"Co se děje v některých pražských gay klubech, nemá obdoby," říká jedna z lékařek. Ilustrační foto

"Co se děje v některých pražských gay klubech, nemá obdoby," říká jedna z lékařek. Ilustrační foto | foto: AP

MF DNES: Strach z HIV zmizel, nakažených gayů přibylo

  • 356
Díky novým lékům a pokroku v medicíně lidé ztratili respekt k onemocnění AIDS. Zatímco infikovaných žen ubývá, lékaře znepokojuje rizikové chování promiskuitní části homosexuální komunity. V té strmě vzrůstá počet nakažených.

"Lidé se přestali infekce bát," potvrdil pro MF DNES Ladislav Machala, vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce. "Díky novým lékům dnes lidem HIV infekce skutečně nemusí nijak podstatně zkrátit život. Když se někdo nakazí v pětadvaceti, může žít dalších padesát let, pokud má ovšem trochu štěstí a pokud se zodpovědně léčí."

Docent Machala sice připouští, že situace v zahraničí je v absolutních číslech stále ještě horší, počet nakažených v Česku však každoročně stoupá o zhruba 15 procent.

Zatímco u nás dlouhodobě klesá počet infikovaných žen, u mužů je tomu naopak. Za pouhé čtyři měsíce letošního roku se nově nakazilo tímto virem 99 lidí, z toho 71 je právě gayů.

Respekt k AIDS ztrácí i HIV pozitivní lidé

Lékaři a také terénní pracovníci, kteří se pohybují mezi gay komunitou, upozorňují na zvlášť varovný jev: díky pokroku v medicíně ztrácejí před nemocí AIDS respekt i HIV pozitivní - tedy lidé, kteří vědí, že jsou nakažení.

"Co se děje v některých pražských gay klubech, nemá obdoby. Nakažení jedinci provozují kolikrát sex bez kondomu," říká lékařka pod podmínkou anonymity s odůvodněním, že nechce být nařčena z homofobie. A popisuje další rizikové sexuální praktiky.

Podle této lékařky je Česko navíc vyhledávanou destinací pro sexuální gay turistiku. Cestovní kanceláře jenom za loňský rok uváděly na 60 tisíc účastníků specializovaných zájezdů pro gaye. Praha je ve světě proslulá svou vstřícností a liberálností vůči sexuálním menšinám.

AIDS není jediná hrozba

O této problematické popularitě Prahy svědčí i hlasy diskutujících na Fóru České společnosti AIDS pomoc. Šestatřicetiletý Tom, nakažený HIV, tam například píše: "Já nejsem svatý. Pro....l jsem bez kondomu půlku Evropy, ale taky jsem se hlídal a testoval. Všechny nákazy včetně HIV mám z týhle zas...ý Prahy."

Odborníci poukazují na vliv internetu, kde se sdružují spřízněné duše. Na webech "biohazardmen" a "barebackcity", zaměřených na HIV pozitivní gay komunitu a provozování nebezpečného sexu bez ochrany, si gayové vyměňují zkušenosti. Organizují seznamky a večírky, a to v přesvědčení, že se jim už nemůže nic horšího stát. To je však omyl.

"Jednak existují i další pohlavně přenosné nemoci, jako třeba syfilis nebo kapavka, a jednak se člověk může infikovat jiným kmenem HIV, na který jeho stávající léčba nezabírá," upozorňuje tajemník České společnosti AIDS pomoc Július Szabó.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video