Iniciátor poslanecké rvačky Volný chce sjednotit národovce a vystoupit z EU

  • 103
Nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko chtějí sjednotit národovecké a vlastenecké síly pro říjnové volby do Sněmovny v seskupení Volný blok Česká suverenita. K jeho cílům patří podpora referenda o vystoupení Česka z Evropské unie a NATO a podpora svobody slova proti „cenzuře nadnárodních mediálních korporací a sociálních sítí“.

Nové uskupení poslanci představili ve středu. Volný a Bojko chtějí oslovit všechny vlastenecké a národovecké osobnosti, spolky, strany a hnutí s nabídkou společné kandidátky. 

Sympatizanti by pak mohli podporovat kroužkováním zástupce, kterým dávají přednost. „Dosáhneme toho, aby hlasy vlasteneckých a národoveckých voličů skončily na jedné hromádce a nebyly roztříštěny,“ uvedl Lubomír Volný.

Do Sněmovny byl Volný stejně jako Bojko zvolen za SPD. Oba poslanci toto hnutí před dvěma lety opustili. Nyní kvůli novému projektu přerušili členství v hnutí Jednotní.

Česká suverenita nabídla podle předsedkyně Jany Volfové technické a organizační zázemí. „Volný blok signalizuje volnost ve smyslu svobody, svobody slova, volnost ve smyslu každého člověka, který bude kandidovat,“ uvedla Volfová, která byla v minulosti poslankyní za ČSSD.

Suverenitu podpoří Domov

Spolupráci vedle České suverenity potvrdila podle Volného strana Domov, která podle jejího zástupce Radka Nováčka postupně ukončuje činnost. Nabídka směřuje například k Jednotným, Alianci národních sil, Národním socialistům, Národní domobraně, za níž potvrdil kandidaturu bývalý voják Marek Obrtel, a k Bloku proti islamizaci, uvedl Volný.

Volný si vyžádal advokáta na jednání výboru, který řeší jeho potyčku s kolegy

Volný a Bojko vzbudili v poslední době pozornost tím, že ve Sněmovně nenosí roušky. Volný nyní čelí disciplinárnímu řízení před mandátovým a imunitním výborem kvůli svému jednání při poslední schůzi Sněmovny k nouzovému stavu při koronavirové epidemii, které vyústilo v potyčku s několika jinými poslanci. 

Dalším cílem nového uskupení je podle Volného prosazení zákonné ochrany lidí proti vynucenému testování, vakcinaci, či případnému čipování. Volá také po „silných a dobrovolných opatřeních“ při každé další zdravotnické krizi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue