Celé Česko, včetně Prahy, zasáhl intenzivní déšť. (13. května 2021) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Chladno a deštivo bude v Česku až do začátku června. Oteplí se jen pozvolna

  • 74
V tomto týdnu se budou teploty přes den pohybovat kolem 15 stupňů, pak by se mělo začít postupně oteplovat. Jako celek budou ale následující čtyři týdny teplotně podprůměrné a pršet bude více, než je pro toto období obvyklé. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který vydává Český hydrometeorologický ústav.

„Předpokládáme, že období od 17. května do 13. června 2021 bude na našem území jako celek teplotně podprůměrné,“ uvádí meteorologové v pravidelném měsíčním výhledu. 

Z nadcházejících čtyř týdnů bude nejchladnější pravděpodobně ten první, následně by se měly průměrné týdenní teploty postupně zvyšovat. I tak se ale budou pohybovat převážně blízko hranice podprůměrných a průměrných teplot pro danou roční dobu. 

Více na Počasí iDNES.cz

Z hlediska celkového množství srážek podle dat vypadá, že nadcházející období bude na území Česka jako celek slabě nadprůměrné. Nejvíce srážek očekáváme, co se týká celostátního průměru, během prvního (od 17. 5.) a posledního (od 7. 6.) předpovědního týdne, v ostatních dvou týdnech by se měly pohybovat v intervalech běžných hodnot pro toto roční období, což je asi 70 milimetrů.

Podle záznamů vedených od roku 1941 zatím nejméně napršelo v roce 1950, kdy meteorologové naměřili 27 litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1965 s úhrnem 143 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 10. května do 6. června je 15 stupňů Celsia. Nejchladnější byl rok 1962, kdy průměr v tomto období dosáhl 10,6 stupňů. Naopak v roce 1979 to bylo 18,8 stupňů Celsia, což je nejvíce od začátku měření.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video