Obrana chce nakoupit kritizovaná útočná vozidla násobně dráž než Britové

  15:10
Ministerstvo obrany pod vedením Jany Černochové hodlá pořídit nová lehká útočná vozidla Supacat pro 601. skupinu speciálních sil za dvě miliardy. To je přitom při jednotkové ceně, která by vycházela zhruba 80 milionů za kus, výrazně více, než za kolik je nakupovali například Britové. S nákupem supacatů pro speciální síly navíc souvisí podstatně větší zakázka na lehká útočná vozidla pro výsadkový pluk v Chrudimi.

Vozy Supacat Jackal, nebo jiná lehká, útočná vozidla chtěla armáda získat, ale výběrové řízení bylo zrušeno. Nyní se otevírá cesta k nákupu, o kterém se veřejnost nemusí dozvědět. | foto: Profimedia.cz

O lehká útočná vozidla, v podstatě pancéřované kabriolety, je v české armádě zájem. Podle zdrojů iDNES.cz si je chce pořídit 601. skupina speciálních sil a výsadkový pluk v Chrudimi. Zakázka pro speciální síly je neveřejná, ale dle informací od zdrojů z ministerstva obrany se jedná o 24 vozidel za cenu zhruba dvě miliardy Kč. Projekt by měla získat bez soutěže firma LPP zbrojaře Jiřího Sauera, která zastupuje v Česku britského výrobce vozidel Supacat. A právě ty si chtějí čeští speciálové pořídit.

Vedle toho probíhá otevřená soutěž na vozidla ve stejné kategorii, jako je britský Supacat, která mají sloužit pro výsadkový pluk v Chrudimi. Termín pro podání nabídek byl opakovaně posouván kvůli tomu, že soutěžící firmy položily několik stovek otázek kvůli nejasným požadavkům resortu. Nakonec by měly být nabídky podány do 4. dubna. Armáda poptává celkem 159 vozidel s odhadovanou cenou 5,6 miliardy Kč. Výběr supacatů pro speciální síly může mít vliv i na probíhající soutěž na vozidla pro výsadkáře.

Staré známé supacaty

Pokusy dostat supacaty do výzbroje českých vojáků se přitom datují již do roku 2012, kdy nákup tří supacatů za ‚baťovských‘ 99 milionů korun zarazil tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra. Britské obrněné kabriolety si i tehdy chtěla pořídit 601. skupina speciálních sil. A právě tento nákup se dnes, tedy po více než deseti letech, vrátil na stůl.

Pokud by si 601. skupina speciálních sil pořídila 24 supacatů za 2 miliardy Kč, znamenalo by to, že kusová cena vozidla dosahuje více než 80 milionů Kč, skoro třikrát tolik než u nákupu, který zrušil Alexandr Vondra. Přitom už původně plánovaný nákup v roce 2012 byl kritizován jako předražený, protože Britové ten samý typ nakoupili zhruba za 15 milionů za kus.

Resort obrany je na informace k zakázce pro speciální síly skoupý. „Tato veřejná zakázka je v neveřejném režimu, touto formou k ní tedy není možné poskytnout žádné detailní informace,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Simona Cigánková.

Vůz HMT400 Supacat

„Přitom se počítá ještě se smlouvou na servis, ta v těch dvou miliardách určitě není,“ řekl iDNES.cz Jaroslav Štefec, zbrojní expert a bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování.

„Supacaty navíc nejsou odolné při najetí na minu. Dá se očekávat, že se LÚV budou pohybovat v zaminovaném prostředí, jak to dnes hojně vidíme na Ukrajině. Do toho, jak je Supacat vysoký, nemá dobrou stabilitu. Hodí se možná do pouště, ale ne do středoevropského terénu,“ dodává Štefec.

I podle dalších expertů je tento nákup pochybný: „Když už chce Ministerstvo obrany nakoupit vojákům pancéřovaný kabriolet, což je vzhledem k aktuálním zkušenostem z Ukrajiny nevhodný typ techniky z hlediska ochrany vojáků, může za zlomek ceny nakoupit plejádu dalších vozidel,“ uvádí expert, který si nepřál být jmenován. Nabízí se například americký Flyer nebo český Zetor Gerlach.

Střet zájmů podle ministerstva není

Kolem lukrativního tenderu se navíc hraje složitá hra. Někteří experti zpochybňují samotnou koncepci vozidel. Zjednodušeně řečeno LÚV je pancéřovaný kabriolet, který nechrání posádku proti střelbě ani výbuchům, resp. jen do pasu. Větší stupeň ochrany poskytuje uzavřená pancéřovaná karosérie, což ale znamená podstatně větší váhový limit než požadovaných 9,5 tuny.

Další kontroverzí jsou spekulace, že se management ministerstva a státního podniku VTÚ, konkrétně náměstek ministryně obrany František Šulc a nově jmenovaný ředitel VTÚ Jiří Kašpárek, snaží ovlivnit výběr ve prospěch britského vozidla Supacat. Šulc byl před svým nástupem na ministerstvo společníkem zbrojaře Jiřího Sauera, jehož firma LPP Supacat v České republice zastupuje.

Vojenský technický ústav dostane nového ředitele. Hrozí mu ale střet zájmů

Střet zájmů resort obrany i ústy své ministryně Černochové důrazně popírá. Ta se k němu vyjádřila například v rámci interpelací ve Sněmovně letos v únoru. „K údajnému zapojení mého prvního náměstka Františka Šulce do jakýchkoli zakázek spojených s útočnými vozidly bych ráda tyto spekulace definitivně utnula. Pan první náměstek vyhotovil čestné prohlášení, ve kterém konstatoval, že se nepodílí, nikdy nepodílel a do budoucna nebude jakkoli podílet na rozhodovacích procesech spojených s takovými projekty,“ uvedla Černochová.

Podle ní se Šulc neúčastnil, neúčastní a nebude se účastnit rozhodovacích procesů ani dílčích jednání k zakázkám tohoto typu. „Pokud na jakémkoli jednání kdokoli vysloví „LÚV“, pan první náměstek odchází z místnosti,“ doplnila Černochová. Stejnou odpověď zaslalo ministerstvo obrany i redakci.

Nynější šéf VTÚ Kašpárek zase ještě jako ředitel vyškovské pobočky VTÚ zpracoval studii, ze které Supacat vyšel jako ideální vozidlo pro české výsadkáře, přestože na trhu je celá řada srovnatelných typů a supacatu se v historii jeho nasazení nevyhnula kritika.

V roce 2009 navrhovali odborníci stažení vozidla Supacat z výzbroje britských jednotek z Afghánistánu v důsledku vysokých ztrát jejich posádek ať už v důsledku najetí na minu, nebo zásahy odstřelovačů. Jako hlavní důvod byla uváděna nevhodná konstrukce podlahy vozidla a slabá ochrana posádky.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...