Nejsem antirouškař, ale ať vláda jasně komunikuje, říká Suchánek

  • 424
Herec Michal Suchánek je zoufalý z aktuální koronavirové situace, i proto v neděli vystoupil na protestu iniciativy Chcípl PES. Proti rouškám ale není, chce se nechat i očkovat. Parazitolog Jaroslav Flegr s ním souhlasí v tom, že vláda špatně komunikuje s veřejností. „Epidemii zvládneme, když bude 500 nakažených denně,“ uvedl v pořadu CNN Prima NEWS 360° Pavlíny Wolfové.

„Důvod, proč jsem na demonstraci šel, je ten, že jsem chtěl pomoct Danielu Landovi. Kdysi ještě před revolucí jsme spolu také podobně běhali po Václaváku nebo po Staromáku,“ vysvětluje Suchánek s tím, že mu vadí ostrá kritika mířená právě na zpěváka, který se demonstrace také zúčastnil. Daniel Landa přišel i 5. ledna do Sněmovny, konkrétně kvůli petici Blanický manifest za svobodu 2020. Zároveň zde kriticky vystoupil proti koronavirovým omezením.

Nelíbí se mu však nařčení, že by měl být „antirouškař“. „Nejsem proti rouškám. Chci se nechat očkovat, věřím vakcíně,“ říká. Některá média podle Suchánka jeho názory převrátila. .

Nechci přežívat ale žít, říká Suchánek

Na současné situaci herci vadí hlavně fakt, že je populace zmateně informovaná. „Jsem vytočený. Lanovky nejdřív ano, potom ne. Chtěl bych někomu věřit, ale je to těžký. Když se vše stále mění, důvěra se ztrácí,“ popisuje chaos Suchánek.

Bylo toho dost, řekli Klaus i Landa. Lidé bouřili bez roušek a rozestupů

Vláda by se podle něj měla k celé situaci jasněji postavit. „Andrej Babiš dluží vysvětlení. Nemyslím si, že se něco stane, když člověk přizná, že udělal chybu a bude se snažit ji napravit. Vzkázal bych mu, že se v tom neorientuji a jsem zoufalý jako asi i jiní,“ podotýká. 

„Už ani nevím, jestli si lze podat ruce, nebo ne,“ dodává s tím, že už se někdy cítí jako blázen.

Podle herce je jasné, proč lidé protestují. „Někteří prožívají existenční problémy každý den a uvědomují si, že opravdu skončí špatně.“

Leden „opravdu nebude hezký“

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr na demonstraci na Staroměstském náměstí pozván nebyl. „Kdyby mě pozvali, velmi bych váhal, mám toxoplazmózu, je možné, že bych ale riskoval a šel bych tam vysvětlit zoufalým lidem, že to, proti čemu bojují, je špatně,“ řekl parazitolog.

Podle Flegra bychom se měli chovat rozumně. „Měli jsme šanci se do normálu vrátit, ale my jsme vše rozvolnili už před lednem, kdy bylo jasné, že přijde třetí vlna a k tomu jsou ještě chřipky,“ sdělil.

Flegr se Suchánkem souhlasí v tom, že nikdo pořádně nic nevysvětlil, například právě proč nosit roušku nebo nepodávat ruku. Stejně tak se stejně jako herec chce nechat co nejdříve očkovat.

Flegr však uvedl, že leden „opravdu nebude hezký“. „Musíme srazit epidemii tak, aby bylo 500 lidí denně – a všechny vytrasovat,“ představil parazitolog svůj recept na to, jak se lze vrátit co nejrychleji k normálu

„Když to zvládne stát a nedojdou nám jehly, tak si myslím, že opravdu do podzimu budou očkovaní všichni,“ dodal Flegr s tím, že k tomu bohužel Česko zatím nesměřuje. Jedinou záchranou tak podle jeho slov zůstávají kraje, kterým na lidech záleží.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video