Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová ministryně Maláčová, bojovnice za vyšší zastoupení žen i jejich penze

  16:03
Do vlády míří zastánkyně navýšení důchodů žen, aby byl vyrovnán průměrný rozdíl mezi penzemi žen a důchody mužů, zálohovaného výživného, či možnosti asistované reprodukce žen, které nemají partnera. To jsou některé názory, k nimž se hlásí Jana Maláčová, která má ve vládě nahradit Petra Krčála.

Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD | foto: ČSSD

Maláčová sice až do jmenování, či alespoň do schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, nechce podle mluvčí ministerstva Barbary Hanousek Eckhardové s novináři hovořit, ale leccos o názorech budoucí ministryně lze vyčíst z jejich předchozích vystoupení či aktivit.

„Každá žena, která se chce stát matkou, hledá pro své děti optimálního otce. Ale někdy dojde k situacím, kdy prostě musí okamžitě, většinou je to ze zdravotních důvodů anebo i z jiných sociálních důvodů, otěhotnět a řekněme to umělé oplodnění bez partnera je ta nejdůstojnější a nejméně rizikovější cesta,“ řekla třeba současná ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerstvu práce a sociálních věcí Maláčová v květnu 2016 v diskusním pořadu Michaely Jílkové Máte slovo v České televizi.

Spoluautorka Desatera Oranžového klubu

Členka ČSSD je totiž i členkou spolku Oranžový klub, který kromě toho, že prosazuje spravedlivé zastoupení žen ve veřejném životě, usiluje třeba také o možnost legální asistované reprodukce ženám bez partnera formou darovaného spermatu. O to usilovala také bývalá ministryně Michaela Marksová, která se také hlásí k Oranžovému klubu.

„Známe se ještě z doby, než jsem se stala ministryní. Obě jsme jedny z autorek tehdejšího Desatera, které prezentovalo body pro moderní rodinnou politiku, uvedla pro iDNES.cz Marksová.

Aby nedošlo k mýlce, nejde o křesťanské Desatero, ale o „Desatero Oranžového klubu: Jak pomoci rodičům“ z roku 2003, pod nímž jsou jako spoluautorky podepsány jak Marksová, tak Maláčová. Píše se v něm třeba o nároku pro každé dítě od tří let na umístění v mateřské škole, o uzákonění povinného dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku, či o zálohovaném výživném.

O zálohované výživné pro rodiče samoživitele, jemuž bývalý partner nepřispívá na dítě, ČSSD už delší dobu usiluje. A místo povinného dělení rodičovské, které i Maláčová prosazovala, prošla týdenní „otcovská dovolená“.

Tatínkové ji mohou od letošního února využít po narození potomka. Nástup na ni je možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovskou nelze přerušit. Otcovská náleží jen jednou, a to i v případech, kdy rodič pečuje o dvojčata či vícerčata. Její výše je 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

„Jana Maláčová díky své zahraniční zkušenosti a znalostem cizích jazyků vždy věděla, jaká opatření jsou ve vyspělých evropských zemích účinná. Proto pak nastoupila na ministerstvo práce a sociálních věcí jako ředitelka odboru rodinné politiky. Jsem moc ráda, že se stane ministryní, je to velmi kompetentní žena na svém místě,“ uvedla pro iDNES.cz Marksová, bývalá nadřízená Maláčové na ministerstvu a zároveň její kolegyně z Oranžového klubu.

Podpořila praxi sdíleného pracovního místa

Loni v říjnu mluvila Maláčová třeba o tom, že velkým úkolem pro příští vládu bude prosadit praxi sdíleného místa, která třeba funguje už i na Slovensku. „Dopoledne místo zastává matka malého dítěte, odpoledne senior důchodového věku, který ještě nechce do penze,“ citoval ji týdeník Ekonom. V té době Maláčová ještě netušila, že to bude pravě ona, která bude moci ideu sdíleného místa prosadit.

Cestu do vlády má, zdá se, volnou. Pochvalně totiž o ní mluví nejen stranický šéf Jan Hamáček, ale i premiér a šéf ANO Andrej Babiš a v úterý se vlídně o Maláčové vyjádřil i prezident Miloš Zeman. „Oceňuji, že absolvovala dvě prestižní vysoké školy. Tady bych položil důraz na to slovo prestižní,“ řekl Zeman.

Maláčová totiž vystudovala prestižní London School of Economics and Political Science a ještě před tím Goethe Universität v německém Frankfurtu nad Mohanem. „Pokud přijde na MPSV paní Maláčová,její studium v zahraničí bude určitě ve vládě plus,“ uvedl pro iDNES.cz premiér Babiš.

„Je to odbornice, členka sociální demokracie, na ministerstvu působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi,“ řekl Hamáček.

Zastánkyně sociálního bydlení

Mezi prioritami ČSSD i Oranžového klubu, k němuž se Maláčová hlásí, jsou i přijetí zákona o sociálním bydlení, který by zajistil rodinám s dětmi i seniorům důstojné a dostupné bydlení, povinnost při vypisování pracovního místa zveřejnit minimální plat či povinnost pro všechny zaměstnavatele zveřejňovat anonymizované úrovně platů. Cílem je také po vzoru Velké Británie jednorázově navýšit důchody žen tak, aby byl vyrovnán průměrný rozdíl mezi důchody žen a mužů.

„Nejlepší opatření, které může pomoci ženám seniorkám, je buď sociální bydlení, protože u seniorů náklady na bydlení činí nejvyšší položku, anebo  navyšování a pravidelná valorizace penzí,“ uvedla Maláčová loni v únoru v Českém rozhlase.

Její Oranžový klub se hlásí také k umožnění osvojení dítěte registrovaným partnerem, nebiologickým rodičem, a k zipovému principu pro zastoupení osob opačného pohlaví na kandidátkách do zastupitelstev krajů a do Sněmovny.

Sedmatřicetiletá Maláčová, která na ministerstvu práce a sociálních věcí působí tři roky, byla také členkou správní rady Česko-německého fondu budoucnosti. Jejím manželem je státní tajemník pro evropské záležitosti na Úřadu vlády Aleš Chmelař, kterého si Babiš ponechal po bývalém premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. O Chmelařovi se také spekuluje jako o možném kandidátovi na ministra zahraničí. Zatím ČSSD trvá na nominaci europoslance Miroslava Pocheho, který ale není průchozí u prezidenta Zemana.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...