ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Vakcínu společně s lékaři dostanou i medici. Nechte se očkovat, apelují

  • 34
Zájem o očkování je nejen mezi lékaři, kteří jej dostávají v první fázi, ale i mezi mediky. Nárok na něj mají ti z nich, kteří pracují v první linii. Zájem je i mezi mladými lékaři, které sdružuje stejnojmenný spolek. „Čím dříve se necháme očkovat, tím dříve se vrátíme do normálního života,“ apeloval na veřejnost předseda Mladých lékařů Martin Kočí.

Medici, kteří pomáhají s péčí o pacienty s covidem, rovněž podle Metodického pokynu pro očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví spadají do první očkované skupiny.

Například podle děkana 3. lékařské fakulty Petra Widimského by nejpozději začátkem února měli být proočkováni všichni zdravotničtí pracovníci fakultních nemocnic Královské Vinohrady a Thomayerovy nemocnice, a to včetně pomáhajících studentů.

Mezi naočkovanými je i medik 1. lékařské fakulty David Blažek. Od začátku srpna pracuje v odběrových stanech ve Veřejné fakultní nemocnici v Praze (VFN). 

Jaké bylo očkování? Bolelo místo vpichu, trochu hlava, popsali zdravotníci

„Přišel jsem na polikliniku VFN. Pak mi paní na administrativě změřila teplotu, zeptala se, z jakého přicházím pracoviště, a našla si mě. Dala mi očkovací průkaz a řekla, do jaké ambulance mám jít,“ popsal. Lékařka se ho ještě zpěžně zeptala na anamnézu. 

„Vpich jsem vůbec necítil,“ dodal. „Bylo mi dobře, a tak jsem po 30 minutách odešel domů. Druhý den mě trochu bolelo místo vpichu, ale ta bolest další den zmizela,“ přiblížil s tím, že bez očkování se z pandemie nedostaneme.

Že je mezi mediky o očkování velký zájem, potvrdil také Pavel, student 4. ročníku 1. lékařské fakulty, který pomáhá ve VFN s odběry a administrativou. První dávku dostal koncem prosince minulého roku, druhá bude následovat v půlce ledna.

„Ve stanovený čas jsem se dostavil na ambulanci imunologie, po aplikaci do ramene jsem vyčkal v čekárně a odešel domu. Následující dva dny mě lehce bolelo rameno, ale jinak naprosto v pořádku bez komplikací,“ popsal.

Lidem, kteří jsou k očkování skeptičtí, vzkázal: „Nebojte se! Desítky studií prokazují bezpečnost a účinnost vakcíny.“

Vakcína vs. promořování

O výhodách a nevýhodách probíhá nespočet diskuzí a člověk aby se v tom vyznal

Připravili jsme pro Vás pár faktů, které Vám pomohou udělat si jasno

#ockujse #MediciProOckovani #koronavirus #COVID #vakcina #promorovani

16. října 2020 v 21:22, příspěvek archivován: 7. ledna 2021 v 17:28

Medici se mimo výpomoci v odběrových centrech a v nemocnicích věnují také osvětě, například ve spolku Medici PRO očkování. Ten vznikl jako projekt studentské komory Akademického senátu 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Na sociálních sítích pravidelně zveřejňuje příspěvky o očkování, a to nejen proti koronaviru.

Nechte se naočkovat, apelují Mladí lékaři

Mladí lékaři mezi sebou také udělali anketu o ochotě k očkování. V uzavřené facebookové skupině ji vyplnilo 1 458 respondentů, kterými jsou především lékaři a lékařky ve specializační přípravě, studenti posledních ročníků lékařských fakult a ostatní lékaři zpravidla mladší 35 let. 

Kladně na otázku, zda se nechají naočkovat, odpovědělo 1 355 z nich, tedy 92,9 procenta. Rozhodnutých ještě nebylo 54 respondentů, tedy 3,7 procenta. Negativně odpovědělo 3,4 procenta, což odpovídá 49 respondentům.

PŘEHLEDNĚ: Očkování má čtyři fáze. Zjistěte, kdy na vás přijde řada

Jako důvody v navazující diskuzi bylo nejčastěji zmiňováno předchozí prodělání nemoci a s tím spojená předpokládaná imunita. „Ženy udávaly jako častý důvod probíhající nebo plánované těhotenství, respektive kojení,“ uvedli ve zprávě předseda spolku Martin Kočí a lékařka Tereza Rádl.

Několikrát byla jako důvod pro zamítavou odpověď také zmíněná přítomnost autoimunitního onemocnění, včetně roztroušené sklerózy, nebo předchozí vážná reakce na očkování.

„Přáli bychom si aby vakcín bylo více a očkování postupovalo rychleji, ale i tak se dělají viditelné pokroky a začali jsme s očkováním dříve než mnohé jiné země,“ konstatoval Kočí. „Bohužel se fenomén očkování stal zcela proti zdravému rozumu nástrojem v různých dezinformačních kampaních,“ dodává.

 Očkování začalo. První byl Babiš a válečná veteránka:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video