Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při rozhovoru pro MF DNES (4. října...

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při rozhovoru pro MF DNES (4. října 2019) | foto: Petr Topič, MAFRA

Zeman se setkal s Benešovou. Šlo o pravidelné setkání, sdělila ministryně

  • 56
Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě přijal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Na Twitteru to bez dalších podrobností uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj o schůzku požádala ministryně. Benešová Zemanovi dlouhodobě radí v otázkách justice. Podle ministryně šlo o pravidelnou schůzku.

„Jednalo se o pravidelnou informativní schůzku s panem prezidentem. Po Aleně Schillerové, Kláře Dostálové a Janě Maláčové jsem byla poslední z členek vlády. Témata, která jsme probírali, se týkala systemizace justice, digitalizace justice a nová jmenovací etapa soudců, která se uskuteční 19. května 2021,“ odpověděla redakci iDNES.cz ministryně Benešová.

Ministryně v poslední době hovořila v médiích o svém záměru podat kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Vadí jí to, že a jakým způsobem informoval o kauze výbuchů ve Vrběticích, která vyvolala diplomatickou roztržku s Ruskem. Podle ní tak zasahoval do věci, ve které nevykonává dozor ani dohled. V tomto ohledu se ale Zemana zastal jak premiér Andrej Babiš , tak i šéf dozorového Krajského státního zastupitelství v Brně.

Benešová s prezidentem shodně veřejně prohlásili, že ve vrbětické kauze existuje více verzí než ta, která pracuje se zapojením ruských agentů tajné vojenské služby GRU. Zeman v televizním projevu hovořil o dvou verzích, podle Benešové jich je ještě více. Toto ale odmítl jak Babiš, tak i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Babiš následně navštívil prezidenta v Lánech a novinářům řekl, že Zemanovi vysvětloval, že vyšetřovací verze je skutečně jen jedna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video