Do jaderné energetiky si nebudeme mluvit, shodli se Merkelová a Nečas

  • 678
Česko bude respektovat německý ústup od jádra, Německo zas českou dostavbu Temelína. Kancléřka Angela Merkelová se na tom při krátké návštěvě Prahy shodla s premiérem Petrem Nečasem. Setkala se i s prezidentem Václavem Klausem. Pětihodinovou návštěvu zakončila přednáškou a diskusí na právnické fakultě.

"O Temelínu jsme hovořili v tom smyslu, že české rozhodnutí respektujeme. Respektujeme politická rozhodnutí našich zemí, obě stojí o vzájemný trh s elektřinou," podotkla na brífinku po jednání s Nečasem Merkelová.

Premiér uvedl, že Česko naopak plně respektuje německé rozhodnutí ustoupit od provozování jaderných elektráren.

Kancléřka také připomněla, že Česko se dosud nepřipojilo k paktu, kterým se většina unijních států zavázala dodržovat přísná rozpočtová pravidla. "Je ale důležité, že obě země sdílí stejné cíle," dodala Merkelová.

Podle Nečase spolu hovořili hlavně o spolupráci obou zemí v rámci EU. "Naše pohledy se do značné míry shodují, razíme rozpočtovou odpovědnost," souhlasil s Merkelovou premiér. Vztahy obou zemí jsou podle něj na velmi dobré úrovni.

Kancléřka se sešla také s Klausem, diskutovala i se studenty

Merkelová, která přiletěla do Prahy v jedenáct hodin, se odpoledne setkala i s prezidentem Klausem. Zatímco ona je zastánkyní vytvoření politické unie, Klaus je odpůrcem dalšího prohlubování evropské integrace. O výsledcích této schůzky však státníci veřejnost ani média neinformovali.

Na závěr pětihodinové návštěvy se Merkelová účastnila přednášky na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. "Evropská integrace od počátku byla a měla by zůstat ekonomickým, nikoliv politickým projektem," řekl na začátku přednášky Nečas.

Merkelová studentům například řekla, že Unie nesmí spoléhat jen na svůj trh, ale musí spolupracovat i s tak lidnatými zeměmi, jakými jsou Čína a Indie. Kancléřka s českým premiérem také krátce se studenty debatovali o budoucnosti Evropy.

Po přednášce Merkelová zamířila na letiště. Svým vládním letounem odlétla v 16:14, informovala iDNES.cz mluvčí ruzyňského letiště Eva Krejčí.

O bezpečnost Merkelové se staralo asi 200 policistů, k významnějším dopravním komplikacím nedošlo (více o bezpečnostních opatřeních čtěte zde).

Policie předvolala k podání vysvětlení trojici mladíků, kteří se svými auty odmítli opustit prostor u Úřadu vlády, řekla iDNES.cz mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Jiné problémy podle ní během návštěvy nenastaly.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video