Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš krotí Benešovou. Jsem proti kárné žalobě, zastal se šéfa žalobců

  11:12aktualizováno  15:03
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová je přesvědčena, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman překročil své pravomoci v kauze Vrbětice. Chce tak podat kárnou žalobu. Sám Zeman i další žalobce pochybení odmítají. Premiér Andrej Babiš řekl serveru Lidovky.cz, že ke kárné žalobě nelze přistoupit.

Premiér Andrej Babiš uvedl do funkce ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. (30. dubna 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Babiš řekl serveru Lidovky.cz, že s postupem Benešové nesouhlasí. „Jsem přesvědčen, že k podání kárné žaloby není možné přistoupit. Pavel Zeman byl na schůzky přizván. A to i na jednání vlády z důvodu záštity dané instituce. Nikdy se neřešil trestní spis,“ uvedl. S Benešovou už o věci mluvil a ministryně mu sdělila, že podnět k podání kárné žaloby obdržela od právního zástupce zbrojařské firmy Imex Group, která měla pronajaté vrbětické sklady.

„Ona se tím musí z úřední povinnosti zabývat. Tento zástupce podává různé podněty a oznámení na různé vysoké funkcionáře. Podnět bude prověřen,“ dodal. Trestnímu oznámení od Imex Group čelí kvůli údajnému úniku informací i policejní prezident Jan Švejdar.

Porušil zákon, míní Benešová

„Zcela určitě porušil zákon... Překračuje kompetence dané zákonem,“ řekla ministryně pro Právo. Nejvyšší státní zástupce podle ministryně jednal v rozporu se zákonem o státním zastupitelstvím, konkrétně „ustanovení o dozoru a dohledu“.

Benešové vadí vystoupení nejvyššího státního zástupce 19. dubna na tiskové konferenci po jednání vlády, kdy hovořil o trestním řízení týkajícím se výbuchů dvou muničních skladů ve Vrběticích i o podezření, že za nimi stáli agenti ruské vojenské tajné služby GRU. Přitom ho před novináře sama vláda vyslala.

Chová se jako generální prokurátor, zaútočila Benešová na šéfa žalobců

„Podle zákona neměl (Zeman) v té věci vůbec vystupovat. On není ani dozorovým, ani dohledovým státním zástupcem. Pasoval se do role jakéhosi generálního prokurátora,“ uvedla.

U vrbětické kauzy vykonává dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení státní zástupce zlínské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně, dohledovým státním zastupitelstvím je tedy olomoucké vrchní státní zastupitelství.  Nejvyšší státní zastupitelství vedené Zemanem je až o stupeň výš, podle Benešové neměl případ zatím vůbec řešit.

Podle ní se „angažuje úplně předčasně a mimo zákonné mantinely“. „Je to prostě neuvěřitelné,“ poznamenala ministryně.

Pavel Zeman pochybení odmítá. „Ve vztahu ke svému veřejnému vystupování v souvislosti s vyšetřováním kauzy Vrbětice si nejsem vědom žádného pochybení ani překročení svých kompetencí. Postup při podávání informací odpovídal běžnému postupu jako u jiných kauz. Klíčové bylo posouzení veřejného zájmu na informování veřejnosti. Dozorový státní zástupce dospěl k závěru, že tento veřejný zájem je dán. Jako představitel veřejné žaloby jsem zpřístupnil veřejnosti informace zpracované Krajským státním zastupitelstvím v Brně v rozsahu určeném ke zveřejnění,“ uvedl Zeman v prohlášení

Obecné vyjádření možných závěru trestního řízení podle něj nejsou předjímáním výsledků. 

„V případech s mezinárodním přesahem je Nejvyšší státní zastupitelství činné, pokud je třeba zajistit koordinaci mezinárodní justiční spolupráce. Upozornit na rizika a nejistý výsledek takové justiční spolupráce s Ruskou federací nepovažuji za překročení svých pravomocí,“ doplnil Zeman s tím, že o záměru Benešové se dozvěděl z médií a nemůže se tak blíže vyjádřit. 

