Cestování mezi Českem a Slovenskem bez omezení, ohlásili Matovič a Babiš

  • 281
Od půlnoci bude možný zcela volný pohyb mezi Českem a Slovenskem, jako to bylo před pandemií koronaviru. Na úvod své návštěvy v Česku to oznámil slovenský premiér Igor Matovič spolu s Andrejem Babišem. „Od půlnoci obnovujeme Česko-Slovensko,“ prohlásil Matovič ke svému „dárku“, který přivezl.

Česko dosud jednalo se Slovenskem a dalšími státy střední Evropy o otevření hranic od 15. června. Dosud čeští občané mohli bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. Hranice také bylo možné překračovat pouze na oficiálních přechodech. 

Babiš 19. května řekl, že by považoval za ideální, aby se hranice mezi Českem, Slovenskem, Německem, Rakouskem a Maďarskem otevřely současně 15. června. 

Matovič je na své první zahraniční cestě po březnovém nástupu do úřadu, pro Česko je jeho příjezd první oficiální premiérskou zahraniční návštěvou od začátku pandemie. 

„Jsem velice rád, že můžu na první oficiálně cestě přivítat slovenského premiéra. Velice intenzivně jsme spolu komunikovali a jsem rád, že dodržel tradici,“ řekl premiér Babiš.

Uvítací ceremoniál před Kramářovou vilou opatření proti koronaviru ovlivnila. Oba premiéři měli roušky a bílé rukavice, stejně jako členové jejich delegací. 

Vláda dala zelenou k cestám do Řecka, Chorvatska i na Slovensko bez omezení

Když Matovič vystoupil z limuzíny, přivítal se s Babišem objetím, poté oba prošli po červeném koberci před čestnou stráží a podívali se z vyhlídky na Prahu. Následně společně oznámili uvolnění hraničního režimu. Řekli, že se na něm dohodli před dvěma dny, od té doby to ale udržovali jako tajemství. 

„Na slovenské straně zůstává kontrola jiných státních příslušníků, ale s naší zemí se stát vrací do normálu,“ uvedl Babiš následně na tiskové konferenci ve Strakově akademii.

„Slovensko je druhá nejnavštěvovanější destinace našich občanů a Slováci zároveň velmi jezdí k nám. Myslím, že je to příležitost, abychom se vzájemně podpořili v cestovním ruchu,“ dodal Babiš.

Ve stejném duchu se nesla řeč i premiéra Matoviče. „Slováci a Češi jsou odjakživa tak trochu jako siamská dvojčata a s přísným režimem na hranicích jsme všichni zažívali mnoho nepříjemností. Jsem rád, že se postupně vracíme do normálu,“ řekl Matovič.

Společné zasedání české a slovenské vlády se podle premiérů letos uskuteční ve Slovenském ráji. Minulý rok se konalo v listopadu na zámku ve Valticích.

S Babišem Matovič mluvil o dopadech epidemie nebo o evropském rozpočtu na příští roky. Premiéři spolu zatím několikrát jednali prostřednictvím videokonferencí, osobně se v rolích předsedů vlád sešli poprvé.

Následovat bude ještě schůzka na Hradě se Zemanem a s předsedy obou komor Parlamentu. Podle prezidentova mluvčího lze předpokládat, že státníci budou mluvit o prioritách nové slovenské vlády a prioritách ve vzájemných vztazích. Debatovat by také mohli o problematice pandemie koronaviru nebo o evropské agendě.

V podvečer by měl Matovič na Petříně uctít památku jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika.

Matovič se svým politickým uskupením Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) vyhrál březnové parlamentní volby, čímž ukončil osmiletou vládu Směru-SD. Matovičův kabinet se v prvních měsících své vlády musel zabývat zejména reakcí na epidemii koronaviru, Slovensku se podařilo udržet nízký počet nakažených.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue