Ministr Adam Vojtěch, vedoucí Laboratorní skupiny při resortu zdravotnictví Marián Hajdúch a Hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová na tiskové konferenci k Národní strategii testování covid-19. (30. července 2020) | foto: Dan Materna, MAFRA

Testování stojí tolik, co jeden den lockdownu, brání se končící koordinátor

  • 283
Národní koordinátor pro testování na covid-19 Marián Hajdúch končí. Šéf laboratorní skupiny ministerstva zdravotnictví se pro odchod rozhodl z mnoha důvodů, jedním z nich byl fakt, že se vláda neřídila jeho doporučeními pro boj s epidemií koronaviru.

„Důvodů je více. Chci se naplno věnovat výzkumu nádorů a svým studentům, na které v posledních měsících nebyl čas. Současně nechci poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými vnitřně nesouhlasím,“ uvedl Hajdúch pro Deník N.

Odborník na výzkum léčiv a molekulární biologii vedl Laboratorní skupinu od jara a sehrál zásadní roli při obou vlnách pandemie. Je také spoluautorem Národní strategie pro testování, na jejímž základě byla vytvořena síť laboratoří po celé České republice.

„Podle mého názoru má na stávající epidemiologickou situaci vliv to, že se málo testuje. Nepřesně se uvádí, že to hodně stojí, přitom testování nás od začátku epidemie stálo zhruba tolik, kolik ekonomové odhadují na jeden den lockdownu,“ zdůrazňuje Hajdúch a dodává: „Odborné důvody pro to, proč se více netestuje, podle mého soudu neexistují.“

„O plánovaných záměrech se často dozvídám primárně z médií a pak se zpětně těžko hledá cesta, jak je odborně zdůvodnit. Od dubna letošního roku jsme připravili několik strategických dokumentů a doporučení, ale jen část z nich byla realizována,“ vysvětluje důvody svého odchodu koordinátor, který končí 31. prosince.

24. listopadu 2020

Ministerstvo zdravotnictví k jeho odchodu pouze uvedlo, že se obecně při formulaci svých rozhodnutí vychází vždy z podkladů připravených odbornými skupinami, a to nejen při řešení epidemie nového typu koronaviru“. Premiéra Andreje Babiše mrzí odchod koordinátora testování na covid Hajdúcha z expertní skupiny. ČTK řekl, že s ním bude dál spolupracovat v radě pro vědu a výzkum.

K odchodu Hajdúcha se vyjádřil i ministr zdravotnictví Jan Blatný, který uvedl, že jeho rezignaci respektuje a rád s ním bude nadále spolupracovat v rámci expertní skupiny nebo formou oponentury navrhovaných opatření.

Kromě preventivního testování vidí Hajdúch chybu i v nerealizovaném plošném antigenním testování.

„Naše skupina ve spolupráci s Národní referenční laboratoří i Společností pro lékařskou mikrobiologii například už 23. září vydala odborné stanovisko k poměrně širokému užití antigenních testů. Stěžejní bylo jejich použití v první linii u praktických lékařů pro diagnostiku covidu u příznakových jedinců. Doposud tam tyto testy běžně nemáme,“ uzavírá odborník.

Kdo další skončil?

Personální změny kolem covidu

  • 12. března - Vláda na samém počátku šíření choroby v České republice odvolala tehdejší hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. "Podle našeho paní hlavní hygienička nezvládla svoji práci a svoji pozici," řekl k tomu premiér Andrej Babiš (ANO). Řízením úřadu byla místo Gottvaldové pověřena Jarmila Rážová.
  • 31. května - Epidemiolog Roman Prymula, který je jednou z nejvýraznějších tváří boje s koronavirem, skončil ve funkci náměstka ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). 
  • 24. srpna - Epidemiolog Rastislav Maďar na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření zavedených kvůli koronaviru. Dodal, že nemá zapotřebí čelit podpásovým útokům.
  • 21. září - Ve funkci skončil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Prohlásil, že odchodem chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru v době, kdy se situace v České republice výrazně zhoršila. Vojtěchovým nástupcem v čele ministerstva zdravotnictví se stal jeho někdejší náměstek Roman Prymula (za ANO).
  • 29. října - Roman Prymula jako ministr skončil poté, co se v médiích objevily fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci (které musely být kvůli koronaviru uzavřené) a usedá do auta bez roušky. Prymula k tomu řekl, že věc považuje jen za politickou chybu, opatření pro boj s epidemií podle svých slov neporušil. Novým ministrem zdravotnictví se stal dětský hematolog Jan Blatný.
  • 1. prosince - Rezignoval národní koordinátor testování na covid-19 a vedoucí laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video