Ministr obrany Lubomír Metnar a končící ministryně Taťána Malá před začátkem jednání vlády premiéra Andreje Babiše. (10. července 2018) | foto: Michal Šula, MAFRA

Ministr obrany Metnar má problém s diplomovou prací, řádně necitoval

  • 1470
Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v diplomové práci řádně neuváděl zdroje, uvedla Česká televize. Metnar si proto chce svoji práci znovu prostudovat a v případě, že se podezření z plagiátorství potvrdí, nevylučuje rezignaci.

„Pan ministr svou diplomovou práci co nejdříve detailně zanalyzuje a k dané situaci se poté vyjádří,“ řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva obrany Alžběta Cimová.

Podezření z plagiátorství se týká diplomové práce na téma kolektivní investování, kterou Metnar obhájil v roce 2004 na Ostravské univerzitě. Podle České televize sice práce obsahuje seznam použitých zdrojů, v samotném textu je však jen velmi málo průběžných odkazů. Nejméně osm stran je úplně převzatých z knihy, nebo je text jen mírně upraven, aniž by bylo jasně vyznačeno, že jde o převzatý text, píše se v článku.

Jak se odhalují plagiáty? Přeházet slova nestačí, překlad ale stroj ošálí

„V této práci chybí odkazy na uvedené zdroje. Proto nebylo jednoduché odlišit, co je vlastní přínos, a co bylo přepsáno z nějakých zdrojů,“ řekl České televizi specialista Jan Mach z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Média v posledních třech týdnech upozornila na podezření z plagiátorství v diplomových pracích bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé z ANO (podrobnosti v tomto článku) a bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála z ČSSD (podrobnosti v článku Bakalářská práce exministra Krčála je shodná v 28 procentech, řekl rektor). Malá z toho důvodu rezignovala 9. července, Krčál před týdnem. Oba své práce na českých univerzitách odevzdali v době před rokem 2008, kdy se ještě plagiáty neodhalovaly pomocí speciálního softwaru.

Program na plagiátorství odhalí, kolik procent posuzované práce pochází z jiných zdrojů, řekl expert v Rozstřelu:

17. července 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video