Kandidátka na předsedkyni TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na volebním sněmu...

Kandidátka na předsedkyni TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na volebním sněmu strany (24. listopadu 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Pomáhala v dětských domovech, teď má nová šéfka vrátit TOP 09 na výsluní

  • 43
Do politiky vstoupila nová šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová proto, že ji štvala arogantní a populistická politika tehdy vlády sociální demokracie. „Přijde mi neuvěřitelné, že z dnešního pohledu to tenkrát vlastně nebylo tak strašné, jako je to dneska,“ řekla v neděli těsně před tím, než ji zvolili do čela strany.

Žena, která vystudovala andragogiku na Univerzitě Karlově a také ekonomii a management v průmyslu na ČVUT, jako dobrovolnice pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a spoluorganizuje dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí v České republice.

K problematice různými způsoby znevýhodněných lidí má blízko i kvůli svým blízkým. Její mladší bratr se narodil s chybějícími obratli v páteři a strávil dětství v „korzetu“.

Ve Sněmovně se nová šéfka TOP 09 profiluje jako expertka na oblast sociální politiky a jako poslankyně působí ve výboru pro sociální politiku. Působí i ve výboru pro životní prostředí, podvýboru pro sociální služby a osoby zdravotně postižené, stálé komisi pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny.

Podporuje přijetí zákona, který by umožnil gayům a lesbám uzavírat také sňatky. „Nikoho nepřekvapí, že nebudu hlasovat jako pan Okamura nebo pan Václav Klaus mladší. Jsem pro sňatky,“ řekla v létě v rozhovoru pro iDNES.cz Pekarová Adamová.

Již před dvěma lety se hovořilo o tom, že by se nyní pětatřicetiletá Markéta Pekarová Adamová mohla ucházet o předsednické křeslo uvolněné Miroslavem Kalouskem, ale tehdy to ještě odmítla.

TOP 09 vede Pekarová Adamová. Dostala ale jiné vedení, než si přála

„Budoucí předseda by měl nasadit tisíc procent svého času a energie do toho, aby stranu postavil na nohy, a já si myslím, že když chci děti, tak by to bylo příliš velké sousto,“ řekla tehdy. Nyní si už myslí, že rodinu a práci pro stranu skloubit lze. „Děti chci mít stále, jen to není tak jednoduché,“ svěřila se týdeníku Respekt.

„Máme před sebou velký úkol. Energii občanů, kterou jsme všichni cítili na Letné a při oslavách 17. listopadu, musíme přetavit v sílu, která nedovolí, aby nám i po příštích volbách vládli oligarchové s podporou komunistů nebo jiných extrémních hnutí,“ řekla na sněmu TOP 09, než byla zvolena do čela strany. Je přesvědčená o tom, že by se menší opoziční parlamentní strany měly domluvit na společném postupu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video