Masokombinát Martinov nedávno testování poráženého skotu na BSE ukončil. Ostravský masokombinát zahájil preventivní testování masa počátkem března a za tři měsíce otestoval téměř sto kusů skotu. "Žádný výskyt nemoci BSE nebyl potvrzen," řekla Eva Kijonková, která podnik mediálně zastupuje. Výdaje na testování skotu v Martinově přesáhly sto padesát tisíc korun.
Hovězí nyní představuje nejvýše pět procent z celkové produkce masokombinátu, zatímco před třemi lety to bylo 20 až 25 procent. Případné potvrzení nemoci BSE by se mělo promítnout do rostoucí ceny vepřového masa na českém trhu.
"Pokud by bylo nejhůř, zastavíme porážku hovězího skotu a budeme vyrábět bez použití hovězího masa," uvedl Kolárik. Masokombinát, který už prováděl od března do května preventivní testování na nemoc BSE, se bude dále orientovat na takzvaný baby beef, přestože cena telecího masa je o 50 až 60 procent vyšší než
u klasického hovězího.
Ostravská firma letos omezila nákup dojnic, které představují nejrizikovější skupinu z hlediska možnosti nákazy BSE. Zatímco loni v dubnu bylo v masokombinátě poraženo 141 kusů a v květnu 209 kusů, letošní údaje uvádějí 41 kusů v dubnu a v květnu ani jeden kus.