Investing o 13 milionů korun. Byl odsouzen k 5,5 rokům nepodmíněně. Později ho ale soud zprostil obžaloby (více o Šrejberově odsouzení i následném zproštění obžaloby čtěte zde).

Šrejber v minulosti čelil trestnímu stíhání:

13. března 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue