Ministryně Malá neodstoupí. Asi jsem někde zapomněla citaci, připustila

  • 1870
Ministryně spravedlnosti Taťána Malá nevidí důvod k tomu, aby odešla z vlády kvůli tomu, že opisovala ve svých diplomových pracích. Prohlásila, že v nich není ani jedna shodná stránka s texty jiných studentů. „Asi jsem se v některých místech dopustila nějaké chyby, zapomněla jsem citaci,“ řekla. Premiéru Andreji Babišovi ale svou rezignaci ani nenabídla.

Babiš už o víkendu řekl, že by měla odstoupit, pokud se prokáže, že v diplomových pracích opisovala a necitovala odkud.

„Asi jsem to trochu podcenila,“ řekla Malá na tiskové konferenci k tomu, že se dosud vyhýbala otázkám novinářům, kteří od ní chtěli vysvětlení.

„Nenašla jsem ani jednu stranu, která by byla shodná. Ano, jsou tam velmi podobné některé odstavce,“ prohlásila ministryně spravedlnosti za hnutí ANO. „Nevidím důvod pošlapávat a nějakým způsobem špinit moji práci, kterou jsem opravdu intenzivně dělala,“ řekla Malá.

Vládní právníci podepisují petici za odvolání Malé

Internetovou petici za odvolání Malé z funkce ministryně spravedlnosti podepsalo i několika členů legislativní rady vlády, které Malá předsedá.

Podpisy pod petici připojily děkanky právnických fakult Masarykovy univerzity Markéta Selucká a Univerzity Palackého v Olomouci Zdenka Papoušková. Z členů Legislativní rady vlády Stanislav Kadečka, Jan Wintr a Bohumil Havel. Premiéra Andreje Babiše vyzývají, aby prezidentovi navrhl odvolání Malé.

„Nejde o účelové nařčení s cílem paní ministryni diskreditovat. Nejedná se ani o kampaň vůči hnutí, jehož jste předsedou, neboť takto bychom vystoupili vůči každému bez ohledu na politickou příslušnost,“ píší autoři petice Babišovi.

„Má-li být člověk garantem spravedlnosti v našem státě, spravovat resort, s nímž jsou spojovány určité hodnoty a ideály, musí být nejen dobrým manažerem, ale především bezúhonným člověkem,“ je napsáno v petici.

„Mě ty jejich výroky mrzí,“ komentovala ministryně petici a výhrady právníků.

Plagiátorství v Bratislavě i v Brně

Radiožurnál nejprve upozornil, že Malá se dopustila plagiátorství při psaní své diplomové práce Úprava rodičovských práv a povinností k nezletilému dítěti na dobu po rozvodu na Panevropské vysoké škole v Bratislavě, prakticky vzápětí upozornilo Echo24 na to, že Malá opisovala z jiné diplomové práce na brněnské Mendelově univerzitě, kde v roce 2005 obhájila diplomovou práci na téma „Mikroklimatické podmínky v chovu králíků“. 

KOMENTÁŘ: „To neděláš dobře s tou Malou, Andreji…“

„Obě jsem obhájila za A, to myslím, že je poměrně zásadní věc a ty práce prošly několika kontrolami,“ hájila se v úterý Malá. „Některé pasáže se shodují, nicméně jsem všechny kroky činila s vědomím mého vedoucího diplomové práce,“ řekla ministryně spravedlnosti.

Diplomovou prací z Mendelovy univerzity v Brně se bude zabývat tamní etická komise. „V diplomové práci paní Malé jsou v literárním přehledu, který shrnuje poznatky o technologiích ustájení králíků a požadavcích na mikroklima, v určitých pasážích namísto originálních citací opsány parafráze citací z diplomové práce zpracované na podobné téma v roce 2003,“ zdůraznila v tiskovém prohlášení rektorka univerzity Danuše Nerudová.

 Vládu i Malou jmenoval prezident Miloš Zeman 27. června a ve středu čeká ministry ve Sněmovně hlasování o důvěře


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video