Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vypukl boj o holé životy. Hromadné postižení vyhlašují další nemocnice

  10:56aktualizováno  18:50
V Pardubickém kraji dosáhla v úterý situace v nemocnicích tak kritického bodu, že kraj musel vyhlásit stav hromadného postižení osob. Důvodem je nedostatečná lůžková kapacita. Jiné kraje na tom jsou na tom obdobně – nemocnice v Karlovarském vyčerpaly všechny kapacity ve středu. Ve Středočeském došlo na dvě nemocnice.

„Pokud jde o kapacitu lůžek intenzivní péče, tak ta je vyčerpaná zcela. Pokud jde o lůžka standardní péče, tak tam už teď máme pacienty na přistýlkách a nedokážeme ji dále rozšířit, chybí nám personál,“ uvedl v úterý pro Českou televizi hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Popsal tak tristní situaci v tamních nemocnicích. Pokud ji ale člověk srovná s ostatními kraji, podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví o tom nejsou o nic lépe.

Ve středu došlo také na Karlovarský kraj. Nemocnice vzhledem k epidemii koronaviru vyčerpaly své kapacity a budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků, uvedl po jednání krajského krizového štábu hejtman Petr Kulhánek. Bezpečnostní rada kraje a krizový štáb opět upozornily na kritickou situaci nemocnic v regionu a na nedostatek lůžek pro pacienty s covidem.

Podle krizového štábu akutní poskytovatelé lůžkové péče v kraji vyčerpali své personální a technické možnosti. „Zástupci Karlovarské krajské nemocnice (Nemocnice Karlovy Vary a Nemocnice Cheb) Nemocnice Sokolov a Nemocnice Ostrov upozornili, že nemocnice budou poskytovat výhradně péči neodkladnou a nezbytnou dle dostupných sil a prostředků,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje, v němž byly kvůli rychlému šíření koronaviru v uzávěře dva okresy ze tří.

Bezpečnostní rada a krizový štáb projednávaly také stav hromadného postižení osob. Ten ale vyhlášen nebyl. Mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková upozornila, že hromadné postižení osob je vnitřní přepis, který nemůže vyhlásit krizový štáb.

V Karlovarském kraji je nyní volných osm procent lůžek s kyslíkem, pro covidové pacienty zbývá 26 lůžek, pro ostatní pacienty také 26, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Jednotky intenzivní péče jsou k dnešku volné z pěti procent. Pro pacienty s covidem-19 není aktuálně k dispozici žádné volné intenzivní lůžko, pro ostatní zbývají čtyři.

Obdobně na tom jsou i nemocnice v Plzeňském kraji. Tamní krizový štáb zasedne až v pátek a bude řešit, jak postupovat dále. „Situace v našem kraji je skutečně kritická. Největší nemocnice v kraji je Fakultní nemocnice Plzeň a ta je již na hraně vyčerpání kapacit,“ popsala mluvčí kraje Eva Mertlová.

A také hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek zmínil možnost vyhlášení stavu hromadného postižení osob. „Jsme připraveni na zhoršující se stav reagovat – jednou z možností, kterou nevylučujeme a chceme na ni být připraveni, je i vyhlášení stavu hromadného postižení osob. Jde o stav, který řeší poskytování zdravotních služeb při mimořádných událostech. Vedení kraje se domnívá, že současná situace může být důvodem pro jeho případné vyhlášení ,“ uvedl Schrek s tím, že půjde o hlavní bod zítřejšího jednání krizového štábu.

A ještě ve středu či ve čtvrtek pravděpodobně čeká vyhlášení stavu hromadného postižení osob i Středočeský kraj. Již do něj přešly dvě nemocnice – Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov a Klaudiánova Nemocnice v Mladé Boleslavi. 

„Zdravotnické zařízení se dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče z důvodu relativního či absolutního nedostatku zdrojů již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR. Poskytovatel zdravotní péče jej vyhlásí v případě vyčerpání všech provozovaných i reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy není schopen další kapacity vytvořit. Situace se vyvíjí rychle, dnes nebo zítra očekáváme vyhlášení stavu hromadného postižení osob v dalších nemocnicích, případně plošně v celém kraji,“ uvedla na Twitteru hejtmanka Petra Pecková.

