Pojďme zrušit státnice, vtipkoval Ondráček. Vláda musí vysvětlit maturity

  • 199
Komunisté prosadili, aby Sněmovna ve čtvrtek jednala o tom, jak budou letos vypadat maturity. „Pojďme zrušit státnice na vysokých školách, atestace u lékařů, pojďme zrušit zkoušky v autoškolách, protože to je přece zbytečné,“ hodnotil ironicky poslanec KSČM Zdeněk Ondráček plán premiéra Andreje Babiše letos místo maturit přidělit známky studentům podle průměru.

Babiš chce, aby letos studenti místo zkoušek dostali z maturitních předmětů známky podle toho, jak se učili po dobu celého studia. Ministr školství Robert Plaga je kategoricky proti.

„Na jednu stranu slyšíme pana premiéra, který maturity rozdává, v podstatě říká průměr, na druhou stranu slyšíme vyjádření pana ministra Plagy, který zase dementuje pana premiéra. Pak slyšíme vyjádření pana vicepremiéra Hamáčka, který mluví o všem a o ničem a v podstatě už nikdo neví, jak budou maturity probíhat a o čem ty maturity budou,“ zdůvodnil Ondráček návrh KSČM na schůzi Sněmovny zařadit bod „Informace vlády o maturitách 2021“.

„Kdybychom poslali děti do škol, tam, kam patří, tam tomu všemu můžeme předejít,“ uvedl Ondráček. Návrh komunistů získal podporu i u dalších stran.

Je to plivnutí do tváře učitelů, řekl Výborný

„Vnímám to jako plivnutí do tváře učitelů,“ zhodnotil Babišův plán i poslanec za KDU-ČSL, bývalý předseda strany Marek Výborný. „Vedly by to k degradaci maturit,“ řekl Výborný.

„Podle SPD jsou úřední maturity čirý populismus,“ řekl šéf poslanců hnutí SPD Radim Fiala. Při zrušení maturit vznikne podle něj velký problém do budoucna. „Pokud budeme snižovat úroveň vzdělání, nebudeme pro zahraničí žádnou konkurencí,“ řekl Radim Fiala.

„Úkolem pro vládu je zajistit dostatečný počet testů,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Tomu by se podle něj měl premiér Andrej Babiš věnovat místo toho, jak budou letos vypadat maturity.

Premiér Andrej Babiš minulý týden v rozhovoru pro MF DNES řekl, že bude navrhovat, aby se známky studentům průměrovaly. „To znamená, že z maturitních předmětů by se výsledná známka udělila na základě průměru za všechny roky studia,“ dodal Babiš. Pokud by studenti s udělením úřední maturitní zkoušky nesouhlasili, mohli by si udělat klasickou maturitu v takové podobě, v jaké ji pro letošní školní rok připravilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

„Již v lednu, kdy jsme představovali úpravy maturit, jsme jasně řekli, že další možné úpravy budou záviset na vývoji epidemické situace. Vzhledem k tomu, že závažnost situace stále neumožňuje návrat k prezenčnímu vzdělávání, je namístě přistoupit k dalším úpravám. A to zejména s ohledem na další pracovní povinnost žáků vybraných zdravotních a sociálních oborů. Úřední maturita však není správnou a adekvátní cestou,“ uvedl v reakci ministr školství Robert Plaga.

Nepodléhejte tlaku, apeluje na ministra školství Gazdík

„Premiér svými slovy plísní dosavadní práci všech učitelů a dává nedůvěru studentům posledních ročníků, kteří se už rok potýkají s distanční výukou a zvládají to skvěle. Maturita je v České republice považována za tradiční hodnotu společnosti a premiér ji svými výroky jen pokřivuje. Je nutné o podobě maturity diskutovat tak, aby formát zkoušek reflektoval situaci, ve které se české školství nyní nachází. Ale rozhodně ne způsobem, jenž prezentuje do médií premiér Babiš,” řekl místopředseda STAN Petr Gazdík.

Vyzval ministra školství, aby nepodléhal tlaku a dále hájil potřebu udržet hodnotu maturitní zkoušky. „Ministr školství Plaga by měl být připraven hájit podstatu maturity v podobě, jak ji známe a ujistil studenty i pedagogy o tom, že svoji práci v této složité době zvládají opravdu skvěle. Rozhodně by nikomu neprospělo, pokud by byla dnešní generace maturantů označována za méněcennou pouze kvůli tomu, že si premiér začal hrát na pedagogického odborníka,” uvedl Gazdík.

Poslance zajímá, kdy se vrátí děti do škol

Poslanci si také vynutili, aby vláda ve čtvrtek musela Sněmovně také vysvětlit, jaký je její plán ohledně otevření škol a návratu dětí do nich.

Prosadila to poslankyně Trikolóry Tereza Hyťhová.  Pro její návrh hlasovalo 55 ze 103 přítomných poslanců. 

Poslanci to chtěli řešit už v úterý odpoledne, ale ve Sněmovně nebyl ministr školství Robert Plaga, a tak ho suploval vicepremiér Karel Havlíček. Faktický termín zahájení výuky není podle něj možné stanovit, ale otevření škol bude prvním opatřením v rámci rozvolňování, řekl poslancům Havlíček.

„Jsem nespokojena, v podstatě jsme se nedozvěděli vůbec nic,“ řekla poslankyně Hyťhová. „Pan ministr Plaga sem nechodí, není kdy se ho zeptat,“ postěžovala si Hyťhová.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek navrhl pak navrhl přerušení bodu do přítomnosti Plagy ve Sněmovně. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura namítl, že Sněmovna si nesmí nechat takové chování líbit a že má dát Plagovi půl hodiny na to, aby za poslanci přišel a plán otevření škol a návratu dětí do něj představil. Sněmovna ale nakonec odhlasovala, že i o plánu návratu dětí do škol má Plaga poslance informovat ve čtvrtek, až poslancům poví, jak to bude letos s maturitami.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video