Hory nabídly lyžařům radost, další je čeká díky prázdninám a novému sněhu

  16:14
Podmínky k lyžování byly o víkendu díky ochlazení a slunečnému počasí jedny z nejlepších v letošní sezoně. V příštích dvou týdnech čeká české hory další nápor, protože školáci z Prahy a Brna budou mít jarní prázdniny. Meteorologové navíc předpovídají začátkem týdne vydatné sněžení.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Lyžaři i provozovatelé skiareálů avizované sněžení vítají, v pondělí a úterý má podle předpovědi napadnout až 20 centimetrů čerstvého sněhu (výstrahu meteorologů si můžete přečíst zde).

Šumava Technický sníh je nezbytný

„Technický sníh je v těchto podmínkách nezbytný základ, ale samozřejmě budeme rádi za čerstvý sníh, protože lyžování na prašanu stojí za to,“ řekla Martina Přibylová ze Skiareálu Lipno, kde na sjezdovkách leží 20 až 40 centimetrů sněhu.

„Lyžuje se na více jak sedmi kilometrech sjezdovek, na kterých leží v průměru třicet centimetrů technického sněhu. Poslední dva tři dny nám počasí dovolilo i přes noc zasněžovat, takže sjezdovky jsou kvalitně upravené,“ dodala Přibylová. Pokud napadne dostatek nového sněhu, mohly by se otevřít další sjezdovky, celkem jich na Lipně mají přes 11 kilometrů.

Kromě největších středisek na Lipně a na Zadově byly v provozu i menší areály v Nové Bystřici, na Kozí Pláni, na Kvildě, v Horní Vltavici nebo na Kubově Huti.

Krkonoše Tisíce lyžařů a výborné podmínky

Na nový sníh se těší i areál v krkonošských Herlíkovicích, kam denně jezdí skibusy z Prahy, Mladé Boleslavi, Poděbrad, Jičína a Nové Paky. Na sjezdovkách sice leží 25 až 50 centimetrů sněhu, ale kvůli jeho nedostatku je zavřená spojka na Bubákov a zrušit museli i večerní lyžování.

Do Krkonoš míří tisíce lyžařů. Jen v pěti střediscích SkiResortu Černá hora - Pec o víkendu denně lyžovalo osm až devět tisíc lidí.

„Ve čtvrtek, pátek a v sobotu byly mrazivé noci, takže jsme vyráběli technický sníh, připadlo i deset centimetrů přírodního sněhu. Od pondělí by mělo připadnout až třicet centimetrů sněhu, takže i v dalším týdnu by měly být podmínky k lyžování vynikající,“ uvedl ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Ve SkiResortu mají lyžaři k dispozici asi 34 kilometrů sjezdových tratí s 30 až 60 centimetry sněhu. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn je otevřeno 23 kilometrů sjezdovek s až 90 centimetry sněhu.

Orlické hory Upraveny jsou i běžecké tratě

V Orlických horách leží na hřebenech kolem 20 centimetrů sněhu. „Na sjezdových tratích leží 50 až 85 centimetrů technického sněhu. V provozu máme čtyřsedačkovou lanovku a vlek, běžecké tratě jsou upraveny od Homole po Mezivrší,“ uvedl ředitel Skicentra Říčky v Orlických horách Jan Duffek.

Střední návštěvnost o víkendu zažilo orlické středisko Červená Voda. „Návštěva byla přes tři tisíce lidí, podmínky ideální. Díky mrazům jsme mohli technickým sněhem vylepšit sjezdovky na čenkovické straně areálu,“ řekl ředitel Skiparku Červená Voda Radek Procházka.

Krušné hory Vysněženo i s rezervou

„Na přírodní sníh vůbec nespoléháme, máme ho teď jen od nuly do třech centimetrů. Na sjezdovkách máme půl metru technického sněhu, za poslední tři noci jsme si nasněžili obrovské zásoby a lidi jsou velmi spokojení. Troufnu si říct, že lepší podmínky v Krušných horách nenajdete,“ řekl Jiří Lhota ze skiareálu Bublava na Sokolovsku, kde začala lyžařská sezona až začátkem ledna, tedy historicky vůbec nejpozději.

„Kromě černé sjezdovky máme výborně vysněženo všude, i s rezervou. V lednu jsme dohnali ztráty, ale poslední tři zimy byly hodně špatné,“ řekl s tím, že černou sjezdovku letos už asi neotevřou. Ani dvacet nových centimetrů podle něj nepomůže.

Beskydy Závod na Vsetínsku bez běžek

Ve Zlínském kraji je sněhu na sjezdovkách podle provozovatelů větších areálů stále dost, ovšem běžkaři jsou na tom podstatně hůře. Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích museli dokonce přehodnotit závod Noční stopa Valachy.