Hromadné postižení osob

Situace, kdy zasahující týmy zdravotnické záchranné služby musí postupovat jiným způsobem než v běžné každodenní praxi.

Nastupuje postup v intencích medicíny katastrof. Tedy zdravotníci se nemohou věnovat jednomu konkrétnímu pacientovi, ale musí co nejdříve vhodným způsobem stanovit priority ošetřování a odsunu u všech postižených.

Ke středečnímu ránu je v kraji hospitalizovaných 639 pacientů s koronavirem. Z toho 114 je v těžkém a 385 ve středně těžkém stavu. „Z těchto pacientů 110 vyžaduje intenzivní péči, u dalších 6 je poskytována vysokoprůtoková oxygenoterapie na standardním lůžku,“ dodala Mertlová.

A situace se horší. Každý den přibude asi patnáct covidových pacientů. Trend se drží už druhý týden a pro nemocnice je dlouhodobě neudržitelný. Zbývá jen třicet lůžek standardní péče a nula lůžek vyšší intenzivní péče. Kraj se sice snaží reprofilizovat další lůžka, naráží ale na personální kapacity.

Padá už i hlavní město

Hůře než Pardubický kraj je na tom podle statistik ministerstva zdravotnictví i kraj Liberecký. Zbývají mu dvě volná lůžka intenzivní péče pro pacienty s covidem-19. Celkem pak lůžek devatenáct. Nemocnice se navíc potýkají s nedostatkem personálu. Krajský krizový štáb proto požádal armádu, aby nemocnicím personálně vypomohla.

A na hranici svých kapacit se dostávají i nemocnice v hlavním městě. A to ačkoliv intenzivních lůžek mají za běžných podmínek více než kterýkoli jiný kraj, a to skoro dvakrát. Nyní je z téměř tisícovky lůžek intenzivní péče volných 49. Z toho osm pro pacienty s covidem-19. Standardních lůžek zbývá 420 – dvanáct procent celkové kapacity.

Také Olomoucký a Královéhradecký kraj už mají k dispozici jen jednotky lůžek intenzivní péče pro covidové pacienty. V prvním případě pět, v druhém osm.

Přehled nemocničních lůžek ARO a JIP pro dospělé po krajích (k 3. 3. 2021):
Kraj Lůžka ARO + JIPVolnáVolná pro pacienty s covidem-19
Praha983 498
Středočeský256249
Jihočeský2525317
Plzeňský172300
Karlovarský7840
Ústecký 244 36 16
Liberecký144192
Královéhradecký230428
Pardubický119193
Vysočina1493210
Jihomoravský5729334
Olomoucký228425
Zlínský1583515
Moravskoslezský4209729

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Ke středečnímu dni je v Česku hospitalizovaných 8 163 pacientů s covidem-19, z toho 1 661 ve vážném stavu. V úterý to bylo 8 234, z toho 1 654 ve vážném stavu. Čísla se ale mohou s odstupem dní ještě změnit. Každopádně jde o dva zatím nejhorší dny od začátku epidemie v březnu loňského roku.

V úterý přibylo v Česku 16 642 případů covidu, což je čtvrtý nejvyšší údaj za dobu epidemie. Dosavadní rekord je z 6. ledna a je zhruba o tisícovku vyšší. Oproti minulému úterý laboratoře odhalily o 800 nákaz víc. Reprodukční číslo čtvrtým dnem v řadě klesá. Ke středě se snížilo o další tři setiny na 1,09 a je nejnižší za posledních 14 dnů. Hodnota nad jednou ukazuje sílící epidemii. 

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

ODS po volbách nepočítá s koalicí s ANO a chce zase post premiéra, řekl Stanjura

16. dubna 2024  21:08

ODS nepočítá s tím, že by po příštích sněmovních volbách v roce 2025 vytvořila vládní koalici s...

Fiala opatrně našlapuje v Kongresu kvůli pomoci Ukrajině, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  21:05

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Balíčkem na podporu Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu a nutností transatlantické spolupráce se zaobírá...

USA byly pro Čechy vždy symbolem naděje, zatímco žili ve lži, shrnul Fiala

16. dubna 2024  18:49,  aktualizováno  20:44

Premiér Petr Fiala při návštěvě v USA vystoupil také v Hudsonském institutu. Mimo jiné promluvil o...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...