Vedení ODS se k podezřelému daru nechce příliš vyjadřovat.

Vedení ODS se k podezřelému daru nechce příliš vyjadřovat. | foto: Petr Topič, MAFRA

MF DNES: Mladičká kadeřnice na mateřské darovala ODS milion

  • 1032
Po skandálech se smyšlenými sponzory ODS z druhé poloviny 90. let je to téměř neuvěřitelná zpráva. Jedním z největších sponzorů strany v loňském roce byla jen dvaadvacetiletá kadeřnice na mateřské dovolené Sabina Spálovská. Vyplývá to z výroční finanční zprávy strany.

Sabina Spálovská přitom podle zjištění MF DNES nevlastní ani jedinou nemovitost a bydliště má v chatě uprostřed lesů v osadě Bunč nedaleko Roštína na Kroměřížsku. Ani tuto chatu však nevlastní. Její trvalé bydliště je zřejmě fiktivní, podle sousedů se v místě nezdržuje.

Devítičlenný Úsvit vydělal politikou desítky milionů

O tom, co ji vedlo ke sponzoringu ODS, se Sabina Spálovská, nyní s novým příjmením Gajarská, s MF DNES nechtěla bavit. "Já se k ničemu vyjadřovat nemusím. Nebudu s vámi hovořit, na shledanou," zavěsila telefon. 

Její matka Irena Spálovská byla sdílnější. Myslí si, že dcera na sponzoring politické strany nějaké prostředky má. "Pěkná je. To je její velká deviza, takže nějaké peníze na to mít bude," uvedla bez dalšího vysvětlení Irena Spálovská. Odkud přesně pochází milion korun, který darovala ODS, ale matka netuší.

Vedení ODS se k daru nechce vyjádřit

Zástupci vedení ODS, které list oslovil, se k podezřelému daru nechtěli příliš vyjadřovat. "Pro mě je to nová informace. My bohužel nemáme prostředky ani možnosti ověřovat majetkové poměry dárců," řekl MF DNES místopředseda ODS Martin Kupka. 

Předseda strany Petr Fiala komentář odmítl s tím, že v době daru ještě předsedou nebyl. Tisková mluvčí ODS Jana Havelková uvedla, že dar splňuje veškeré přísné interní předpisy a ODS ho přijala ve standardní bezhotovostní platbě. 

ODS podle své letošní výroční zprávy vybrala na darech 78 milionů korun. Primát nejštědřejšího dárce drží Jiří Kubů z Brna s dvěma a půl miliony korun. Hokejista Jaromír Jágr jí tentokrát nic nedal.

Strana loni získala celkem 281 milionů korun. Kromě darů a příspěvků od členů v kolonce příjmů uvedla státní příspěvek na činnost ve výši 84,6 milionů korun. Na volební výdaje získala ODS od státu 38,4 milionů. Částečně i kvůli pádu Nečasovy vlády a předčasným volbám ohlásila ztrátu ve výši 14 milionů korun (více čtěte zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video