Řešil orlické vraždy i zmizení Aničky, teď šéf pražské mordparty Mareš končí

  • 83
Šéf pražské mordparty Josef Mareš v listopadu skončí ve funkci. Oddělení vyšetřuje všechny vraždy v metropoli. Mareš se jako vyšetřovatel podílel na případech orlických vražd nebo vedl tým „Anička“, který měl objasnit zmizení Anny Janatkové. Šéfem I. oddělení byl dvakrát, naposledy od roku 2011. Šéf pražské policie Tomáš Lerch jeho rozhodnutí respektuje

Zprávu přinesl Deník N.

„Dnes pan ředitel rozhodl, že 30. 11. mi končí služební poměr. S ohledem na neobvyklou rychlost vyřízení mé žádosti a tím potvrzené vztahy vedení ke mně, se k důvodům mého odchodu zatím raději vyjadřovat nebudu,” řekl Mareš Deníku N. 

Josef Mareš

Začínal jako vyšetřovatel na Obvodním úřadě vyšetřování v Praze 4. V roce 1992 postoupil na Krajské  ředitelství policie hl. m. Prahy.

V letech 1993 až 2001 působil jako vyšetřovatel. I. oddělení tehdejšího Odboru vyšetřování a zabýval se převážně vyšetřováním vražd (vražda Ludviky Jonákové, orlické vraždy, vraždy LTO aj.). 

V letech 2001 až 2004 byl vedoucím I. oddělení – tj. „pražské mordparty“, poté působil na postu zástupce velitele SKPV. V říjnu 2010 se stal vedoucím týmu „Anička“ s cílem objasnit zmizení Anny Janatkové. Od roku 2011 je opět vedoucím I. oddělení, tedy oddělení vražd. Fandí týmu AC Sparta Praha.

Svůj odchod potvrdil i MF DNES. Jestli bude u policie pokračovat v jiné funkci, Mareš neřekl a víc nechce zatím celou situaci komentovat.

Šéf pražské mordparty už dřív v éteru Českého rozhlasu naznačil, že by mohl skončit. Moderátorka se ho zeptala, jestli chtěl někdy s prací přestat. 

„Někdy jsem chtěl a v současné době asi i přestanu určitě. Zvažuji to. Dělám to 29 let, u policie se mění podmínky a už tam nejsou vztahy takové, jako si je pamatuji. Zatím o tom jenom uvažuji a dál bych o tom nemluvil,“ prohlásil během vysílání pořadu Blízká setkání na Dvojce Mareš už 26. července. 

Respektuji jeho rozhodnutí, reagoval na odvolání Lerch

Ředitel pražské policie Tomáš Lerch, který je ve funkci od 1. července, vyhověl Marešově žádosti, se kterou ho konfrontoval u dříve. 

Orličtí vrazi cpali oběti do sudů

„Krátce po svém nástupu na pozici ředitele pražské policie mě pan plk. Mareš při prvním setkání informoval o svém záměru ukončit po 30 letech služební poměr u Policie ČR,“ komentoval Lerch odchod šéfa I. oddělení.

Mareš prý krok důkladně zvažoval a on to jen respektuje. Že by měli mezi sebou špatné vztahy, Lerch odmítá. 

„Plukovníka Mareše si velmi vážím jako zkušeného kriminalisty, proto jsem navrhl policejnímu prezidentovi ocenit jeho třicetileté působení u Policie ČR,“ odpověděl Lerch na dotaz iDNES.cz

Že by Mareš u policie pokračoval dál na jiné pozici, Lerch neví a je podle něj předčasné něco takového řešit. Josef Mareš povede pražskou mordpartu ještě přes dva měsíce. O nástupci Lerch neuvažoval a všechno půjde podle něj standardní cestou, tedy nahrazením současného šéfa policistou stejné hodnosti, nebo pomocí výběrového řízení. 

Mareš je nejen policejní vyšetřovatel, ale i scénárista. Napsal scénář ke kriminálním seriálu Případy I. oddělení, který je podle skutečných událostí. Vystudoval kybernetiku na ČVUT a Policejní akademii. 

Za obrovskou ztrátu pro policii označil Marešův odchod i jeho předchůdce na postu šéfa pražské mordparty Jiří Markovič, který si Mareše kdysi do svého týmu vybral.

„Je to vynikající vyšetřovatel. Že končí, bych nečekal. Je to fajn kluk. Nevím, co ho přimělo k tomu, že to vzdává,“ řekl iDNES.cz Markovič, který před lety mimo jiné vyšetřoval případ tzv. spartakiádního vraha či vraždy, které měl na svědomí sériový vrah a kanibal Ladislav Hojer.

Josef Mareš při objasnění případu vraždy v Klánovickém lese (3/2019):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video