Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Maláčová chystá revizi dávek na bydlení a další růst penzí o 900 korun

  • 172
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ze sociální demokracie připraví revizi dávek na bydlení. „Chtěli bychom aktivizovat cílovou skupinu, zejména sociální prací,“ řekla Maláčová. Počítá s tím, že na dávky na bydlení budou mít nárok pouze ti, kteří bydlení skutečně využívají, a jen nemajetné osoby. Má to pomoci zastavit zneužívání dávek na bydlení.

Dávky se podle Maláčové mají poskytovat pouze do obyvatelných bytů. „Důležité bude nastavení hygienických standardů,“ uvedla ministryně.

„V tuto chvíli čelím čtyřem různým požadavkům. Za prvé je to požadavek na úsporu, za druhé zastavení zneužívání, třetím cílem je zastavit obchod s chudobou a čtvrtým neublížit těm, kteří nemohou pracovat, a to jsou zejména senioři a děti,“ řekla Maláčová.

Mluvila také o přípravě zákona o dostupném bydlení ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj. Maláčová o chystané revizi sociálních dávek mluvila na tiskové konferenci, na níž bilancovala prvních 200 dnů ve funkci.

Maláčová řekla, že má velkou radost, že za posledních pět let klesl o pětinu objem peněz, které byly vyplaceny na dávky na bydlení - příspěvek nebo doplatek na bydlení.  Na příspěvek mohou dosáhnout lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí 30 procent příjmu a v Praze 35 procent. Doplatek jako dávku hmotné nouze získají ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení. „Dlouhodobě výdaje na dávky na bydlení klesají,“ uvedla ministryně. Je to podle ní možné i díky růstu penzí a platů.

„Já si velmi vážím historického navýšení penzí, zvyšování platů ve veřejné sféře,“ řekla Maláčová, která bude na březnovém sjezdu kandidovat na pozici místopředsedkyně sociální demokracie a jako velmi výrazná ministryně má reálnou šanci, že se dostane do nejužšího vedení ČSSD.

Připomněla, že se za dobu, kdy je funkce, její straně ve vládě podařilo prosadit zrušení karenční doby, tedy obnovení vyplácení nemocenské v prvních třech dnech, či zvýšení minimání mzdy.

Zvýšení penzí navrhne Maláčová znovu o devět stovek

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhne podle Maláčové pro příští rok zvýšení starobních důchodů v průměru o 900 korun. Chystá také novelu, která by znovu zvýšila podíl pevné části penze. S návrhem na průměrné přidání o 900 korun přišel před pár týdny premiér Andrej Babiš a ČSSD záměr podporuje.

„Co se týká diskuse zásluhovost versus solidarita, tak je opravdu potřeba mít oba tyto principy v balanci, v harmonii. Zásluhovost je velmi důležitá, na druhou stranu musíme také pomáhat těm, kteří pracovali a mají nízké důchody,“ řekla Maláčová.

Důchody se skládají z pevné a procentní části. Pevný díl je pro všechny stejný a letos činí 3270 korun. V zásluhové procentní výměře se odráží výše výdělku a odpracované roky.

200 dnů Maláčové? „Noční můra“ pro pravicové voliče, říká ODS

Žádné vlídné slovo pro Maláčovou nemá opoziční pravicová ODS. „Pro pravicově smýšlejícího člověka bylo těch 200 dnů doslova noční můrou. Všem nejlépe všechno zadarmo, všem přidáme, za neplatiče všechno zaplatíme a všichni si budeme rovni. Pokud by se uvedly v život všechny plány, které paní ministryně práce a sociálních věcí prezentuje, vedlo by to pravděpodobně ke kolapsu státních financí,“ uvedl Jan Bauer, místopředseda výboru pro sociální politiku a poslanec ODS.

„Já od ministryně především očekávám, že připraví změny v penzijním systému a přijde s konkrétními opatřeními na podporu rodiny a dětí. To jsou spojené nádoby, pokud chceme, aby jednou důstojné důchody pobírala i dnešní střední generace. Naprosto nepřijatelné jsou pro nás takové změny v penzijním systému, které by snížily zásluhovost,“ uvedl Bauer.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video