„Původně plánovaný závod na běžkách byl pro nedostatek přírodního sněhu změněn na závod v terénním běhu, což ovšem nijak neubralo atmosféře ani návštěvnosti. Na trasu dlouhou 11 kilometrů vyrazilo po setmění 190 závodníků s čelovkami,“ uvedla za pořadatele Martina Žáčková.

Naplno jely o víkendu lyžařské areály Troják v Hostýnských vrších nebo na Pustevnách. „Zasněžovali jsme celý minulý týden, na sjezdovkách je v průměru 40 centimetrů sněhu. Uvidíme, zda bude v pondělí pršet, ale lyžařské tratě určitě udržíme po dobu jarních prázdnin,“ uvedl Petr Chrostek, vedoucí areálu na Pustevnách.

Většina areálů v nižších polohách kvůli oteplení sezonu ukončila. V provozu je pouze středisko ve Stupavě na Uherskohradišťsku, které díky velké zásobě technického sněhu pravidelně končí s lyžováním ve Zlínském kraji jako jedno z posledních.

Jeseníky Plno díky jarním prázdninám v Brně

Poměrně velkou návštěvnost zaznamenala o víkendu lyžařská střediska v Jeseníkách. Zasloužili se o to především lyžaři z jižní Moravy. Brněnské jarní prázdniny považují provozovatelé lyžařských areálů co do návštěvnosti za jedny z nejsilnějších. Uplynulé dny dovolily ve střediscích opět spustit sněžná děla.

Všechny vleky se na Ovčárně rozjely poprvé v této zimní sezoně až tento pátek. Nejvýše položené lyžařské středisko v tuzemsku je v chráněné oblasti, a tak musí spoléhat pouze na dostatek přírodního sněhu. „Na sjezdovce máme kolem metru sněhu,“ řekl zástupce střediska Josef Figura mladší.

„Na Ovčárně se pohybují běžkaři, ale i lidé na sněžnicích či pěší. Jezdí tady už také všechny vleky,“ řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Tejnský. Běžkaři podle něj mají k dispozici upravenou trasu směrem na Červenohorské sedlo, v nižších polohách jsou podmínky horší.

S návštěvností jsou maximálně spokojeni v Přemyslově na Šumpersku. „O víkendu tady byl masakr, začaly brněnské prázdniny a to je středisko vždy naplněné, je to silný týden,“ řekl zástupce areálu Jaroslav Podzimek. Kvůli nízkým teplotám mohli v uplynulých třech dnech také zasněžovat a pokud nenastane masivní obleva, chtějí vydržet do konce března do Velikonoc.

Vysočina Sezonu v březnu ukončí karneval

Na svazích v pěti lyžařských areálech na Vysočině, které jsou ještě v provozu, se během víkendu vyžívaly stovky lyžařů. Zřejmě nejlepší sněhové podmínky měli lyžaři na sjezdovce Šacberk u Jihlavy, kde leží kolem 80 centimetrů technického sněhu.

„Máme za sebou jeden z nejlepších víkendů, výborných sněhových podmínek využilo několik stovek lidí,“ řekl správce areálu na Šacberku Pavel Havlíček. V příštím týdnu očekává nápor při jarních prázdninách škol v Jihomoravském kraji. Sjezdovka na Šacberku bude v provozu minimálně dalších 14 dnů. „Pak bude záležet na zájmu lidí, sněhu máme stále dost,“ dodal Havlíček.

Dostatek sněhu je také na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě. I tam teď spoléhají na zájem školáků z jihu Moravy. Sezonu by měl v polovině března zakončit tradiční karneval. Lidé o víkendu mohli na Vysočině lyžovat také na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí a v Novém Jimramově na Žďársku a na Křemešníku u Pelhřimova. Další menší areály už sezonu ukončily.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Osmnáctiletá řidička způsobila škodu téměř za milion, s autem skončila v plotě

28. března 2024  15:21

Začínající řidička zdemolovala na Jesenicku auto, ve kterém vezla tři kamarády. Policisté uvedli,...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  15:13

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Pellegrini debatoval s Korčokem. Je to generál, rád by bojoval, řekl o Pavlovi

28. března 2024  15:12

Slovenští prezidentští kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini se ve čtvrtek střetli v rozhlasové...

Z dětského domova na ulici. Praktický život vás nenaučí, vzpomínají dospělí

28. března 2024

Premium Vycházet s penězi, umět si uvařit a postarat se o sebe, navazovat zdravé vztahy, zodpovědně...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...