Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD | foto: ČSSD

Zeman přijal demisi Krčála, setká se s Maláčovou. Ocenil její vzdělání

  • 13
Demisi ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála, který rezignoval, protože opsal bakalářskou práci, přijal prezident Miloš Zeman. Příští týden přijme kandidátku ČSSD na uvolněný post Janu Maláčovou, ale už teď se o ní pochvalně vyjádřil. „Oceňuji, že absolvovala dvě prestižní vysoké školy. Tady bych položil důraz na to slovo prestižní,“ řekl Zeman.

Maláčová absolvovala magisterský obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a magisterský obor politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole.

Před jmenováním nových ministrů se Zeman tradičně setkává s kandidáty do vlády, které osobně nezná. Maláčová je nyní ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerstvu práce a sociálních věcí.

„Příští týden si pozvu paní Maláčovou. Promiňte mi ten bonmot, ale pevně doufám, že to není manželka Zdeňka Bakaly,“ řekl Zeman v rozhovoru pro ČTK. Choť podnikatele a bývalého majitele, kterého prezident často kritizuje, se za svobodna totiž jmenovala Maláčová. Premiér Andrej Babiš se s prezidentem setká o víkendu, kdy také o jmenování nové ministryně budou moci hovořit.

„Je to z mého pohledu dobrá nominace,“ komentoval Babiš nominaci Maláčové ze strany ČSSD. „Já jsem paní Maláčovou potkal jednou. Z vlastní iniciativy jsem ji kontaktoval, protože mám nějaký koncept rodinné politiky. Měl jsem z ní dobrý pocit,“ prohlásil předseda vlády.

Krčál rezignoval kvůli tomu, že opsal svou bakalářskou práci na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. „Rezignace pana Krčála byla jediným možným řešením, hlavně poté, co minulý týden za podobnou věc odstoupila paní Malá,“ uvedl Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video