(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Vlček, MAFRA

Poslanci chtějí umožnit manželství všem, jiní by chránili klasické svazky

  • 911
Nejen jednáním o nové vládě žijí politici. Ve Sněmovně vypukl lítý boj o věc, která se týká každého. Politici se přou o tom, kdo má mít právo na manželství, zda i dva muži nebo dvě ženy, nebo zda naopak do Listiny základních práv a svobod zakotví, že „manželství jako svazek muže a ženy“ je pod ochranou zákona.

Skupina 46 poslanců ze šesti stran (ANO, Piráti, KSČM, ČSSD, TOP 09 a hnutí STAN) navrhla minulý týden novelu občanského zákoníku, podle níž by nově právo na manželství měli dostat i gayové a lesby. Ti zatím mohou uzavřít registrované partnerství.

„Primárně je ten návrh důležitý proto, že institut registrovaného partnerství neumožňuje stejnopohlavním párům stejné výhody, jaké požívají manželé. Jde především o adopce dětí, respektive i přiosvojení dítěte jednoho z těch rodičů, a potom praktické věci, co se týče dávek, například nárok na vdovský důchod nebo pro dítě na sirotčí důchod,“ řekl iDNES.cz Pirát František Kopřiva. „Jde i o symbolické uznání toho, že ta menšina má stejná práva jako většina,“ uvedl. 

„Jedná se o dědictví, o vyživovací povinnosti vůči dětem, o přístup k rodinným záležitostem. Je naprosto legitimní, aby homosexuálové, kteří se rozhodnou vstoupit do manželství nebo osvojit děti, aby tu možnost měli,“ řekla Radka Maxová z hnutí ANO, která je pod návrhem podepsána na prvním místě.

Nynější registrovaní partneři by měli možnost uzavřít manželství bez toho, že by partnerství museli rušit, nebo v partnerství setrvat.

„Stejně jako se nemůže ochrana ženských práv vztahovat na mě, tak se nemůže vztahovat ochrana rodiny na dva lidi stejného pohlaví. Poslanci ANO, Pirátské strany, STAN, TOP 09, KSČM a ČSSD zjevně zapomněli, koho je třeba při početí dítěte,“ glosoval v pondělí na Twitteru návrh, aby manželství mohli uzavřít i dva muži či dvě ženy, šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Protinávrh: Manželství muže a ženy zakotvit v Listině práv

Vzápětí přišla jiná skupina 37 poslanců s tím, aby se naopak do Listiny základních práv a svobod dostalo, že „manželství jako svazek muže a ženy“ je pod ochranou zákona.

Pod návrh se podepsali všichni poslanci KDU-ČSL a jejich někteří kolegové z ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a hnutí STAN.

„Manželství je zásadnější hodnotou, která má své historické kořeny a jako taková si zaslouží být vnímána společností, a proto bychom toto chtěli ukotvit do Listiny základních práv a svobod,“ řekl iDNES.cz jeden z předkladatelů návrhu, lidovec Marek Výborný. Předkladatelé argumentují, že podobnou úpravu mají Chorvatsko, Lotyšsko, Litva a sousední státy Visegrádské čtyřky, tedy Slovensko, Polsko i Maďarsko. 

„Považuji tradiční rodinu, která dnes čelí útokům a zpochybňování jejího smyslu, za základní stavební prvek zdravé společnosti. Manželství muže a ženy si zaslouží výsady, ochranu, ale i regulaci chování jeho účastníků ze strany státu, neboť je jeho základním cílem plodit a vychovat děti, a zajistit tedy i přirozené pokračování a přežití naší společnosti a státu,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček.

Zdůraznil, že nemá nic proti soužití osob stejného pohlaví. „Není nikomu nic do toho, jak a kdo s kým žije. To je a musí zůstat čistě osobní, individuální záležitostí. Je ale zřejmě, že takový vztah nikdy nedokáže naplnit roli tradiční rodiny, která si proto zaslouží vyšší míru ochrany ze strany státu než jakkoliv jinak definovaný vztah či svazek,“ uvedl poslanec ODS.

„Je to ochrana tradičního manželství. I když jsem sociální demokrat, tak jsem konzervativní a kloním se k tomuto názoru,“ vysvětlil svůj podpis pod návrh místopředseda ČSSD Roman Onderka.

„Většinový názor je názor konzervativní strany, že manželství nemá alternativu, ale určitě nikomu netrháme hlavu, pokud si o některém tématu myslí něco jiného,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který chce také zakotvit ochranu manželství muže a ženy do Listiny svobod. Na rozdíl od kolegy z TOP 09 Dominika Feriho. „Tohle, co prezentuje pan Feri, je menšinový názor v TOP 09. Strana Karla Schwarzenberga vždycky menšinové názory měla v úctě,“ uvedl Kalousek.

Lidovec Čižinský návrh podepsal, pak se od něj distancoval

Od svého původního podpisu pod návrh, aby do Listiny práv a svobod bylo zakotveno, že manželství jako svazek muže a ženy je pod ochranou zákona, se na Facebooku distancoval poslanec klubu KDU-ČSL Jan Čižinský.

„Zakotvení podobné definice přímo v ústavě je nesmysl. Pokud může návrh zákona napomáhat útokům na jiná partnerství, takovou změnu ústavy nepodporuji a nebudu pro ni hlasovat,“ napsal Čižinský.

Oba návrhy zákonů nyní posoudí vláda. Vzhledem k tomu, jak je Sněmovna v této věci rozpolcena napříč stranami, může se i stát, že nakonec neprojde nic.  „To bych byla velmi nerada, aby to takto dopadlo. Bude záležet, jak se k tomu postaví vláda, diskuse o tom nebude vůbec jednoduchá,“ řekla iniciátorka nápadu, aby manželství mohli uzavřít i gayové a lesby, poslankyně Maxová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video