Testem z anglického jazyka začaly maturitní zkoušky na Integrované střední...

Testem z anglického jazyka začaly maturitní zkoušky na Integrované střední škole Mladá Boleslav. (1. června 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Studenti píší testy z maturit. Orlovští v karanténě jsou v oddělené budově

  • 5
Ve středních školách začaly didaktické testy státních maturit. Letos se k nim podle údajů Cermatu přihlásilo poprvé 68 036 maturantů, což je zhruba stejně jako loni. Dalších zhruba 9 200 lidí by nyní mělo dělat státní maturity v odloženém, náhradním nebo opravném termínu. Jarní termín se kvůli pandemii koronaviru letos posunul. Původně se testy měly konat na začátku května.

Zkoušky provázejí zvýšená hygienická opatření. Dopoledne je na programu test z matematiky a francouzštiny a odpoledne test z angličtiny. V úterý se bude konat test z češtiny a dalších cizích jazyků. 

Testování skončí ve středu nepovinnou obtížnější variantou zkoušky z matematiky, ke které se však přihlásilo pouhých pět procent zájemců. K výsledkům tohoto testu přihlíží některé vysoké školy při přijímání ke studiu.

Většina maturantů dala letos jako i v minulých letech před matematikou přednost angličtině, u které mají tradičně vyšší úspěšnost. Zkoušky z ní bude dělat 76,6 procent těch, kteří jdou ke zkoušce poprvé. Zájem o matematiku letos opět klesl. Přihlášeno je k ní 19,9 procenta maturantů, meziročně o 1,5 procentního bodu méně.

Nesnáze kvůli dolu Darkov, studenti mají výjimku

Problém se objevil u maturantů z orlovského gymnázia. Jedna ze studentek posledního ročníku se nakazila novým typem koronaviru a hrozilo, že maturitu bude skládat až na podzim. S ní dalších 10 spolužáků, se kterými se na závěrečnou zkoušku připravovala, a dva učitelé. Nakonec mají od Krajské hygienické stanice výjimku.

Maturanti z Orlové získali výjimku hygieny, zkoušku složí v oddělené budově

„Škola má dvě budovy – gymnázium a obchodní akademii, a ta obchodní akademie je úplně prázdná. Vedení školy je schopné zajistit, že v té prázdné budově by byly pouze lidé v karanténě, tedy 11 studentů a dva pedagogové,“ uvedla vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků v Karviné Andrea Lipjaková. Studenti tak podle ní mohou didaktické testy složit.

Vše tak probíhá za přísnějších hygienických podmínek. Prostory, kde budou studenti zkoušku skládat, budou muset mít roušky a posléze se učebny vydezinfikují. V pondělí mají ráno dva studenti skládat zkoušku z matematiky, odpoledne jich má přijít sedm na testy z angličtiny. V úterý bude všech 11 studentů skládat zkoušku z českého jazyka a dva ještě z ruštiny.

Čeština je základ, roušky nejsou potřeba

Český jazyk je povinný pro všechny. Pro němčinu, ruštinu, španělštinu nebo francouzštinu jako volitelně povinný předmět se letos rozhodla asi 3,5 procenta prvomaturantů.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

Součástí státních maturit jsou standardně i slohy z češtiny a cizích jazyků. S ohledem na to, že se 11. března kvůli šíření koronaviru zavřely školy, je ale pro letošní rok ministerstvo zrušilo. Kvůli koronaviru se zkoušky letos budou konat za zvýšených hygienických opatření. Studenti by měly dbát zejména na dezinfekci rukou a zhruba dvoumetrové rozestupy. 

Za dodržení těchto podmínek nemusí mít u zkoušky roušky. Podle některých ředitelů škol se ale jinak maturity zřejmě nebudou moc lišit od jiných let. Profilové zkoušky na úrovni škol se spolu s ústní částí státních maturit budou moct konat od 10. června.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video