Na snímku jsou dobře patrné dvě lidské stopy a jeden otisk medvědí tlapy. Zřejmě patří neznámému vtipálkovi, který medvědí stopu vytvořil.

Na snímku jsou dobře patrné dvě lidské stopy a jeden otisk medvědí tlapy. Zřejmě patří neznámému vtipálkovi, který medvědí stopu vytvořil. | foto: Hnutí Duha

Medvědí stopa ve zvířecím podchodu byla podvrh, ekology napálil vtipálek

  • 74
Žádný medvěd, ale vtipálek. Když se před týdnem objevily medvědí stopy v migračním podchodu v Mostech u Jablunkova, ekologové zajásali: historicky první medvěd. Ukázalo se ale, že v pískem vysypaném podchodu nebyly stopy skutečného zvířete, jen dovedně vyrobený podvrh.

Že je někdo zavedl na falešnou stopu, zjistili ochránci přírody až po bližším zkoumání odlitku. "Medvědí stopy jsou charakteristické a těžko zaměnitelné s jiným druhem šelmy. Proto jsme nejprve neměli důvod je podrobněji zkoumat," řekl Miroslav Kutal, vedoucí projektu ochrany velkých šelem v Beskydech.

"Pečlivější analýzou původních fotografií, odlitku stopy a srovnáním s dalším dokumentačním materiálem z Beskyd a ze Slovenska jsme však zjistili, že sled stop a některé detaily na odlitcích neodpovídají skutečným stopám, jaké by přirozeně se pohybující zvíře zanechalo," dodal. Stopa totiž byla delší v poměru k šířce, než by měla být (více o jejím nalezení čtěte zde).

Na stopu narazil minulý týden Tomáš Krajča z Petrovic u Karviné, který pohyb medvědů v této lokalitě monitoruje už třetím rokem. "Že by mohlo jít o podvrh, mě opravdu nenapadlo, protože v této oblasti máme od obyvatel i z vlastních pozorování informace o pobytu medvědů," vysvětlil.

Podle něj existuje více možností, proč tam někdo falešnou stopu nastrčil. "Chtěl nám udělat radost, nebo si z nás vystřelit. Druhá možnost je pravděpodobnější," míní Krajča.

Otisk medvědí tlapy v písku nasypaném v železničním podchodu.Podchod pod železniční tratí byl vybudován pro divoká zvířata a šelmy.

Ekologové vysypali podchod pískem aby mohli lépe mapovat kolik a jakých zvířat ho využívá. Nepočítali však s tím, že zde budou medvědí stopy zanechávat lidé.

"Zpočátku jsme se nechali trochu nachytat, ale každopádně tomu, kdo falešné medvědí otisky vytvořil, děkujeme. Potvrdil nám, že pouhé sledování stopních drah pod mostem není kvůli množství lidí, kteří se v okolí pohybují, zcela spolehlivé," přiznává Kutal a dodává, že se proto budou snažit monitoring vylepšit.

Podchod je důležitý, zvěř ho využívá, říká ekolog

Na rozdíl od mnoha kritiků, kteří podobné projekty zpochybňují, je přesvědčen, že podchod je v této oblasti důležitý. Od června, kdy ho Správa železničních dopravních cest dokončila, se jej prý zvěř naučila využívat. V písku, který je tu záměrně kvůli jejímu monitorování, se objevují stopy srnek, lišek a další menší zvěře.

A nezbytný je podle něj i druhý železniční podchod a především nadchod nad silnicí u státní hranice. Do obou cest v této oblasti investovala Správa železniční dopravní cesty kolem 150 milionů korun. Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally je cena přiměřená.

"Důvod, proč je ta částka takto vysoká, je jednak to, že se podchody dělaly dodatečně. Navíc je to normální mostní stavba se vším všudy."

Mnoho lidí však vysoké ceny podobných migračních projektů kritizuje. "Tyto stavby jsou ale standardem ve všech evropských zemích," říká Kutal. U nás je podle něj problém v tom, že se často staví na místech, kde zvířata nemigrují, nebo jsou podchody příliš úzké.

"To se stává při stavbách koridorů pro zvěř, které neiniciujeme. V takovém případě je to zbytečná investice," dodal a zároveň poukázal na předraženost dálnic v Česku, což má za následek i vysokou cenu podchodů pro zvěř.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video