V autobuse, který mířil na zájezd do Polska, jel průvodce s podezřením na virus...

V autobuse, který mířil na zájezd do Polska, jel průvodce s podezřením na virus MERS. 49 lidí muselo do karantény do bývalých kasáren Hranečník v Ostravě (3. července 2015). | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Česko má další podezření na MERS, téměř padesát lidí je v karanténě

  • 145
V Česku se objevil další pacient s podezřením na virus MERS. Průvodce brněnské cestovní kanceláře, který se v pondělí vrátil z týdenního pobytu v Jižní Koreji, převezli s vysokou horečkou do Nemocnice Na Bulovce. Asi 49 lidí, kteří s mužem jeli v autobuse, je v karanténě v bývalých kasárnách Hranečník v Ostravě.

„Nemocnice v těchto chvílích přijímá člověka, který tam byl převezen s podezřením na MERS. Ten člověk přijel z okolí Ostravy, protože to je průvodce cestovní kanceláře, který byl se svým zájezdem na cestě do Polska,“ řekla  iDNES.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová kolem půl deváté dopoledne. 

Pacient se podle ministerstva vrátil 29. června z týdenního pobytu v Jižní Koreji. Jako průvodce cestovní kanceláře Alpina pak vyrazil ve čtvrtek z Brna s autobusem turistů do Polska.

CK Alpina

Podle majitele cestovní kanceláře Alpina Aleše Paděry byl průvodce při nástupu do autobusu v Brně zcela v pořádku. "Než dojel do Ostravy, tak se to natolik zhoršilo, že sám řekl, že nebude pokračovat. Měl horečku, cítil se slabý a na vlastní přání vystoupil," uvedl pro iDNES.cz.

O cestující, kteří jsou v karanténě, je podle Paděry dobře postaráno. „Dostali jídlo a vodu. Mají také nějaký bazének, aby se tam v teple mohli svlažit. Jsou tam s nimi dva další průvodci a řidič. Pokud by se do nějakého rozumného času vyloučila nákaza MERS, tak budou pravděpodobně pokračovat v zájezdu do Polska,“ dodal majitel CK.

V případě, že se nákaza MERS potvrdí, zájezd bude zrušený a CK vrátí klientům peníze. Všechny další kroky by určovali lékaři a integrovaný záchranný systém.

Stav pacienta popsala primářka infekčního oddělení Hana Roháčová: „Pán měl horečku, kterou se podařilo určitým způsobem srazit. Má dále bolesti svalů a celkovou nevůli. Jsou to nespecifické projevy, které mohou patřit k celé řadě různých onemocnění. Stav tohoto pacienta je horší, než byl stav u předchozího případu (Bulovka přijala prvního pacienta s podezřením na MERS v polovině června, pozn. red.).“

Muž je umístěný v bioboxu a nyní je na infuzích a podpoře krevního oběhu. Pokud budou výsledky na MERS negativní, přejde do běžného vyšetřovacího a léčebného programu. Pokud bude výsledek pozitivní, pacient zůstane v boxu.

„Kolem čtvrté hodiny odpoledne budeme mít laboratorní výsledky, které potvrdí, nebo vyvrátí to onemocnění MERS,“ řekl České televizi ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Průvodci se v autobuse v pátek zhruba ve čtyři hodiny ráno udělalo nevolno. „Měl horečku 39 stupňů a hlásil, že byl v předchozích dnech v Koreji. Proto se rozjela ta bezpečnostní opatření, která jsou předepsána pro možnost, že by to mohl být MERS. Krajský hygienik v Ostravě rozhodl, že ti lidé z autobusu budou dočasně umístěni do izolace, kterou zajistil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje,“ dodala Čechová.

Průvodce sám zavolal na tísňovou linku

Podle mluvčího moravskoslezské záchranné služby Lukáše Humpla volal v noci na pátek na tísňovou linku sám nakažený, který byl později převezen do Nemocnice Na Bulovce. Popsal příznaky a uvedl, že se před pár dny vrátil z pobytu v Jižní Koreji.

„K postiženému byla vyslána speciálně vycvičená a bariérovými pomůckami vybavená posádka záchranné služby. Do jejího příjezdu zůstávali operátoři ZZS s mužem v telefonickém kontaktu. O situaci byla informována sloužící lékařka – epidemioložka. Po zjištění dostupných okolností lékaři rozhodli o transportu čtyřiatřicetiletého pacienta na specializované pracoviště,“ popsal Humpl.

MERS

  • Infekce MERS je zapříčiněna koronavirem ze stejného kmene, jako je virus, který způsobuje onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS má podle WHO podstatně větší úmrtnost, naopak se ale podstatně pomaleji šíří.
  • Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.
  • MERS byl poprvé zjištěn na podzim roku 2012 u osob, které přicestovaly z Arabského poloostrov. Odtud se odvíjí i jeho jméno - Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus.

Průvodce ukončil cestu v Ostravě, kde vystoupil na zastávce. Bylo mu natolik špatně, že volal záchrannou službu. Autobus s turisty pokračoval dál do Krakova. Odtud byl do Česka vrácen podle pokynu epidemiologa, aniž cestující měli možnost autobus opustit.

O zhruba padesátku lidí se podle reportérky MF DNES starají hasiči v areálu bývalých kasáren v Hranečníku. Budovy využívá integrovaný záchranný systém, městská policie a v jedné z nich je sklad humanitární pomoci. Celý areál je nyní uzavřený.

V karanténě musejí počkat na výsledek vyšetření. Pokud bude pozitivní, tak nejspíš půjdou do domácí karantény, kde budou pravidelně sledováni. „Moderní autobus je klimatizovaný, cirkuluje tam vzduch, a ten člověk s nimi hodinu seděl v uzavřeném prostoru,“ vysvětlila mluvčí důvod izolace.

Na Bulovce mají bioboxy pro boj s chorobami jako ebola nebo právě MERS:

21. srpna 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue