Jihočeský hejtman Martin Kuba (vpravo) symbolicky jmenoval ředitele BIS Michala...

Jihočeský hejtman Martin Kuba (vpravo) symbolicky jmenoval ředitele BIS Michala Koudelku brigádním generálem pro Jižní Čechy. (11. června 2021) | foto: Twitter Martina Kuby

Jihočeský brigádní generál Koudelka. Hejtman na truc Hradu povýšil šéfa BIS

  • 126
Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka se stal brigádním generálem pro jižní Čechy. Fiktivní hodnost mu z recese udělil jihočeský hejtman Martin Kuba při Koudelkově návštěvě na krajském úřadě. Ředitele BIS dlouhodobě odmítá prezident Miloš Zeman jmenovat skutečným generálem, zamítl už šest nominací od vlády.

Koudelka v pátek na krajském úřadě v Českých Budějovicích přednášel studentům jihočeských gymnázií. Několik desítek posluchačů pozval na akci v projektu Jihočeských nadějí Kuba. „Při té příležitosti jsem ho jako hejtman povýšil do hodnosti brigádního generála,“ informoval na sociálních sítích.

„Hodnost mu platí pro území celého Jihočeského kraje. V každé normální zemi by jím (generálem - pozn. red.) už dávno byl, tak u nás v jižních Čechách jím už je,“ uvedl Kuba, který zveřejnil i podobu hejtmanského dekretu.

K práci civilní kontrarozvědky i jejího šéfa má prezident Zeman dlouhodobé výhrady, proto ho odmítá jmenovat generálem. Vládní návrh na jmenování Koudelky do generálské hodnosti naposledy zamítl letos v květnu.

Šéf BIS Koudelka se letos povýšení opět nedočká, Zeman pro něj nevidí důvod

Loni na podzim premiérovi Andreji Babišovi (ANO) předal materiál, který podle hlavy státu zdůvodňoval, proč jmenování šéfa BIS generálem odmítá. Podle týdeníku Respekt v dokumentu stálo, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem.

Koudelka, který před dvěma lety převzal ve Spojených státech cenu od americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) za zahraniční spolupráci, je nyní plukovníkem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video