ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Nízké riziko nákazy i v Belgii. Ministerstvo aktualizovalo semafor cestování

  • 7
Epidemiologové aktualizovali Mapu cestovatele, která znázorňuje v míru rizika nákazy koronavirem v jednotlivých zemích. V Evropě většinou zůstává riziko nízké, nově i v Belgii. Vysoké riziko pak podle ministerstva zdravotnictví přetrvává ve Švédsku, Portugalsku a polském regionu Slezské vojvodství sousedící s Moravskoslezským krajem. V Británii je střední riziko.

Při cestě z Belgie do ČR nově odpadne Čechům i cizincům povinnost dokládat negativní test na covid-19 nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény. Lidé zároveň mohou mezi zeměmi s nízkým rizikem nákazy cestovat kvůli turistice.

Koronavirus ve světě

Muž v roušce odpočívá na pláži v Kolombu, hlavním městě Srí Lanky. (28. května...
Návštěvník prochází před obrazem francouzského malíře Georgese de La Toura ve...
Zdravotníci demonstrují v pařížské nemocnici Robert Debre. Snaží se prosadit...

Naopak pro občany zemí s vysokým a středním rizikem dál platí, že do ČR mohou vstupovat jen kvůli práci, kvůli rodině, ze zdravotních důvodů nebo v naléhavých mimořádných situacích.

Pro cesty z Portugalska, Švédska a Slezského vojvodství platí i povinnost předkládat negativní test na koronavirus pro cizince i Čechy. „Přestože se situace ve Slezském vojvodství mírně zlepšuje, v Moravskoslezském kraji naopak roste počet nakažených, proto musíme být v rozvolňování opatření na hranicích obezřetní,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

V případě Velké Británie, kde ministerstvo uvádí střední míru rizika, se Češi mohou vracet domů bez omezení, zatímco občané Británie musí po příjezdu do ČR doložit negativní test na koronavirus.

Takzvaný semafor, který hodnotí míru rizika nákazy koronavirem v jednotlivých evropských zemích a na základě toho stanovuje pravidla pro cestu z nich do Česka, začala česká vláda uplatňovat v polovině června.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue