Milan Hnilička z Národní sportovní agentury v diskusním pořadu Rozstřel. (18....

Milan Hnilička z Národní sportovní agentury v diskusním pořadu Rozstřel. (18. února 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Bylo to hloupé rozhodnutí a osobní selhání, vrátil se Hnilička k Teplicím

  • 114
Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička v úterý znovu zopakoval, že z čela tohoto úřadu nemíní kvůli účasti na lednové oslavě narozenin exposlance Petra Bendy v Teplicích odstoupit. Svého prohřešku však lituje. „Bylo to osobní selhání,“ řekl v pořadu Interview ČT24.

„Největší pokuta, kterou jsem zaplatil je ta osobní, bylo to hloupé rozhodnutí. Zatím to se mnou nikdo úředně neřešil,“ dodal s tím, že v Teplicích nebyl jen kvůli pracovním záležitostem. „Byl jsem tam poblahopřát letitému příteli, kterého znám ještě z dob, kdy jsem hrál hokej. Jsem také jen člověk, bylo to hloupé rozhodnutí,“ řekl Hnilička v pořadu Interview ČT24. Účasti na oslavě, která ho stála poslanecký mandát, lituje.

Hnilička přitom hned po odhalení oslavy tvrdil, že byl v hotelu Prince de Ligne pouze na pracovní schůzce. „Kamkoliv já přijedu, tak pracuji. Vždy a všude probíhají nějaké konzultace. Velká chyba byla, že jsem jel poblahopřát letitému příteli (Bendovi, pozn. red.). Při té příležitosti jsem se potkal s panem Šlégrem, který je můj bývalý spoluhráč,“ vysvětlil.

Hnilička krátce po oslavě nejprve oznámil, že jako omluvu pošle 50 tisíc korun na charitativní účely. Po tlaku veřejnosti i premiéra Andreje Babiše se vzdal mandátu poslance. V čele Národní sportovní agentury však zůstal. 

A to i díky podpoře sportovních svazů a organizací. „Jarda Jágr mi osobně volal, ať se vůbec neopovažuji rezignovat. Podporu poslala také spousta klubů a svazů,“ upřesnil.

Není důvod, abych svůj boj vzdal, tvrdí

Hniličku může z postu předsedy agentury odvolat vláda. Část ministrů se již v minulosti vyjádřila, že by pro jeho odchod při hlasování zvedla ruku. Byl mezi nimi například vicepremiér Jan Hamáček, ministr zdravotnictví Jan Blatný či ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Postoj části vlády Hniličkovi vadí, rezignovat však kvůli tomu nehodlá. „Vadí mi to. Zvlášť, když jsem s některými z nich dříve intenzivně spolupracoval. Není to ale důvod, abych svůj boj vzdal. Přišel jsem, abych pomohl rozvíjet sportovní prostředí,“ doplnil.

Překoná Hnilička další problém? Hamáček chce v agentuře radikální řez

Předseda Národní sportovní agentury v České televizi také uvedl, že s ním porušení vládních opatření zatím žádný správní orgán neřešil. „Největší pokuta, kterou jsem zaplatil, je ta osobní. Bylo to hloupé rozhodnutí a osobní selhání. Zatím to se mnou nikdo úředně neřešil.“ 

Účast na narozeninové oslavě Petra Bendy už stála místo bývalého ředitele liberecké krajské policie Vladislava Husáka, kterého na začátku února odvolal policejní prezident Jan Švejdar. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.

Oslava se konala, přestože policisté v Teplicích v té době kontrolovali restaurace, jež měly navzdory zákazu otevřeno. Podle mluvčí tamní policie Jany Slámové dosud nebylo zjištěno pochybení policistů, kteří v uvedených dnech v Teplicích vykonávali službu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video