Německá zbrojovka Rheinmetall nabídla do tendru vozidlo Lynx.

Německá zbrojovka Rheinmetall nabídla do tendru vozidlo Lynx. | foto: Rheinmetall

Pomáhá zbrojařům v obří zakázce. Přitom ho čeká soud v korupční kauze

  • 23
Bývalý náměstek ministra obrany a exposlanec ODS Michael Hrbata zastupuje německý zbrojařský koncern Rheinmetall v historicky největší zakázce v novodobých dějinách české armády. Zároveň však čelí obžalobě v korupční kauze ohledně dodávání IT technologií státním institucím, mimo jiné právě ministerstvu obrany.

Hrbata byl před dvěma lety spolu s dalšími čtyřmi lidmi obviněn v kauze kolem společnosti Techniserv. Hrbata v ní v době svého zatčení působil jako manažer.

MF DNES nyní zjistila, že koncem loňského roku v kauze padla obžaloba a Hrbata a spol. půjdou před soud.

„Obžaloba byla podána na pět fyzických osob. Je jim kladeno za vinu, že svým jednáním spáchali trestné činy sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Počet obžalovaných je stejný jako počet obviněných, a tak je zřejmé, že je mezi nimi i Hrbata.

Případ měl zajímavý vývoj na straně policie. Kauzu totiž nejprve vyšetřovala protikorupční policie. Poté, co v létě 2016 zanikla, ji převzala nově vzniklá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Případ nakonec skončil na územním policejním odboru v Rakovníku.

Zatčený a propuštěný

Hrbatu detektivové zatkli v květnu 2016. Tehdy ho však propustili. Obviněn byl až začátkem roku 2017, obžaloba byla podle Cimbaly podána loni v prosinci.

Exposlanec na opakované dotazy MF DNES neodpověděl, stejně tak jako Rheinmetall.

Pro německou firmu přitom může být angažmá obžalovaného „poradce pro obrannou politiku“ (jak zní Hrbatova oficiální funkce v Rheinmetallu) vážným reputačním problémem.

Favorit obřího tendru

Rheinmetall, který armádě nabízí své obrněnce Lynx, přitom v kuloárech patří mezi hlavní favority na zisk zakázky za 53 miliard korun.

Politik z Vyškova

Michael Hrbata (ODS) byl 2006 až 2010 poslancem, pak do 2013 náměstkem ministra obrany pro personalistiku.

Michael Hrbata

Vedle něj se do tendru na dodávku 210 pásových obrněnců přihlásilo ještě německé konsorcium PSM (v němž je Rheinmetall rovněž zastoupený), evropská pobočka amerického gigantu General Dynamics a britsko-švédská společnost BAE Systems.

Cenu, za jakou jsou schopny obrněnce vyrobit, mají firmy ministerstvu obrany oznámit do konce září. Do konce roku pak chce resort oznámit vítěze.

Podle vyjádření ministerstva obrany všechny firmy splnily hlavní požadavky na vybavení obrněnců. Klíčovou součástí nabídky pak bude i podíl, který na zakázce bude mít český obranný průmysl. Resort požaduje, aby to bylo minimálně čtyřicet procent. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video