Medvědice Cora s medvíďaty Tomem a Billem

Medvědice Cora s medvíďaty Tomem a Billem | foto: Radek Miča, MF DNES

Medvědice vydržela v porodním boxu jen den, počasí ji zas vylákalo ven

  • 9
Březí lední medvědice Cora z brněnské zoo je zase ve výběhu. Ve středu ji sice chovatelé zavřeli do porodního boxu, kde, jak doufali, příští měsíc porodí mláďata. Teplé počasí ji ale vyhnalo ven. Do boxu se vrátí, až bude sama chtít.

Chovatelé Coru zavřeli do boxu ve středu. V novém prostředí se jí ale moc nelíbilo a vydržela v něm jen den. "Cora je zase ve výběhu. Vypustili jsme ji, abychom ji nestresovali," řekla mluvčí brněnské zoo Lucie Kapounová.

Podle ní je pravděpodobné, že medvědici ven vylákalo současné teplé počasí. "Je to jen na ní, kdy si do boxu vleze zpět. Máme na to celý říjen, aby se tam vrátila sama. Nebudeme ji nutit," dodala mluvčí.

Umca musel pryč, v boxu bude mít medvědice naprostý klid

Ve výběhu je Cora nyní sama. Její partner Umca se z něj musel odstěhovat už na konci září, aby jeho přítomnost medvědí matku nestresovala.

V porodním boxu, kam se před porodem vrátí, pak medvědici čeká naprostý klid. "Události v něm chovatelé monitorují pomocí infračervené kamery a speciálního zvukového systému," sdělila mluvčí. V případě, že se medvíďata narodí, bude přenos k vidění i na webu zoobrno.cz.

V době očekávaného porodu připraví chovatelé pro případ, že by Cora mláďata odmítla, i inkubátory. Jelikož se medvědí mláďata rodí bez přirozené imunity, byl by ale umělý odchov velice obtížný.

Mláďata Tom a Bill vyvolala medvědí horečku

První mláďata porodila Cora už v roce 2007. Po narození Billa a Toma, jak zoo medvíďata pojmenovala, vypukla doslova medvědi horečka. Předloni v únoru oba mateřskou zoo opustili, jeden putoval do Prahy a druhý do Německa.

Loni v listopadu pak Cora přivedla na svět mláďata znovu. Její mateřství však trvalo jen pár dní, obě mláďata medvědice snědla. Důvodem mohlo být například to, že mláďata nebyla životaschopná a jejich matka proto celou věc vyřešila tak, jak už to ve volné přírodě bývá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video