Nesmíme připustit pád hutí, i kdyby je stát měl převzít, řekl Zaorálek

  • 191
Stát musí být podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka připraven převzít hutě od společnosti Liberty Ostrava, aby zabránil pádu firmy, na níž závisí desítky tisíc lidí ze severu Moravy. „Nesmíme připustit pád té firmy i za cenu, že by se do toho měl vložit stát a převzít tu odpovědnost,“ řekl v pondělí Zaorálek, který pochází z Ostravy, na tiskové konferenci ČSSD.

Situaci v hutích Liberty Ostrava se zabývala v pondělí vláda. Sociálním demokratům vyvádění peněz z hutí do zahraničí. „Musíme chtít po současném majiteli, aby dostál svým závazkům a do firmy investoval,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Maláčová.

„Na práci firmy je navázáno dalších 20 tisíc lidí, kromě těch, kteří tam pracují,“ uvedl ministr Zaorálek. Řekl, že k firmě má osobní vztah, protože v ní pracoval jeho otec i bratr. Ve středu, kdy jedná dozorčí rady firmy, se chystá jet do Ostravy na protestní akci odborů.

Jde o to, že britský podnikatel Sanjeev Gupta, do jehož koncernu GFG Alliance patří hutě Liberty Ostrava, vyvedl podle odborářů podstatnou část emisních povolenek do sesterské firmy v Rumunsku. Firma na to reagovala prohlášením, že do Rumunska za tržní cenu prodala milion povolenek, přičemž zisk pro Ostravu činí 260 milionů korun.

Členové dozorčí rady Liberty Ostrava budou mít podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za úkol zkontrolovat, zda firma dostala miliardu za emisní povolenky. „Je pravda, že se tam nyní angažujeme, abychom odvrátili sociální problém v regionu. Na náš popud jsme svolali dozorčí radu,“ řekl Havlíček po pondělním jednání vlády.

„Důležité datum bude 5. května, kdy bude dozorčí rada. Další důležité datum bude 6. května, kdy bychom se měli přesvědčit, že byly splněny dohody, které byly, a to, že jedna miliarda dorazí do Ostravy,“ řekl Havlíček.

Odboráři jsou už několik týdnů ve stávkové pohotovosti, situace ve firmě podle nich ohrožuje chod podniku. S vedením Liberty Ostrava jednal v polovině dubna v Ostravě i premiér Andrej Babiš, který pak řekl, že vedení podniku slíbilo, že povolenky rumunské firmě nepůjčí.

„Jsme v kontaktu s panem Guptou a požadujeme, aby benefit z transakce byl použit na rozvoj společnosti. Gupta navíc navrhl, že část ze zisku bude použita pro odměny pracovníkům Liberty. Prostřednictvím ministerstva průmyslu jsme svolali dozorčí radu, současně dáváme podnět k zahájení finanční kontroly a budeme společně s odbory kontrolovat využití získaných zdrojů,“ uvedl v pátek premiér Babiš.

Zabraňte opakování vytunelování OKD, vyzvali vládu Piráti a STAN

Před vytunelováním podniku Liberty a hrozící ztrátou zaměstnání pro tisíce lidí varují i Piráti a hnutí STAN a vyzývají vládu k razantním krokům.

„Majitelé společnosti v čele s indickým byznysmenem Sandžívem Guptou si z premiéra udělali dobrý den. V pátek totiž porušili jen několik dní starý slib, že nevyvedou emisní povolenky mimo Českou republiku. Obešli dozorčí radu a vyměnili také část představenstva. To jsou jasné varovné signály. Budeme apelovat na vládu, aby zamezila opakování scénáře s vytunelováním OKD,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš k prodeji emisních povolenek, které hutní společnost Liberty Ostrava prodala sesterské rumunské společnosti Liberty Galati v noci z 29. na 30. dubna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video