Ministr pro lidská práva Michael Kocáb | foto: Michal Šula, MF DNES

Mají mercedesy, ať si zaplatí bydlení, vzkázal Rumunům Kocáb

  • 608
Rumunští Romové, kteří přijeli do Prahy za svým nemocným příbuzným, by si měli hledat placené bydlení. V rádiu Impuls to uvedl ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Argumentoval tím, že Romové nejsou nemajetní, mají "mercedesy a zlaté prsteny", a tak by si měli pobyt v kempu či hotelu zaplatit.

Kocáb v Impulsech potvrdil, že se ve věci angažuje "z povzdálí", jednal s místostarostou Prahy 3 a starostou Počernic. Uvedl, že je nutné vyslovit politování nad tím, co se romské rodině stalo a jakým způsobem se chlapec těžce zranil, a také uznání, že členové rodiny a další Romové vyjadřují účast tak mohutným způsobem.

"Na druhou stranu je pravda, že jsou to turisté, u nás vítaní turisté, a měli by se podřídit režimu turistickému. Nejsou chudobní, přijeli často auty, mercedesy, jsou movití, mají zlaté prsteny, olašští Romové, měli by si platit kempy, hotely, začlenit se do sociálních pořádků," řekl.

Kocáb není kritikem přísného postupu policie, i když ji k tomu nevyzývá. Podle svých slov je ale jednoznačně na straně obyvatel, kterým se nelíbí, že by tito Romové měli jiná, lepší práva, než ostatní občané.

Romové do Prahy přijeli v pátek. Tábořili do pondělního večera v žižkovském kempu Pražačka a v pondělí se přemístili k Počernickému rybníku. Zde jich část zůstává. - čtěte Po rumunských Romech se slehla zem, u rybníka jich zůstalo jen několik

Žijeme ve 21. století a platí zde zákony

Stejně se v tiskovém prohlášení vyjádřil i Kocábův poradce pro menšiny Zdeněk Guži. V tiskovém prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že tito Romové musejí stejně jako ostatní zahraniční turisté zachovávat zákony navštíveného státu.

"Rumunští Romové si musejí uvědomit, že jsou na území České republiky, že žijeme ve dvacátém prvním století a že zde platí určité zákony o pobytu cizinců o chování a dodržování zásad slušnosti, hygieny, morálky v této zemi," napsal. Zároveň Romy vyzval k ohleduplnosti a spolupráci s představiteli hlavního města i s policií.

"Nelze i přes tak citlivou záležitost, jako je nemoc, narušovat veřejný pořádek a pravidla dobrého soužití Romů s ostatní společností, o něž se dlouhodobě romská komunita v České republice snaží," doplnil Guži.

Na přítomnost rumunských Romů dnes zareagovala na svém webu i krajně pravicová Dělnická strana. Zvažuje prý, že k "monitorování chování" této skupiny vyšle své takzvané ochranné sbory. To jsou skupinky příznivců této strany bez jakýchkoli práv či pravomocí nad rámec běžného občana.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video