Julius Meinl

Julius Meinl | foto: Radek Cihla, MF DNES

Meinl dostal pokutu, přebaloval prošlé salámy

  • 390
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uložila mnohasettisícové pokuty řetězci Julius Meinl. V několika provozovnách se prodávaly prošlé potraviny. Vedoucí nutili prodavačky omývat zkažené sýry a uzeniny a balit je jako čerstvé.

"Pokuty jsme uložili za bezprecedentní nakládání s potravinami," potvrdila iDNES mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Podivné praktiky odhalili inspektoři SZPI při kontrole provozovny na Lannově třídě v Českých Budějovicích.

"Vedoucí nutil prodavačky vybírat z boxu, do kterého se vyhazují prošlé a závadné potraviny určené k likvidaci, plesnivé a jinak závadné sýry a uzeniny. Ty musely prodavačky ´upravovat´ a vracet zpět do prodeje," popsala mluvčí.

Prodavačky z úseku lahůdek omývaly sýry a salámy ve slané nebo octové vodě, a pak je potíraly olejem, aby vypadaly čerstvě. Zaplísněné potraviny musely na příkaz vedoucího vykrajovat a znovu prodávat.

Salámy se balily v "kafilérce"
Inspektoři tak například v prodeji našli salám, který prošel už v květnu. "Začátkem září se tu omývaly potraviny prošlé i několik měsíců," doplnila Kolejková.

Tato praxe se však podle ní netýkala jen obchodu na Lannově třídě. Tam se denně svážely prošlé potraviny i z jiných provozoven řetězce. "Pracovně se chladírně, kde se omyté uzeniny a sýry ukládaly, říkalo ´kafilérka´," uvedla mluvčí.

"S provozovnou bude zahájeno správní řízení a bude uložena velmi vysoká pokuta. Inspekce navíc podala na Policii ČR a Státní zastupitelství v Českých Budějovicích oznámení o podezření z trestného činu prodej potravin ohrožujících zdraví spotřebitele a vydírání," dodala Daniela Kolejková.

O praktikách společnosti chce SZPI informovat rovněž kontrolní úřady ostatních zemí EU. V České republice totiž Julius Meinl své podnikání končí. - více zde

Na kontroly inspektorů doplatil ve středu i řetězec Hypernova. Kvůli důkazům o zamoření myšmi zakázala SZPI s okamžitou platností prodej potravin v jindřichohradeckém hypermarketu. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video