ilustrační snímek | foto: Jana Nedělková, MF DNES

Teploty zpočátku pod 20 stupni, srážkově bude příští měsíc průměrný

  • 16
Začátkem období od 25. května do 21. června teploty většinou nepřesáhnou 20 stupňů Celsia, poté se však zase mírně oteplí. Budou se střídat teplejší dny s těmi chladnějšími a teploty by měly být mírně pod průměrem. Srážkově by měly příští čtyři týdny být průměrné. V měsíčním výhledu počasí to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Před námi je relativně chladnější týden, kdy se nejnižší teploty budou pohybovat od 10 do 4 stupňů Celsia. Maximální teploty většinou nepřesáhnou 20 stupňů, v závěru týdne tuto hranici překročí jen lehce. V druhém předpovědním týdnu se teploty mírně zvýší,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ.

Týdenní srážkové úhrny by se podle nich měly v následujícím období pohybovat kolem dlouhodobého normálu, přičemž ale může docházet ke střídání suchých a vlhkých období. 

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 75 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo v roce 1994, kdy meteorologové naměřili 34 litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1965 s úhrnem 132 milimetrů.

Průměrná teplota pro období od 25. května do 21. června je 15,9 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2003, kdy průměr činil 19,8 stupně. Zatím nejnižší průměr, 13,6 stupně Celsia, meteorologové zaznamenali v roce 1974.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video