Michael Kocáb svůj návrat do politiky nikdy nevylučoval.

Michael Kocáb svůj návrat do politiky nikdy nevylučoval. | foto: David Port, MF DNES

Michael Kocáb bude kandidovat do Senátu za zelené

  • 105
Muzikant Michael Kocáb chystá návrat do vysoké politiky. V podzimních volbách do Senátu bude kandidovat za Stranu zelených v Praze 1. Hudebník na kandidátce nahradí nemocného Jiřího Hromadu.

Informaci jako první přinesl deník Právo. Kocábovu kandidaturu potvrdila předsedkyně pražských zelených Petra Kolínská.

Ve volbách se Kocáb utká například s onkologem Pavlem Klenerem za lidovce nebo šéfem pražské záchranné služby Zdeňkem Schwarzem za ODS.

Na podzim se bude nově obsazovat třetina senátních křesel, tedy 27 z 81. V současné době mají zelení v senátu dva své stoupence - nezávislého Jaromíra Štětinu a ministra zahraničních věcí karla Schwarzenberga, který byl zvolen za US-DEU/ODA a nyní je také nezávislý.

Pro šéfa SZ Martina Bursíka bude úspěch, pokud se do Senátu probojuje alespoň jeden z kandidátů. Kromě Kocába za zelené kandiduje také bývalý poslanec a evangelický duchovní Svatopluk Karásek, bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová,  bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová nebo ředitel Správy NP Podyjí Tomáš Rothröckl.

. DOKUMENT

Přehled kandidátů pro letošní volby do Senátu


Z muzikanta politikem
Michael Kocáb, který proslul během 80. let jako zakladatel skupiny Pražský výběr, se v poslední době živil výhradně hudbou. Svůj návrat do politiky ale nikdy nevylučoval.

Jeho přerod z muzikanta v politika začal v létě 1989 na hudebním festivalu Děčínská kotva, kde v přímém televizním přenosu pronesl větu: "Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží."

Stal se předsedou Klubu nezávislých poslanců Občanského fóra. Dva roky byl poslancem Federálního shromáždění. Jako předseda parlamentní komise se věnoval odsunu sovětských vojsk. Po splnění tohoto úkolu se svého mandátu vzdal.

Na začátku 90. let, v době kuponové privatizace, stál Kocáb spolu s dalším hudebníkem Martinem Kratochvílem u zrodu investičního fondu Trend. Fond získal přes sto tisíc drobných akcionářů. Poté, co jej Kocáb s Kratochvílem prodali Královéhradecké brokerské společnosti, noví majitelé fond vytunelovali. Kocáb jakoukoli odpovědnost odmítá. - čtěte Trend jsem prodat nechtěl, řekl u soudu Kocáb

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue