Marek Dalík, bývalý poradce premiéra Topolánka, u vrchního soudu v Praze. Ten v...

Marek Dalík, bývalý poradce premiéra Topolánka, u vrchního soudu v Praze. Ten v roce 2017 znovu projednával kauzu nákupu obrněných aut Pandur pro českou armádu. (25. července 2017) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Lobbista Marek Dalík požádal o propuštění z vězení. Za sebou má 2,5 roku

  • 116
Lobbista a někdejší poradce českého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík podal žádost o podmínečné propuštění z vězení. Soud mu za korupci při nákupu obrněných vozů Pandur pro armádu vyměřil pět let, za sebou má polovinu trestu. Redakci iDNES.cz to potvrdila předsedkyně okresního soudu ve Znojmě Lenka Krčálová.

Na Dalíkovu žádost o podmínečné propuštění jako první upozornil server Aktuálně.cz. „Včera byla podána žádost o podmínečné propuštění z věznice, řádně byla přidělena soudci,“ potvrdila iDNES.cz v úterý Krčálová.

Podle předsedy senátu Miroslava Nahodila se soud seznamuje s obsahem žádosti. „Budou činěny obvyklé úkony směřující k vyžádání spisu, v němž bylo rozhodování o uložení trestu, dále bude vyžádána hodnotící zpráva věznice a podobně,“ uvedl Nahodil. Zatím není jasné, kdy bude soud o věci rozhodovat.

„Nebrání-li tomu důležité důvody, je třeba o návrhu nebo žádosti o podmíněné propuštění rozhodnout nejpozději do 30 dnů od jejich doručení soudu. V současné době nelze konkretizovat přesné datum jednání, které může být i po uplynutí citované lhůty 30 dnů,“ uvedl Nahodil. Dodal, že je to s ohledem na jiná obdobná řízení pravděpodobné.

Dalík svou vinu dlouhodobě odmítá. Odsouzen byl za to, že si při neformální schůzce k nákupu pandurů armádou řekl v listopadu 2007 o úplatek pro někoho z české vlády ve výši půl miliardy korun.

U soudu Dalík vypověděl, že danou částku vyřkl slovenský lobbista Miroslav Výboh, nikoliv on. Ten měl mít kontakty na firmu General Dynamics, vlastníka společnosti Steyer, která obrněnce vyrábí.

Dalík byl pravomocně odsouzen v červenci 2017. Předtím již ve vězení strávil sedm měsíců, než Nejvyšší soud nařídil přezkoumání. Pražský vrchní soud mu tehdy dobu pobytu za mřížemi ještě o rok prodloužil z původních čtyř let. Kromě pětiletého vězení má Dalík zaplatit čtyři miliony korun.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD).

Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (tehdy ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue