Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Kámen s tváří Marie. Sloup pro pražské Staroměstské náměstí budí opět vášně

Československu bylo několik dní a v ulicích začalo vyřizování účtů se symboly starého mocnářství. Musely zmizet pomníky, kterými se královské hlavní město ještě nedávno pyšnilo. Pro sochy Habsburků, vojevůdců nebo světců už nebylo místo. Některé skončily v depozitářích, jiné, jako mariánský sloup ze Staroměstského náměstí, roztříštěné na dlažbě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ať si to postaví na své zahradě. O symbol dogmatismu na veřejném prostranství není zájem.

0 1
možnosti

Vášně a proč? Byli jsme dlouho součástí Rakouska-Uherska a nebylo to zase tak špatné, jak se nám 1.republika a pak komunisté snažili namluvit. A každopádně je to kus naší (společné) historie. Dnešní Rakousko, které dobře znám, je republikou, sochoborectví však nepodlehlo. Pomníky skvělé Marie Terezie najdete nejen ve Vídni, kde před Ministerstvem obrany stojí také jezdecká socha maršála Radeckého. Čecha od Sedlčan. Takže nejen Mariánský sloup, ale i pomník maršála Radeckého a socha císaře a krále Františka Josefa I, patří na původní místa - Malostranské náměstí a dnešní Hlavní nádraží. Nejsou to pomníky ani Stalina, ani Gottwalda. !!

1 0
možnosti

Jestli to bylo nebo bylo špatné těžko dneska dokážeme posoudit, protože pamnětníci už nejsou. Ale naši předkové z toho moc nadšení nebyli. Fakta ovšem nějaká máme. Rakousko šlo postupně do kopru už asi posledních 100 let, to nebyla jen otázka světové války. Zejména za vlády Františka Josefa. Za války se pak Rakousko ukázalo jako totálně neschopné, nedokázalo zpacifikovali ani malé Srbsko a , kromě jedné vyjímky, nedokázali nic vyhrát sami, vždycky je tahalo z bryndy Německo...proto se jim taky ty jejich národy potom rozutekly, neb se k nim chovali jako k občanům druhé až třetí kategorie...

0 0
možnosti

J69a34n 68B94a39b49i18č58k79a

16. 6. 2019 18:07

Většina české populace vůbec nechápe, o co v tomto případě jde. Mariánský sloup je jim naprosto lhostejný. Nevědí nic o Třicetileté válce, jméno Franta Sauer jim nic neříká atd.

1 1
možnosti

Vidíš třísku v oku bratra svého, ale břevno ve svém nevidíš...

0 0
možnosti

Když si představím co ještě hysterie se roztočí kolem obnovy pomníku maršála Radeckého, nejlepšího vojevůdce jakého sme měli.

On totiž Radecký byl katolík

2 3
možnosti

K33a75r92e16l 65D94r73d21a

16. 6. 2019 9:25

Ale houbeles. Za Radeckého šlo o nastupující národní státy, Itálii a Německo, kdy Radecký úspěšně bránil monarchii a dominanci Rakouska-Uherska ve Střední Evropě. Čímž zastavil vývoj Evropy o jednu generaci.

V Itálii byl hlavním odpůrcem nových států papež a porážka papeže a Katolické církve byla hlavním motivem při vzniku Itálie a Německa.

K obnově prolhané bandy katolických fašistických lhářů došlo s nástupem Mussoliniho, který vytvořil Vatikán v dnešní podobě. Rv

Pomník Radeckého obnovují monarchisté a někdejší šlechta a katolíci jako připomínku slávy monarchie a jejich někdejší moci. Stejný důvod, proč se obnovuje mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Vlastizrádné protičeské symboly, v případě Radeckého, rozporování vývoje Evropy. Tedy "vlastizrada" EU páchaná českými katolíky. Rv

0 4
možnosti

Ten sloup tam patří a má se tam vrátit. Ale přesně tohle, se kolem toho dít nemá.

3 2
možnosti

Nechci tady nikomu kazit nadšení, ale ten sloup se tam nikdy nemůže vrátit, to co se jim ta možná podaří agresivně prosadit je fake, čas není možné vrátit zpět ten originál je prostě už víc než 100 let pryč a nedá se to vrátit. Tohle co tam dávají je disneyland...je to jako by se pokoušeli vrátit Karlštejně do původní podoby a nebo kdyby se v Římě pokoušeli zprovoznit Koloseum, byl by to jen fake, proto je lepší nechat to tak jak historie rozhodla.

2 2
možnosti

K64a33r88e63l 49D62r16d75a

15. 6. 2019 16:47

Katolíci z Olomouce se mohou přetrhnout, aby v Praze stál katolický nechutný protičeský sloup, přitom kryjí v Olomouci pedofilní skandály a agenty StB. O tom je Katolická církev v České republice. Zkostnatělá stoka zločinu, co potřebuje konflikty a mlžení, aby na její zločiny nebylo vidět.

Katolický falus pro Staroměstské náměstí a pár malých děcek.

1 4
možnosti

Vy jste si zase zapomněl vzít prášky, co?

2 0
možnosti

J89a33n 12K17r36u31p41k78a

15. 6. 2019 14:12

Tady jsou ještě lidi, kteří věří na bubáky, černokněžníky a zakleté panny a tenhle arzenál užívají jako záminku pro netoleranci a důvod přepisování dějin slavného národa. Ten sloup tam na to konkrétní místo patří.

