Je nás pět až deset procent, řekla při prosazování zákona, který by umožnil sňatky homosexuálů, exministryně obrany Karla Šlechtová.

Je nás pět až deset procent, řekla při prosazování zákona, který by umožnil sňatky homosexuálů, exministryně obrany Karla Šlechtová. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Je nás pět až deset procent, řekla Šlechtová k manželství gayů a leseb

  • 2163
Páry homosexuálů se dočkaly. Ve Sněmovně začal souboj o to, zda i gayové a lesby budou moci uzavřít manželství. Zatím toto právo nemají, mohou uzavřít pouze registrované partnerství a nemohou si ani společně osvojit dítě. „Je nás pět až deset procent,“ řekla exministryně obrany Karla Šlechtová z ANO při prosazování zákona o manželství homosexuálů.

Za lež označila Šlechtová tvrzení, že zákon ruší rodinu. Návrh umožnit manželství dvou mužů či dvou žen podepsalo 46 poslanců z více stran.

„Registrují se auta, ne lidé,“ uvedl další z obhájců zákona, poslanec za Piráty František Kopřiva.

Jeho kolega, předseda Pirátů Ivan Bartoš mluvil o tom, že je věřící a sezdaný v kostele a že by si přál, aby stejnou šanci a rovná práva měli všichni občané.

„Ne, že někoho omezíme, někomu dáme větší šanci,“ hájil zrovnoprávnění gayů a lesbických párů poslanec Jiří Dolejš. Mezi poslanci KSČM je ale s tímto názorem v menšině.

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková z ODS navrhla zamítnout návrh. „Ukončeme tento nesmyslný bod,“ řekla Majerová Zahradníková. Argumentovala tím, že má mezi homosexuály má kamarády, ale nikdo z nich podle ní o takový zákon nežádá. Je to podle ní jen požadavek aktivistů.

Dítě má právo na otce i matku, argumentoval Výborný z KDU-ČSL

Poslanci současně projednávají jiný návrh, který podepsalo 37 jiných poslanců napříč stranami, v čele s lidovcem Markem Výborným, aby bylo zakotveno v Listině práv a svobod, že jen muž a žena mají právo na manželství. K prosazení toho potřebují 120 hlasů poslanců a třípětinovou většinu i v Senátu.

„Svazky osob stejného pohlaví nejsou manželství,“ řekl poslancům Výborný. Mluvil také o tom, že děti by měly vyrůstat tak, že je u toho otec i matka.

Požádat zákonodárce, aby podpořili zákon o manželství osob stejného pohlaví, přišli ve středu členové a sympatizanti sdružení Jsme fér.

K hlasování o návrhu zákona, který by umožnil sňatky osobám stejného pohlaví, ani k tomu, který by naopak zakotvil do Listiny práv manželství jako výlučně svazek muže se ženou, se poslanci přes několikahodinovou debatu nedostali. Vrátit se k debatě obou návrzích se budou moci vrátit nejdříve na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video