Vyjádření Benešové redakce iDNES.cz zjišťuje. Kárnou žalobu na Zemana by řešil Nejvyšší správní soud. Mohla by skončit i jeho odvoláním z funkce.

Zeman získal informace legitimním způsobem

Šéf dozorového Krajského státního zastupitelství v Brně Jan Sladký ČTK sdělil, že informace ke kauze Zeman získával legitimním způsobem a že je při jednáních s ústavními činiteli využíval vždy na základě předchozích konzultací s dozorovým státním zástupcem i se Sladkým.

„Pan nejvyšší státní zástupce dohled nevykonává, nemůže nám dávat žádné závazné pokyny, pouze jako osoba, která stojí v čele soustavy státního zastupitelství, od nás legitimním způsobem získává informace o této výjimečné trestní věci,“ vysvětlil šéf brněnských krajských žalobců Sladký. Doplnil, že základní informace o kauze jsou Zemanovy průběžně poskytovány na základě příslušných interních předpisů soustavy státního zastupitelství.

„Taktéž mu byl mnou dne 19. dubna 2021 písemně odsouhlasen konkrétní obsahový rámec, v jakém tyto informace může sdělit veřejnosti,“ zdůraznil Sladký.

Situací ve státním zastupitelství se bude příští středu zabývat sněmovní podvýbor pro justici a státní zastupitelství, uvedl poslanec a exministr spravedlnosti Pavel Blažek, který setkání svolal. Podle něj účast přislíbili Benešová i Zeman.

Kauza vydání majetku rodu Czerninů

Podle Práva k návrhu na kárné řízení proti Zemanovi Benešovou vede i návrh, který obdržela od zástupce ostravské firmy Imex Group Radka Ondruše. Ten dříve působil jako žalobce na Nejvyšším státním zastupitelství, byl dokonce podřízený Benešové. Právě Imex Group měla v pronájmu sklady, které v roce 2014 vybouchly.

Kárná žaloba na Zemana se podle média nemá týkat jen jeho kroků v kauze Vrbětice. Benešové se nelíbí ani zapojení Zemana do restitučního sporu týkajícího se majetku rodu Czerninů. „K tomu jsou tady ti Czerninové a další věci. A sama to vidím, co (Zeman) předvádí,“ doplnila ministryně.

Můžu vládě navrhnout odvolání nejvyššího žalobce Zemana, řekla Benešová

Na kauzu upozornil letos v lednu server Seznam Zprávy. Podle něj Zeman zasáhl do kauzy, která pomohla jeho známému. Soukromě se podle serveru přimlouval za majitele penzionu u Třeboně Petra Habersbergera a byl také osobně zaujatý v restituční kauze pozemků, na nichž podnikatel hospodařil.

Pozemky získal před lety potomek rodu Czerninů. Zeman tehdy sdělil, že nečinil žádné kroky, které by zpochybnily jeho nestrannost. Proti článku se ohradilo také Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které kauzu dozorovalo. 

Možné ovlivnění případu ze strany Zemana vadilo Benešové už dříve. Na konci dubna  připustila, že může vládě navrhnout odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. 

Benešová upozorňuje na to, že Zeman měl k věci vztah, jelikož v roce 2014 inicioval neformální schůzku se soudcem Janem Czerninem, aby ten zprostředkoval smírné řešení sporu mezi Czerniny a Zemanovým přítelem Petrem Habersbergerem, kterému restituce czerninského majetku znemožnily nabýt pozemky, na nichž hospodařil.

Server Neovlivní.cz napsal, že Benešová měla už minulý týden připravený návrh na Zemanovo odvolání a chtěla jej předložit vládě, což jí podle serveru rozmluvil vicepremiér Jan Hamáček. Server také uvedl, že ministryně v minulých týdnech sháněl za Zemana náhradu - jednala například s jeho náměstkem Igorem Střížem. Podle serveru se v této souvislosti hovoří také o advokátovi Danielu Volákovi.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...