4 3
možnosti

K34a12r44e70l 87D50r79d22a

15. 6. 2019 16:29

Ubohé. Popírat strašidla a prosazovat pomník, na kterém takové strašidlo stojí.

0 3
možnosti

Povolení záboru? To je snad pro nějaké dočasné věci, jako terásku pro hospodu, stánek se zmrzlinou apod., ale ne pro trvalé stavby. Pro to je stavební povolení a to údajně mají. Podstatné je, na základě jakého soukromoprávního titulu to povolení dostali. Doufám, že tak daleko se privatizace ještě nedostala, aby někdo prodal kus Staromáku, nebo tam zřídil soukromé osobě právo stavby, takže zřejmě chtějí stavět na městském pozemku pouze na základě souhlasu předchozí rady nebo zastupitelstva. Čili pokud současné vedení sloup nechce, stačí ten souhlas zase odvolat a je vyřešeno.

0 4
možnosti

K52a10r65e31l 32D90r19d67a

15. 6. 2019 16:35

Souhlas mají od pučisty Svobody (ODS) a jeho náměstka Hudečka (TOP 09, Olomouc.) Následně šlechta z TOP 09 provedla další puč a sestřelila i Svobodu. Pak Praze vládl Olomoučan Hudeček. Obnova sloupu je akcí katolíků z Olomouce. Kdo jiný si to měl povolit?

To stavební povolení prošlo stejně jako církevní restituce. Když zrovna TOP 09 se Schwarzenbergem byla chvilku u moci a mohla si prosazovat své akce.

1 1
možnosti

1) CO PŘESNĚ bude ten sloup V DNEŠNÍ DOBĚ symbolizovat, či připomínat, prosím?

2) V NEJATEISTIČTĚJŠÍ ZEMI NA SVĚTĚ?

3) V 21. STOLETÍ???

4) Na přeplněném Staroměstské náměstí???

5) Z JAKÝCH FONDŮ je to hrazeno? (KDO PŘESNĚ to plati?)

6) Existuje k tomu TRANSPARENTNÍ ÚČET?

7) KDO za město za tento nesmysl ze strany města odpovídá?

8) Kdo vybral „umělce“ Petra Váňu?

9) Zůčastnil se tento pán TRANSPARENTNÍHO výběrového řízení?

Prosím o logickou, nežlučovitou a racionální reakci po jednotlivých bodech...

3 6
možnosti

Některé otázky jsou neskutečně hloupé...

6 0
možnosti

K28a58r51e32l 96D34r46d22a

15. 6. 2019 8:39

Jde o uznání Franca, Mussoliniho i Hitlera. Ve 20. století se katolíci báli bolševika. Dva světy. Katolický konzervativní, pokrokový levicový. Klíčové je Španělsko. Kde legální levicovou vládu smetli pučem a vojenskou invazí katolíci spojení s fašisty. Klerofašismus ve Španělsku silou zvítězil. (Jak Katolická církve v Českých zemích.) Odtud pochází obecná nenávist proti katolíkům ve 20. století a obdiv k Moskvě a vytvoření Východního bloku. Agresivní katolíci to projeli pro celou Evropu na 80 let. To vysvětluje i Jáchymovy. Tady nebyli "zlí komunisté" jako první.

Mussolini někdejší levicový fanda českých husitů, stvořil italský fašismus a vzápětí se plácal po zádech s papežem. Vatikán v dnešní podobě je dílem fašisty "husity" Mussoliniho, kdy fašistická Itálie konečně nalezla společnou řeč s katolickým papežem a mohl být uznán Vatikán. (Inspirace českou reformací? Národní církev?)

Hitler to vcelku vystihl. Spojil boj s bolševikem s vyhraněným nacionalismem. Tím si zajistil podporu klerofašistů a nacionalistů - celonárodní i světovou podporu pro vraždění na levicovém Východě.

Proto máme v Česku protičeské katolické autory, katolickou nenávist, fašistické lynče všeho levicového a nacionálního, lynče Masaryka s Čapkem. Československo vznikalo jak národní stát, dík panslavismu, hodně pohlížející na Moskvu. Hodnoty pro katolíky na černé listině.

Ve Španělsku je občanská válka tabu. Jeden soused komunista, jeden fašista. Musí spolu vyjít. Hledá se smíření - hledá se 80 let a ještě se nenalezlo.

Zaostalí čeští katolíci nicméně potřebují pavučiny ze starých "nedořešených" sporů oprášit a nesmyslný konflikt mezi katolíky a Čechy pořádně rozjet. Jde jen o zlo a nenávist. Nebude to mít dobrý výsledek. Možná by nás ty hory mrtvých 20. století měly zarazit včas.

Nabízí se pak ideální řešení, vyhnání Katolické církve z Česka, případně zrušení Katolické církve v Evropě jako trvalého zdroje nenávisti.

Když padl sloup na Staroměstském náměstí, napochodoval vzápětí Mons. Šrámek do sněmovny a upozornil Č

3 4
možnosti

K47a95r40e22l 63D58r88d80a

15. 6. 2019 8:39

Čechy, že s takovou čeští katolíci rozpoutají občanskou válku za svá práva. Večer přijela delegace ze Ženevy a statisíce lidí na Václaváku slavilo vznik Československa. S takovou katolickou kudlou v zádech vznikala naše republika se "sloupem hanby". (Mons. Šrámek, zakladatel "KDU-ČSL" byl pak třeba předseda Benešovy vlády v Londýně.)

0 4
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...