Ministryní průmyslu za ANO v nové vládě bude podle ČT podnikatelka a šéfka...

Ministryní průmyslu za ANO v nové vládě bude podle ČT podnikatelka a šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková (na snímku z 3. června 2014). Nahradí Tomáše Hünera. | foto: ČTK

Pokud Nováková zůstane ministryní, chtějí lidovci mimořádné jednání Sněmovny

  • 37
Pokud ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) setrvá ve funkci, chce KDU-ČSL příští týden ve Sněmovně mimořádně projednat zasahování cizích států do suverénních záležitostí České republiky. Novinářům to v úterý po jednání širšího vedení strany řekl její nový předseda Marek Výborný.

Lidovcům vadí incident, při kterém musel zástupce Tchaj-wanu na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva.

Výborný uvedl, že konání Novákové lidovce „velmi znepokojuje“. „KDU-ČSL avizuje, že pokud v příštích dnech nedojde k personální změně na ministerstvu průmyslu a obchodu, budeme příští týden zařazovat na jednání Poslanecké sněmovny mimořádný bod, kde by došlo k vysvětlení pozice České republiky ve věci zasahování cizích států do suverénních záležitostí České republiky,“ prohlásil.

Následně upřesnil, že personální změnou myslel přímo výměnu Novákové, nikoliv některého z jejích podřízených. Dodal, že u ostatních sněmovních stran si prozatím podporu pro zařazení bodu nepředjednával, očekává ale, že by ji získal. S dalšími kroky lidovci vyčkávají, až se uskuteční středeční schůzka premiéra Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem k případným změnám ve vládě.

Místopředseda lidovců Jan Bartošek doplnil, že na jednání organizačního výboru Sněmovny vznesl minulý týden požadavek související s tím, že vedení dolní komory má přijmout čtvrtého nejvyššího zástupce čínské komunistické strany. Požádal prý, aby předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a místopředseda Vojtěch Filip (KSČM) politikovi sdělili, že chování čínského velvyslance je naprosto nepřijatelné a že jde o vměšování. „Očekávám, že toto při přijetí zazní,“ poznamenal Bartošek.

Novákovou vyzvali lidovci k rezignaci už na svém sjezdu koncem března. Kritizovali ji za to, že svým postojem k představiteli Tchaj-wanu poškodila zájmy ČR. O okamžité odvolání ministryně požádala Babiše otevřeným dopisem i polovina senátorů. Nováková minulý týden uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu a že ji podpořil prezident Zeman.

29. června 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video