Sněmovní mandátový a imunitní výbor pokračuje v projednávání žádosti o vydání...

Sněmovní mandátový a imunitní výbor pokračuje v projednávání žádosti o vydání premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka (9. ledna 2018) | foto: ČTK

Poslanci přerušili jednání výboru, Babiš a Faltýnek mohou přijít za týden

  • 818
Poměrně vypjaté emoce doprovázely jednání mandátového a imunitního výboru při projednávání vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO). Členové výboru se nakonec dohodli, že hlasovat o vydání obou poslanců budou příští týden. Piráti kvůli tomu chtějí přerušit zítřejší jednání o důvěře vlády.

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) opustila místnost bez jediného slova. Při odchodu práskla dveřmi tak, že odletěl i dokument na nich připevněný. Pro média odmítla celou věc komentovat. 

Její chování pak osvětlil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Paní poslankyně Němcová je dáma a je citlivá na buranské chování, takže já jejímu projevu rozumím,“ vysvětlil Kalousek. Detaily ale sdělit nechtěl.

Ostatní členové výboru pak mluvili o pracovní atmosféře nebo používali i tvrdší výrazy. „Atmosféra byla skutečně hrozná. Viděl jsem zoufalství v očích některých kolegů,“ řekl po jednání výboru jeho místopředseda Petr Gazdík (STAN). Celé zasedání podle něj nebylo vůbec příjemné. Ačkoli nechtěl celou věc konkretizovat, naznačil, že někteří členové výboru si sami hráli na vyšetřovatele. „Snažili se spíše do té věci vnést chaos než najít řešení otázky, zda něco není nebo je politicky motivováno,“ dodal.

K podobnému závěru dospěl i poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).  „Atmosféra byla pracovní. Poslanci by si měli uvědomit to, že výbor není v pozici vyšetřovatelů. Takový dojem jsem z toho občas měl, ale jednali jsme intenzivně čtyři nebo pět hodin,“ uvedl po jednání.

Kdo hlasoval pro odklad?

Po téměř pěti hodinách nakonec výbor dospěl k závěru, že o vydání Babiše a Faltýnka rozhodnou příští úterý v osm ráno. S usnesením nesouhlasili například Piráti, jak po jednání médiím řekl jejich místopředseda Jakub Michálek. Ten navrhl, aby se závěry šetření OLAF zveřejnily. Jeho návrh ale podpořilo pouze šest poslanců. Naopak možnost, že by byli Faltýnek a Babiš pozváni na úterý ráno získal největší podporu. Hlasovali pro něj podle Michálka všichni členové výboru z hnutí ANO a SPD. 

Michálek sám přiznal, že všechna zdržení jej znepokojují. Překvapilo ho například, že vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo Pavel Nevtípil a dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch se ještě neseznámili se závěry vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Michálek dodal, že ve středu jeho strana navrhne, aby se jednání o důvěře vlády přerušilo. Piráti chtějí, aby se o důvěře vlády hlasovalo až ve chvíli, kdy se mandátový a imunitní výbor rozhodne. Tuto myšlenku už před časem podpořili ODS i STAN. 

Proti tvrzení, že pro návrh hlasovali pouze členové hnutí ANO a SPD se vymezila místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO). Nevzpomněla si ale, kdo jiný návrh podpořil kromě poslankyně Kateřiny Valachové (ČSSD). Z devatenácti přítomných nakonec pro návrh hlasovalo třináct členů výboru.

Ohradila se také proti tvrzení, že by Babišovi právníci celou věc zdržovali. Možnost nahlédnout do závěrů zprávy OLAF podle ní budou mít až ve středu ráno. Babiš přitom v pondělí řekl, že do ní půjdou nahlédnout v úterý, ale podle jeho mluvčí Lucie Kubovičové si spletl termín.

Malá připomněla, že dosud policie nemá hotový úředně ověřený překlad zprávy OLAF do češtiny, z čehož podle ní vyplývá, že jde o skutečně náročný text. „Jedná se o tak náročný text, že jeho interpretování, tak jak to někteří kolegové mandátového a imunitního výboru před novináři interpretují, vyvolává riziko, že ta zpráva bude vykládána špatně,“ uvedla Malá. Sama prý má stále pochyby, jestli trestní stíhání Babiše není politicky motivováno.  

Sněmovna již jednou Babiše i Faltýnka vydala

Před poslance dnes předstoupili vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo Pavel Nevtípil a dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. Oba před členy výboru dlouze hovořili. Šarocha zpovídali poslanci hodinu a Nevtípila dokonce dvě hodiny.

Babiš i Faltýnek se již minulý týden z jednání výboru omluvili. Chtějí před členy výboru předstoupit až poté, co se jejich právní zástupci seznámí se závěry vyšetřování OLAF. Někteří členové výboru to ale považovali za obstrukci (celý článek najdete zde)

O vydání žádala policie již loni 21. listopadu. Od té doby se výbor žádostí zabývá. Sněmovna přitom již jednou ke stíhání oba poslance podezřelé z neoprávněného čerpání padesátimilionové dotace vydala. Ale vzhledem k tomu, že Babiš a Faltýnek své mandáty v říjnu obhájili, tak policie musela jejich stíhání přerušit.

V kauze Čapí hnízdo je celkem obviněno jedenáct lidí. Jde například o Babišovu manželku Moniku Babišovou, jeho děti Adrianu Bobekovou a Andreje Babiše nebo jeho švagra Martina Herodese.

Policie zmiňuje i členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku, Jana Platila a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video