Zástupci iniciativy Jsme fér rozdávali před Poslaneckou sněmovnou v Praze...

Zástupci iniciativy Jsme fér rozdávali před Poslaneckou sněmovnou v Praze zlomená srdce na podporu návrhu zákona o manželství pro všechny. | foto: ČTK

Zlomená srdce poslance neobměkčila, šance na zákon pro gaye a lesby mizí

  • 1310
Možnost, že i gayové a lesby budou moci uzavírat manželství místo dosavadního registrovaného partnerství, se rozplývá. Linecké pečivo ve tvaru zlomeného srdce, které v úterý před Sněmovnou rozdávali aktivisté a aktivistky z iniciativy Jsme fér, prosazující uzákonění manželství i pro homosexuály, poslance neobměkčilo.

Podle aktivistky Anety Ečekové Maršálové je důležité poslancům téma připomínat. „Týká se to řady lidí. Navíc když už se jednání jednou otevře, mělo by také pokračovat. V práci po poradě také vše nezahodíte,“ řekla Ečeková Maršálová.

„Tento týden je symbolicky vhodný pokračovat v debatě,“ navrhl poté ve Sněmovně poslanec za Piráty František Kopřiva v narážce na to, že ve čtvrtek je Valentýn, svátek zamilovaných.

Pro to, aby se Sněmovna vůbec znovu zabývala novelou občanského zákoníku, na který čekají gayové a lesby, bylo pouze 44 ze 176 přítomných poslanců. Za práva homosexuálů se postavili poslanci Pirátů, většina klubu ČSSD a pak už jen pár jedinců. Fakticky se tak ukázalo, že zákon, který by umožnil sňatek také gayům a lesbám, v současné Sněmovně nemá většinovou podporu.

Dolní komora začala novelu občanského zákoníku, pod kterou se podepsalo 46 poslanců a poslankyň různých klubů v čele s Radkou Maxovou, projednávat loni v listopadu. Neukončila ale ani úvodní kolo debaty. Z nejsilnějšího klubu ANO chtělo v úterý tuto věc řešit pouze 7 ze 72 poslanců, což znamená, že v hnutí Andreje Babiše má zákon minimální podporu.

Podle autorů návrhu má změna pravidel pro uzavírání manželství zajistit homosexuálům a jejich dětem stejná práva a důstojnost, jako mají manželé a jejich potomci.

Ve Sněmovně je i návrh na výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavě. K němu se hlásí 37 zákonodárců v čele s lidovcem Markem Výborným.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video