Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsilnější tornádo v moderní historii Česka. Mimořádné, říká meteorolog

  14:03
Silné bouřky se nad oblastí střední Evropy vyskytovaly už několik dní. Proč z jedné z nich vzniklo tornádo, případně kolik jich bylo a jak přesně vypadala jejich trasa, meteorologové zatím nevědí. Jak podotýká Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu, poznatky zatím ukazují, že se na vlastním tornádu, které mělo průměr několik set metrů, vyskytly podružné savé víry.
Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo...

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. Nejzávažnější škody způsobilo na Hodonínsku a Břeclavsku. (24. června 2021) | foto: ČTK

Co všechno o tornádu, které se prohnalo jižní Moravou, zatím víme?
Jednoznačně je to zatím nejvýraznější tornádový jev v moderních dějinách České republiky i Československa. Tornád u nás ročně evidujeme zhruba několik, s tím, že někdy máme třeba jen jedno, někdy jich máme více. Jev, který se vyskytl včera, je ale naprosto mimořádný. Co se týká velikosti zasaženého území i způsobených škod.

Tornáda se klasifikují takzvanou Fujitovou stupnicí od F0 do F5, s tím, že F5 je ta nejsilnější. Toto tornádo zatím klasifikujeme jako horní část F3, ale spíš to vypadá, že se jedná o F4. Pro to, abychom to byli schopni přesněji klasifikovat, je nutné, aby naši specialisté, kteří se na tornáda zaměřovali již v minulosti, ohledali škody. Právě proto tam po dohodě s hasičským sborem vyráží náš tým. Pak budeme schopni upřesnit, o jaký stupeň se přesně jednalo.

Takže se v současné době přesně neví trajektorie, kde přesně tornádo vzniklo nebo kde zaniklo?
Zatím ani nevíme, jestli to bylo jedno nebo více tornád za sebou, případně jestli to bylo jedno tornádo, které zeslabovalo a zesilovalo. Více by měl napovědět dnešní den. Kromě pozemní dokumentace budou kolegové zajišťovat také leteckou, která více napoví, zda se jednalo o jednu souvislou stopu nebo dílčí zasažené oblasti. Každopádně je to pro naše území naprosto mimořádný jev.

Fujitova stupnice

  • F0 (64-116 km/h): Lehké škody, shozené komíny, vyvrácené stromy s mělkými kořeny
  • F1 (117-180 km/h): Mírné škody, strhává střešní krytiny, může vytlačit jedoucí auta ze silnic
  • F2 (181-253 km/h): Značné škody, strhává střehy, převrací automobily, z lehkých předmětů dělá nebezpečné projektily
  • F3 (254–332 km/h): Vážné škody, strhává střechy i zdi, může převrátit i vlakové vagony, zvedá a odvrhuje i těžké automobily, vyvrací stromy z kořenů.
  • F4 (333–418 km/h): Zničující škody, srovnává domy se zemí, pohazuje auty i těžkými předměty
  • F5 (419–512 km/h): Ohromující škody, rve ze základů postavené domy, trosky odnáší na větší vzdálenosti, projektily o velikosti automobilu mohou letět až 100 metrů, poškozuje i železobetonové konstrukce.

Nejsilnější dosud zaznamenané tornádo v Česku dosáhlo F3 (250 až 330 km/h).

2016: Červená Hora (F1)
2013: Krnov (F1)
2011: Pardubice (F2)
2010: Vratimov (F1)
2008: Chrudimsko (F2)
2007: Deštná (F1)
2007: Zbytiny (F1)
2005: Krušné hory (F2)
2004: Litovel (F3)

Zdroj: ČHMÚ

Někde se mluví i o nejsilnějším tornádu ve střední Evropě za poslední desetiletí. Lze to potvrdit?
Radši bych nemluvil za ostatní státy. Podobně silná tornáda byla v minulosti třeba v Rakousku nebo Německu. U nás je to ale určitě mimořádný jev. 

Nelze také vyloučit, že se něco takového nemohlo vyskytnout v předchozích stoletích, kdy by to uniklo pozornosti. Přece jenom nyní víme o každém tornádu, protože je dostupná foto- a videotechnika pro dokumentaci všech jevů, k tomu máme sociální sítě a internet, kde se informace dají rychle rozšířit.

Mrtví, zavalení, všude trosky. Sedm obcí na Moravě zpustošilo tornádo

Do značné míry můžeme říct, že za posledních 25 let je to jednoznačně nejsilnější jev. V 19. a 20. století si nejsme jistí, ačkoli existuje podezření na srovnatelnou událost v západních Čechách, ale daleko méně zdokumentované. V předchozích stoletích by musela být náhoda, aby tornádo zasáhlo nějakou obec, kde by to někdo zaznamenal.

Na tornádu vznikaly savé víry

Na sociálních sítích lidé sdíleli nespočet fotografií a videí tornáda. Jak užitečné pro vás nyní tyto materiály jsou?
Hlavně pro to, abychom pochopili, co se tam vlastně stalo – jestli to bylo jedno nebo více, jaká byla struktura. Zatím z těch všech záběrů, které jsem měl možnost vidět, vyplynula jedna důležitá věc. A to, že se na vlastním, mateřském tornádu, které mělo průměr několik set metrů, vyskytly podružné savé víry. 

Ty si můžete představit jako choboty daleko menšího měřítka než samotné tornádo. Vyskytují se na periferii mateřského tornáda a mají daleko silnější cirkulaci vzduchu a tedy mohou lokálně způsobit daleko větší škody. Tudíž část škod na místě může jít na vrub právě těmto savým vírům.

Tornádo se nedá předpovědět, to nejhorší už se přehnalo, říká meteoroložka

Bylo hodonínské tornádo náhodné, nebo k jeho vzniku napomohly jevy předchozích dnů či týdnů?
Silné bouřky se v oblasti Česka, Bavorska, Rakouska, Polska či severovýchodní Francie se vyskytovaly už několik dní. K tomu, proč jedna ze supercel na jižní Moravě způsobila tornádo, informace zatím nemáme. Bude to předmětem dalších rozborů.

I u nás se může vyskytnout tornádo síly F5

Tornádo se tedy skutečně nedalo nijak předvídat?
Je to skutečně v podstatě nemožné. Dá se předpovědět, že část bouřek, které vzniknou v určité oblasti, budou takzvané supercely, tedy bouře, které výrazněji rotují kolem své osy a jejich cirkulace může způsobit vygenerování tornáda. Takže dokážeme předpovědět podmínky pro vznik supercel, v jakém kraji či okresu vznikne, ale nedokážeme říct, která z těch supercel případně tornádo způsobí nebo ne.

Napadá mě, že i například v USA, kde jsou tornáda častější, funguje varování jen na několik minut dopředu.
V USA to funguje trochu jinak, Američané mají jiné radary s parametry, které umožňují efektivnější detekci supercel. U nás, a tím myslím víceméně celou Evropu, máme trochu jiné radary. Také je z nich možné vytáhnout informace, že daná bouřka může být supercelou, ale nedokážeme říct, jestli v jejich rámci vzniká tornádo nebo ne. 

V USA je navíc situace specifická tím, že když detekují supercelu, která splňuje určité parametry, začnou vydávat výstrahu, že na ní může vzniknout tornádo a přes které oblasti bude zhruba postupovat. Navíc mají výrazný systém místních pozorovatelů a kamer, takže v momentně, kdy už je tornádo detekované a spouští se z bouře, vydává se na něj daleko větší upřesnění a varování.

Nicméně v Americe jsou tornáda silnější. S čím to souvisí?
S celkovou cirkulací vzduchu nad danou oblastí: teplotními podmínkami, podmínkami proudění vzduchu, vlhkostí vzduchu, do jisté míry i terénem, ale hlavně obecně meteorologickými podmínkami.

Průměrně jsou v Americe tornáda silnější, ale zase to neznamená, že ani u nás v Evropě se nemůže vyskytnout tornádo o síle F5. Pouze jsou méně častá. 

Tornáda v Americe a u nás jsou fyzikálně jedno a to samé, princip je stejný. Jediné, čím se Amerika vymyká, je, že mají příznivější podmínky pro vznikání supercel než u nás v Evropě. Nicméně i u nás tyto supercely jsou. O dané problematice se mnohem víc začalo mluvit až kolem roku 2000, 2001.

Co tedy začalo způsobovat větší vznik supercel nad Evropou?
To je právě chybná interpretace. Nezačalo se jich vyskytovat více, ale máme daleko lepší možnosti jejich detekce. Takže se vyskytlo více detekovaných supercel i tornád, ale to neznamená, že by v minulosti nebyly. Pouze se o nich tolik nevědělo.

To souvisí s přelomem tisíciletí a výrazně dostupnějším internetem a rostoucími možnostmi komunikace. Zároveň se mezi lidi dostaly první digitální fotoaparáty, byť s dnešními naprosto nesrovnatelné. Takže roste možnost, jak dát meteorologům vědět, co se kde stalo. Výrazně tak vzrostlo povědomí veřejnosti o těchto jevech a lidé vědí, čeho si všímat. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ficova vláda schválila zákon o veřejnoprávní televizi, z RTVS bude STVR

24. dubna 2024  13:08,  aktualizováno  15:04

Slovenská vláda ve středu schválila návrh zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR). Ten...

ANO bylo pro zvýšení věku pro odchod do důchodu, nelíbil se způsob, ukázal zápis

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:03

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Za pomoc známým s daňovými podvody dostal šéf finančního úřadu podmínku

24. dubna 2024  15:01

Krajský soud v Brně ve středu opětovně uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno 

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...