Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Migrantům o dávky nejde, v Německu si vydělají více. Pracovat v Česku? Sci-fi

  19:58
Ač záchyty migrantů na hranicích jsou letos rekordní, tak na žádostech o azyl v Česku to není znát. Běženci tady zkrátka zůstat nechtějí. Podle specialisty na migraci Roberta Stojanova z brněnské Mendelovy univerzity je to tím, že v Německu si jednoduše vydělají za stejnou práci více. „Vyloučil bych, že utíkají kvůli sociálním dávkám,“ komentoval pro iDNES.cz Stojanov.
Migranti čekají až je policie prověří.

Migranti čekají až je policie prověří. | foto: iDNES.cz

Tisíce zadržených migrantů na hranicích se Slovenskem. Další tisíce zadržených přímo v České republice. Tak by se jednoduše dala shrnout letošní migrační vlna, která zastínila i rok 2015, který byl považován z pohledu migrace za nejhorší. Ač přes Česko míří tisíce běženců, tak na žádostech o azyl to znát není. To potvrzují i statistiky cizinecké policie a ministerstva vnitra.

„Počet žádostí o azyl v České republice od migrantů ze Sýrie se s porovnáním s rokem 2015 nezvýšil, Syřané aktuálně tranzitující přes území Českou republiku nežádají o mezinárodní ochranu, jejich cílovými zeměmi jsou jiné země EU,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Důvod? V Německu za stejnou práci dostanou více peněz. Specialista na migraci Robert Stojanov z brněnské Mendelovy univerzity pro iDNES.cz poznamenal, že nárůst žádostí v Česku nepředpokládá ani v budoucnu.

„Firmám by se mladí muži hodili“

„To není možné. To by muselo být sci-fi nebo spíše fantasy, že by najednou česká vláda řekla ‚potřebujeme syrské uprchlíky do naší ekonomiky.‘ Dovedete si to představit? To prostě ne. Firmám by se mladí muži hodili, protože ukrajinské ženy je nedostatečně nahrazují, ale prostě tady ten zájem není. A nebude v blízké budoucnosti,“ vysvětluje Stojanov.

Dalším důvodem, proč v Česku nezůstávají, je podle něj již vybudovaná komunita Syřanů v Německu. Ta se podle Stojanova výrazně zvětšila v letech 2015 a 2016. „Ubytují je, pomohou jím najít práci, případně jim na začátku mohou pomoci i finančně, než se osamostatní. Komunita jim právě pomůže se i dorozumívat, většina totiž neumí německy,“ přiblížil další důvody.

Počet žádostí Syřanů o azyl v ČR:
RokPočet žádostí
2015135 žadatelů
201666 žadatelů
201775 žadatelů
201837 žadatelů
201940 žadatelů
202023 žadatelů
202135 žadatelů
2022 (1.1. – 30.9.)43 žadatelů
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Podle Stojanova je totiž v Česku komunita Syřanů velmi malá. Většina příchozích podle jeho slov umí pouze základy angličtiny, ale v každém případě neumí česky. „Takže to je jeden důvod, že jim tady nikdo nepomůže s bydlením, zázemí či prací. Druhý důvod je, že německá ekonomika je lepší a tím páde si za stejnou práci vydělají mnohem více,“ doplnil odborník na migraci.

To, že by důvodem byly sociální dávky, je podle Stojanova nepravděpodobné. „Předpokládám, že v Německu dostanou vyšší sociální dávky, protože tam jsou i jiné mzdy. To je dáno ekonomikou. Na druhou stranu jsou tam i vyšší náklady na život,“ řekl odborník a současně doplnil:

„Vyloučil bych, že utíkají kvůli sociálním dávkám. Kdyby to tak bylo, tak už by dávno přišli. Čekali na nějakou příležitost a jdou do Německa spíše pracovat. Jsou to většinou mladí muži.“

Migrantům se cesta prodražila

Mluvčí ministerstva vnitra Krátoška doplnil, že obecně jsou žadatelé o azyl umístěni v uzavřeném přijímacím středisku. To podle jeho slov slouží k ubytování nově příchozích žadatelů o mezinárodní ochranu, do doby ukončení základních vstupních procedur, zejména identifikace a lustrace, vstupní zdravotní prohlídky, včetně karantény, a do provedení náběru žádosti o mezinárodní ochranu a provedení prvotního pohovoru.

„Žadatelé, kteří prošli předepsanými vstupními procedurami v přijímacím středisku, mohou dále po dobu řízení ve věci jejich žádostí o mezinárodní ochrany využít otevřenějších pobytových středisek Správy uprchlických zařízení, nebo pobývat na své náklady na jakékoliv privátní adrese,“ komentoval dále Krátoška. Kapacita zařízení je podle něj dostatečná.

Základní lhůta pro vyřízení žádosti o azyl je šest měsíců, zákon umožňuje ale prodloužit lhůtu ve specifických případech a situacích až na 18 měsíců, délka řízení je však vždy závislá na individuálních okolnostech případu.

Odborník na migraci Stojanov očekává, že v zimě počet běženců opadne. „A to ze tří důvodů. První je počasí, někteří ještě cestují přes moře. Počasí bude horší a horší. Druhý důvod je ten, že migrace se nějak vyčerpá. Před časem jsem četl nějaké výpovědi, že cesta stojí okolo 10 tisíc euro. V roce 2015 jsem potkal Afgánce, který říkal, že zaplatil 10 tisíc dolarů za cestu. V té době byl dolar významně nižší než nyní euro,“ komentoval Stojanov s tím, že teď se jedná pouze o cestu z Turecka, tedy poloviční.

Hraniční kontroly vadí převaděčům

„Třetí důvod jsou hraniční kontroly. Ty nevadí ani snad těm imigrantům, ale pašerákům, kteří přijdou o auta, nebo jim hrozí zatčení. Takže bude ubývat možností a bude to odrazovat lidi, aby riziko podstupovali. Ale neskončí to úplně,“ poznamenal. Jak bude vypadat následující rok, podle jeho slov nikdo neví.

Česko nedodržuje dohodu o předávání migrantů, stěžuje si slovenský ministr

„Kdo si myslí, že to ví, tak lže. Řekla byste před čtvrt rokem, že něco takového nastane? Nikdo to nečekal. Byli překvapení, jak veřejné orgány, tak my vědci i vy novináři. Nikdo neví, co nastane. Nikdo neví, co bude v Turecku,“ podotkl s tím, že s každým jarem se počet migrantů zvedá. K tomu podle něj nikdo neví, jak se bude vyvíjet situace v Sýrii.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...