Tomáš Mikolov | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Sebechvála smrdí? To je nesmysl, říká český vědec ze Silicon Valley

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Prolomili bariéru mezi domovem a světem. Ve svých oborech patří mezi elitu a působí v nejprestižnějších institucích. Kostýmní výtvarnice Marianna Stránská, dirigent Tomáš Netopil, informatik Tomáš Mikolov a spisovatelka Lenka Horňáková Civade se přesto rádi vracejí, aby svůj um uplatnili i doma.

Na pořekadlech „zlaté české ručičky“ nebo „co Čech, to muzikant“ jisto jistě něco bude. A platí to o mnoha profesích, jejichž protagonisté dělají republice dobré jméno ve světě. Jak je zahraniční zkušenost formovala a ovlivnila? O tom mluví kostýmní výtvarnice, dirigent, odborník na umělou inteligenci a spisovatelka, kteří svým renomé přesáhli českou kotlinu.

Kostýmní výtvarnice V Petrohradě si můžu dělat, co chci

„Zatímco v Petrohradě se šaty se šijí z pravého hedvábí, boty z kůže a paruka se vyrábí i pro tu nejmenší roli v zadním plánu, v Lausanne šetří na všem,“ popisuje své zkušenosti kostýmní výtvarnice Marianna Stránská. 

Marianna Stránská

K mezinárodní spolupráci ji pozval francouzský operní režisér Arnaud Bernard, s nímž se potkala při přípravě opery Tosca v pražské Státní opeře v roce 2016. Následovala Verdiho inscenace Sicilské nešpory v jedné z nejvýznamnějších kulturních staveb Ruska – petrohradském Mariinském divadle

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue