Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příliv migrantů na moravské hranici. Policie má záchytů jako během krize

  14:46
Policisté na hranicích mají v posledních týdnech napilno. Důvodem jsou migranti, kteří se snaží dostat přes Česko do Německa či dále na západ. Podle policie počty zadržených migrantů za poslední dva měsíce dokonce převyšují migrační krizi v roce 2015. „Nějakou velkou migrační vlnu neočekáváme,“ mírní obavy specialista na migraci Robert Stojanov z brněnské Mendelovy univerzity.
Nedaleko ruzyňského letiště z kamionu uprchlo osm migrantů afghánské a indické...

Nedaleko ruzyňského letiště z kamionu uprchlo osm migrantů afghánské a indické národnosti. (3. července 2022) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Minulý čtvrtek policie na vlakovém nádraží v Uherském Brodě zajistila skupinku asi patnácti migrantů z Blízkého východu. Starosta Uherského Brodu Ferdinand Kubáník pro iDNES.cz potvrdil, že v okolí se migranti nyní vyskytují ve vyšších počtech.

„Co se týče Brodu, nemám zpětnou vazbu či informaci, že by tady někoho dopadli. Nicméně zaznamenal jsem to u hranic. Chytají tady poměrně často. Jsou tu vrtulníky, policejní auta... Potkal jsem policejní auto, které doprovázelo zhruba desítku migrantů. Jsou to mladí kluci, ale od policie nemám žádnou informaci,“ řekl pro iDNES.cz Kubáník.

O den dříve policie zadržela hned 80 tranzitních migrantů i s převaděčem. Některé z nich v obcích na Uherskohradišťsku. Další pak zajistili v okolí obce Březová ve Zlínském kraji. „Nedaleko obce byla ve středu večer zajištěna další patnáctičlenná skupina, ve které bylo i deset dětí. Nejmladšímu dítěti přitom ještě nebyly ani dva roky,“ uvedl policejní mluvčí Zlínského kraje Petr Jaroš.

„My jsme tady na to zvyklí. Ale nevím, policie nám to pokaždé nehlásí. Teď mi třeba zavolali, že tam mají malé děti, a tak jsem jim dovezl vodu. Ale jinak o tom nevím,“ řekl pro iDNES.cz starosta obce Březová Josef Trecha.

Pomáhají drony i vrtulníky

Policie od začátku letošního roku do 8. srpna odhalila 2 485 tranzitních nelegálních migrantů. Ti se přes Česko snažili v některých případech dostat i letecky. Nejvíce jich však policie zadržela v Jihomoravském a Zlínském kraji.

„Nejčastěji byli odhaleni občané Sýrie v počtu 1 885 lidí, kteří tvoří 78procentní podíl na celkovém počtu zjištěných při tranzitní nelegální migraci,“ uvedla pro iDNES.cz policejní mluvčí Irena Pilařová. Za migranty ze Sýrie následovali ti z Turecka, jichž policie zadržela 124, a Afghánistánu (93).

Poslední migranty policisté zadrželi v úterý, a to 74, včetně žen a dětí. Většina z nich byla ze Sýrie. „Další vozidlo s migranty zastavili policisté v noci v Hodoníně. Uvnitř jelo pět mužů ze Sýrie. Řidič je podezřelý z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uvedla ve středu policie.

Policie zdůraznila, že hranice mezi Českem a Slovenskem, kudy proudí nejvíce migrantů, střeží s pomocí nejmodernější techniky včetně vrtulníků a dronů či termokamer. „V rámci výkonu služby provádíme pobytové kontroly na území Česka, které vedou k odhalení nelegálních migrantů. Za tímto účelem využíváme dostupné síly a prostředky,“ shrnula pro iDNES.cz policejní mluvčí Pilařová.

Ta také zdůraznila, že většina dopadených má namířeno zejména do Německa, dále pak s velkým početním odstupem do Itálie, Belgie, Nizozemska či Francie.

Také expert Stojanov z Mendelovy univerzity pro iDNES.cz potvrdil, že Česko je pro migranty jen tranzitní zemí. „Ani pro jednu zemi, o které se bavíme, nejsme cíloví. Je zázrak, když tady někdo chce zůstat. To už k tomu musí mít hodně dobrý důvod,“ zdůraznil. „Oni Česko ani vlastně neznají. Nezajímá je. Stejně jako Maďarsko či Slovensko.“

Migranti přešli lesem ze Slovenska do Česka, policie je zadržela v Beskydech

Policie od letošního 17. června do 8. srpna zaznamenala více migrantů než za stejné období při migrační krizi v roce 2015. „Zajištění nelegální migranti mohou na území ČR požádat o mezinárodní ochranu,“ poznamenala Pilařová. Ta také pro iDNES.cz řekla, že policie v letošním roce zadržela 33 převaděčů. Jeden z nich byl Čech.

Další migrační faktor je sucho

Expert na migraci Stojanov pro iDNES.cz také vysvětlil, proč většinu migrantů tvoří lidé ze Sýrie. „Je tam lokální intenzivní válka, v zemi není bezpečno, dochází k mnoha únosům pro peníze. Tamní ekonomika není vůbec stabilní, trpí obrovskou inflací,“ vyjmenoval důvody k útěku ze země.

Současně upozornil i na další faktor exodu lidí. Tím je obrovské sucho, které postihlo i Evropu. „Sýrie není příliš daleko. Za posledních 15 let čelila největšímu suchu v moderních dějinách, kvůli tomu je možné očekávat problémy v zásobování základními potravinami. Samozřejmě poroste jejich cena,“ upozornil.

„Nejchudší z nejchudších migrovat nebudou. Ti na to nemají peníze nebo znalosti. Ti bohatší nebo lidé ze střední vrstvy, kteří tam dosud zůstali, si řeknou, že nemá cenu tam zůstávat,“ vyložil Stojanov motivací lidí k útěku ze země.

Rozhoduje i roční období

Podle Stojanova právě migrace ze Sýrie je do jisté míry specifická. Současně však pro iDNES.cz poznamenal, že je nutné rozlišovat sezonnost v rámci roku. „Máme tady léto, kdy obecně panují lepší podmínky na moři. To znamená, že vlivem vhodnějšího počasí v Egejském a Středozemním moři se zvyšuje počet lidí, kteří překračují hranice,“ podotkl expert.

Opakování celé migrační krize z roku 2015 se neobává. „Neočekávám nějaký významný nárůst počtu migrantů. Myslím, že s příchodem zimy se zase zhorší podmínky na moři, takže počet klesne na běžná čísla,“ řekl. „Samozřejmě za předpokladu, že nevzniknou další konflikty v daných zemích,“ uzavřel Stojanov.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...