Praha, 27.10.2018, Emmanuel Macron, Monika Babišová, Andrej Babiš v rámci oslav...

Praha, 27.10.2018, Emmanuel Macron, Monika Babišová, Andrej Babiš v rámci oslav 100 let republiky | foto:  Dan Materna, MAFRA

Babiš provedl Macrona po Karlově mostě, s premiéry si připil armagnacem

  • 364
Premiér Andrej Babiš se v sobotu během oslav 100 let země prošel dopoledne s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem po Karlově mostě. Poté pozval na slavnostní oběd premiéry a představitele několika evropských zemí.

Pracovního oběda v Kramářově vile se zúčastnili premiéři Slovenska Peter Pellegrini, Polska Mateusz Morawiecki, Lucemburska Xavier Bettel, chorvatská místopředsedkyně vlády Mariji Pejčinovičová, slovinský místopředseda vlády Miro Cerar a rumunský ministr zahraničních věcí Teodor Melescanu.

Andrej Babiš postupně všechny hosty uvedl a ukázal jim unikátní výhled na Prahu ze sídla českých premiérů.

Politici měli na jídelníčku kachní masovou terinu, slepičí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi, dušenou tabulovou špičku se smetanovou houbovou omáčkou a tradiční povidlové taštičky. Vegetariánská varianta zahrnovala salát z rukoly, dýňovou polévku, šafránové rizoto s parmazánovou omáčkou a variace sorbetů. Babiš na twitteru uvedl, že jeho osobním darem je stoletý armagnac na závěrečný přípitek.

27.října 2018 v 12:54, příspěvek archivován: 27.října 2018 v 15:31

Na závěr oběda si připijeme stoletým armaňakem, který je mým osobním darem při této slavnostní příležitosti. https://t.co/WqutkpGKB3

Předtím premiér zvládl slavnostní vojenskou přísahu na Hradě. Spolu s manželkou Monikou se také dopoledne sešel s francouzským premiérem Macronem na francouzském velvyslanectví v Praze, aby poté zamířili do Lichtenštejnského paláce a následně na Karlův most.

Babiš přijal Macrona v pátek večer, kdy po oficiálním setkání v Kramářově vile zamířili do restaurace na Hradčanském náměstí. V restauraci strávili dvě a půl hodiny a kromě pracovních témat, mezi která patřila mimo jiné otázka migrace, se dostali i k osobním tématům.

V pátek do Prahy u příležitosti oslav dorazila i německá kancléřka Angela Merkelová. Stejně jako Macron již v Praze není, oba zamířili na summit o Sýrii do Istanbulu.

Macron slíbil pomoc Národní galerii

Macron přijel v rámci oslav stého výročí vzniku Československa. Jeho program v Praze uzavřela návštěva expozice s díly Clauda Moneta, Augusta Renoira, Paula Cézanna, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa či Georgese Braqa. Sbírka, kterou pro Národní galerii nakoupil stát za tehdejších šest milionů korun, má dnes hodnotu přibližně 45 miliard korun.

Součástí delegace v Národní galerii nebyl její šéf Jiří Fajt, který se již několik dní účastní v San Francisku konference ředitelů umění, ani nikdo jiný z vedení instituce. Premiéra s francouzským prezidentem provedl soukromý galerista Jan Třeštík. „Nápad na návštěvu galerie dostal premiér Babiš ve čtvrtek.... je důležité, že se krátkou návštěvu NG podařilo uskutečnit,“ podotkl Třeštík.

Macron podle tiskové zprávy Národní galerie přislíbil, že se osobně zasadí o prohloubení spolupráce mezi Národní galerií a francouzským Centre Pompidou. Této spolupráce, jejímž dílčím výsledkem je třeba současná pražská výstava Františka Kupky, se týká i Fajtova návštěva USA.

Podle úřadu vlády mluvili Babiš s Marcronem v pátek především o spolupráci mezi ČR a Francií, která se na základě strategického partnerství prohlubuje například v oblastech dopravy, průmyslu, kultury či vzdělávání. Tématem byla také aktuální evropská agenda.

Macron přijel na první oficiální návštěvu Česka. Do Prahy v pátek zamířil ze Slovenska a setkal se s Babišem i svým protějškem Milošem Zemanem, s nímž .jednal mimo jiné o aktuálním vývoji v Evropské unii a situaci na Blízkém východě.

Zatím posledním francouzským prezidentem, který přijel do Prahy, byl v roce 2016 Macronův předchůdce François Hollande. Macron je v úřadu od loňského května.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video