Poradce prezidenta republiky Martin Nejedlý během ceremoniálu podpisu dokumentů...

Poradce prezidenta republiky Martin Nejedlý během ceremoniálu podpisu dokumentů mezi zástupci České republiky a Čínské lidové republiky. (29. března 2016) | foto: Petr Topič, MAFRA

Nejedlého nový byznys: přes státní benzinky prodává plyn pro autobusy

  • 309
Na konci minulého roku si dopravní podnik v ­Mladé Boleslavi pořídil nové autobusy poháněné stlačeným zemním plynem. Odebírat ho bude od firmy ATM Energy, jejímž spolumajitelem je Martin Nejedlý. Firma nejbližšího poradce prezidenta Miloše Zemana totiž provozuje na benzinkách EuroOil stanice plnící vozidla zemním plynem.

EuroOil přitom patří společnosti Čepro, které spadá pod ministerstvo financí a s Nejedlého firmou spolupracuje od konce roku 2014. ATM Energy v té době přitom existovala jen pár měsíců ­a­ měla tedy minimální zkušenosti. První stanici plnící vozidla CNG totiž postavila až na konci roku 2015. Že by Nejedlému v byznysu se státem pomohlo to, že je poradcem prezidenta Zemana, však mluvčí společnosti Čepro Lenka Svobodová rezolutně odmítla.

ATM Energy může podle smlouvy, kterou se státní společností uzavřela, na čerpacích stanicích Čepro provozovat vlastní výdejní zařízení, které si sem sama předtím umístí. 

Města nakupují autobusy na elektřinu. Lákadlem je miliarda z dotací

„Oslovena byla (společnost ATM Energy, ponz. red.) spolu s ostatními firmami v druhém pololetí roku 2014,“ uvedla pro MF DNES mluvčí Čepro Lenka Svobodová. Těmi ostatními firmami byla pětice společností platících na tomto trhu za zavedené firmy. 

Jedinou nezavedenou mezi oslovenými firmami byla právě Nejedlého ATM Energy. Ta vznikla těsně předtím, než Čepro začalo s poptáváním, v červnu roku 2014. A ještě téhož roku se státní firmou uzavřela smlouvu o spolupráci. Na českém trhu tehdy podle Pavla Nováka z­ Českého plynárenského svazu existovalo 32 firem provozujících stanice s CNG. Nejedlého firma ATM Energy přitom první vlastní stanici založila až na konci roku 2015.

„První stanici zřídili u společnosti Texaco v Praze. U EuroOil mají stanice v Mladé Boleslavi, v Kyjově, v ­České Třebové a v Tovačově,“ vyjmenoval Pavel Novák stanice ATM Energy.

Právě zmiňovaná síť EuroOil patří státnímu Čepru a Nejedlého firma by měla prodávat CNG na 22 jejích stanicích včetně čtyř jmenovaných měst.

V republice je momentálně 170 plnících míst

Celkový počet plnících míst pro vozy na stlačený zemní plyn je podle webu Českého plynárenského svazu v současnosti přes 170, prezidentovu poradci by tak v budoucnu mohla patřit podstatná část trhu.

Kauza Lukoil

Martin Nejedlý s firmou Lukoil Aviation Czech, v níž měl čtyřicetiprocentní podíl, vstoupil do českého byznysu v roce 2007. Tehdy získal zakázku na dodávky paliva na pražské letiště. Státní firma ČEPRO byla svého času generálním dodavatelem Nejedlého Lukoilu. Klíčovým se ale stal obchod se Státní správou hmotných rezerv. Firma od ní koupila starý letecký petrolej a dodat měla nový za předem dohodnuté ceny. Jenže firma Lukoil nedodržela podmínky smlouvy a soudy jí vyměřily pokutu 27 milionů korun. Pak firma přešla do likvidace. Obavy veřejnosti, že pokutu nezaplatí, mírnil prezident Miloš Zeman. Prohlásil, že pokud se tak nestane, Nejedlý nebude dále jeho poradcem. Ze zprávy o likvidaci Lukoil Aviation pak vyplynulo, že pokutu i veškeré závazky zaplatila její ruská mateřská společnost. Nejedlý i přes svůj čtyřicetiprocentní podíl nezaplatil ani korunu.

MF DNES se dva dny snažila Martina Nejedlého kontaktovat s otázkou, zda mu jeho post poradce na Pražském hradě nějak v rychlém rozjezdu podnikání na benzinkách firmy Čepro pomohlo. Nejedlý však na zprávy neodpovídal a pokusy o telefonický hovor odmítal.

Státní společnost by podle ní sama sobě způsobila škodu, kdyby ATM Energy odmítla, protože zájem firem o to, stavět na benzinkách stanice se stlačeným zemním plynem, není podle ní nijak velký.„Čepro oslovilo všechny známé subjekty vyskytující se na trhu. Společnost ATM se přihlásila jako zájemce přes sekci alternativní paliva Čepro, kde se o této příležitosti dozvěděla,“ napsala MF DNES mluvčí firmy Lenka Svobodová.

Městští zákazníci

Poptávka po zemním plynu však nejspíš brzy výrazně vzroste. Třeba u dopravních podniků. Autobusy jezdící na zemní plyn jsou o dost šetrnější k životnímu prostředí, takže stát a Evropská unie městům nabízí dotace v celkové hodnotě přes miliardu korun na jejich nákup. Po Česku už jich jezdí více než tisícovka a další nákupy se chystají.

Prvního zákazníka z řad městských dopravních podniků už získala také firmy Martina Nejedlého. V polovině roku 2016 totiž postavila svou stanici na mladoboleslavské benzince firmy Čepro.

Toto středočeské město si na konci minulého roku pořídilo pět autobusů jezdících na zemní plyn. A nakupovat ho podle smlouvy bude právě od Nejedlého firmy ATM Energy. Každý měsíc až do konce roku 2021 tak odebere minimálně sedm tisíc kilogramů zemního plynu. Jeden kilogram se na této stanici prodává za cenu okolo 25 korun.

Šanci na dobrý obchod by Nejedlého firma mohla mít také v Tovačově v Olomouckém kraji. V 15 kilometrů vzdáleném Prostějově už jezdí autobusy poháněné pouze stlačeným zemním plynem. V Kroměříži, která od Tovačova leží asi 20 kilometrů, plánují totéž. A ve 14 kilometrů vzdáleném Přerově je na zemní plyn z 22 městských autobusů více než polovina.

Stanice dodali sponzoři Zemana

Zemanův ekonomický poradce Nejedlý do podnikání se stanicemi, které plní vozidla zemním plynem, vstoupil spolu s Pavlem Galuškou, což je další poradce prezidenta Miloše Zemana. Později k sobě přibrali také Pavla Bazgiera, obchodního ředitele firmy Adast Systems pro rusky mluvící země.

Tato firma z jihomoravského Adamova vyrábí zařízení plnící vozidla stlačeným zemním plynem a dodává je i Nejedlého firmě. Těsně před Vánocemi 2015 se na svém webu chlubila tím, že v rekordně krátkém čase sestrojila stanici, kterou ATM Energy provozuje na benzince firmy Texaco v Praze. Na starosti má také další stanice Nejedlého firmy.

Zároveň Adast Systems dlouhá léta platí za významného sponzora politických projektů, na nichž se Nejedlý podílí. Milionové sponzorské dary poskytla firma či na ni navázaní lidé Straně práv občanů. A další peníze dali na kandidaturu Miloše Zemana, který ji jako prezident při svých cestách po krajích pravidelně navštěvuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video